Lucka 6, tack för självständigheten 🙏

Den här dagen har alltid varit viktig för Finland, sedan 1917 och efter krigen på 1930-1940-talet.

Ju äldre jag blivit själv, desto mer har jag förstått vilka uppoffringar som gjordes av våra förfäder. Självständigheten uppskattas mer och mer dag för dag, inte minst för att vi nu kan se hur Ukraina kämpar för hela Europa.

Tackbrevet som mormor fick av fältmarskalk Mannerheim har jag inramat här hemma.

Min morfar Anders Edvin Ahllund fick jag aldrig träffa. Hans kropp återfanns inte heller. Det blev ett livslångt trauma för hans hustru (min mormor) som blev krigsänka med fyra barn. Min mamma, som är 88 år i dag, var krigsbarn på västkusten i Sverige några år.

Gravljus med Finlands flagga ska min syster och jag föra till hjältegraven i dag. Vid olika hjältegravar i nejden, och runtom i hela Finland, har kransar lagts ner i dag för att hedra minnet av alla stupade. Traditionen är mycket viktig och även barn från grundskolan brukar dagen innan självständighetsdagen föra ljus till hjältegravarna. På det här sättet ser vi till att kamperna som utkämpades, och den seger som slutligen efter stora uppoffringar blev vår, Finlands, inte faller i glömska.

12 reaktioner på ”Lucka 6, tack för självständigheten 🙏

  1. Ja, jag tänker ofta på Ukrainas folk i dag. De kämpar mot samma fiende som Finland kämpade mot en gång.
   Nu är kriget ändå på många sätt annorlunda, med anfall som riktas mot infrastruktur på annat sätt en förr.
   Men civila lider och dör, nu som då 😦
   Kramar till er!

 1. Ja det var nog hemskt för din mormor och ännu värre att han aldrig hittades för även om hon visste att han stupat i kriget fanns nog hoppet ändå kvar att han skulle komma hem igen. Ja det är många i världen som får lida på grund av krig. Det är svårt att föreställa sig deras lidande. Heja Finland och jag har bröllopsdag idag.

  1. Grattis på bröllopsdagen! ❤
   Ja, för mormor och min mamma har det inte varit lätta tider.
   Och nu då Ryssland åter härjar… vad ska man säga? Varför bara inte låta alla leva i fred…

  1. Det har varit mycket känslosamt på teve ikväll då veteraner som ännu är i livet, men som var barn och unga under vinter- och fortsättningskrigen, fick träffa vårt presidentpar och dricka kaffe, äta tårta, lyssna på musik och tala om gamla minnen.

 2. Så underligt. Min pappa har nästan samma namn som din morfar. Att Finland är ungt som självständigt land tänkte jag inte på som yngre. En enorm sorg för din mormor måste det ha varit. Och att skickas iväg som krigsbarn, bort från sina föräldrar är svårt att föreställa sig.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.