Huh, jag fick ingen dom đŸ€—

Köpte tulpaner i glÀdjeyran efter besöket hos lÀkaren. Tacksam för att det gick sÄ bra. Han sa inget om min övervikt, frÄgade inget om mat- och alkoholvanor, pekade inga finger. SÄdan ska en lÀkare vara!

Redigerat, senare: – LĂ€karen frĂ„gade om jag vill veta vad jag kan göra för att fĂ„ ner trycket. Jag svarade ja!
I rÀttvisans namn bör ju detta skrivas sÄ att lÀkaren inte uppfattas som nonchalant och dÄlig. Han lÀt via datorn skriva ut nÄgra papper och vi lÀste dem tillsammans.

Men sĂ„ dĂ€r annars – jag menar, sĂ„som jag tidigare sagt, jag har en vĂ„g hemma, jag vet att jag ibland Ă€ter och dricker ohĂ€lsosamt. Ingen behöver sĂ€ga det till mig.

Men sedan var det inte utan stolthet jag nickade igenkĂ€nnande och sa att jag gör det lĂ€karna tycker Ă€r viktigt att göra. LĂ„ta bli att röka och ta minst en rask promenad pĂ„ 30 minuter per dag. SĂ„ jag uppfyller i alla fall DE mĂ„tten đŸ’Ș😍

Min blodtrycksmedicin förnyades och betablockeraren som hÄller hjÀrtat lugnt fÄr jag ha kvar. Jiphei!

TvÄ raska promenader i dag för att fÄ 3076 steg. Under den andra promenaden förde jag det hÀr kortet till postlÄdan. Jag behöver ofta ett mÄl för mina promenader, annars Àr det trist. Kortet far ivÀg till Tyskland, som ett postcrossingkort.

23 reaktioner pĂ„ ”Huh, jag fick ingen dom đŸ€—

 1. Oj, sjÀlv hade jag tyckt att det var en usel lÀkare som inte visade intresse av förebyggande vÄrd utan en som bara skriver ut recept. TÀnk sÄ olika vi Àr.

  1. Han frĂ„gade om jag ville ha tips pĂ„ hur vi kan fĂ„ ner trycket – jag sade ja, tack!
   DÄ lÀt han skriva ut sÄdana pÄ papper, vi gick igenom dem tillsammans.
   Men han bannade inte. Han sa inget om att jag Ă€r för fet, han tryckte inte fingret in i magen pĂ„ mig sĂ„ som en lĂ€kare gjorde för nĂ„gra Ă„r sedan pĂ„ en annan station…

   1. NÀ, usch sÄ ska man inte göra. Inga fingrar i magen. En sÄn lÀkare Àr dubbelusel. DÄ förstÄr jag ditt inlÀgg bÀttre.

   2. Ja, det Ă€r sĂ„nt som jag upplevt – men jag förstĂ„r vad du menar ocksĂ„ – och redigerade dĂ€rför inlĂ€gget.
    Jag vill inte att nÄn ska tro att lÀkaren var usel, för det var han absolut inte.

 2. Skönt att du blev godkĂ€nd pĂ„ besiktningen 😍.
  Promenera Àr nyttigt och nu blir det ljusare.
  🌞🌞 Kramar frĂ„n oss

  1. Ja, det Ă€r SÅ hĂ€rligt med lĂ€ngre ljusare kvĂ€llar. Vi lĂ€r ska fĂ„ mer snö och har att vĂ€nta -16 grader kalla nĂ€tter, men jag hoppas att vĂ„ren sedan kommer med besked i slutet av mars.
   Kram đŸŒ·â˜€

 3. PÅ tal om att styra hjĂ€rnan sĂ„ vill jag berĂ€tta om en helt annan sak. Sonen hade lite svĂ„rt att somna nĂ€r han var liten sĂ„ jag valde ut en sten ute (nĂ€r han inte var med) och sa att det var en magisk sten som gjorde att man somnade om man kramade den i höger hand nĂ€r man lagt sig. Han somnade omedelbart varje natt. Du kan borde ha en ”tĂ€nk inte sten” som Ă€r lite magisk 🙂

  1. Bra idé! Jag har fÄtt nÄgra stenar av en vÀn i Sverige och har stenar sparade frÄn olika resor.
   Kanske idĂ© att krama dem? I gĂ„r kvĂ€ll övade jag pĂ„ ”GĂ„ inte dit”, alltsĂ„ dit tankarna ville leda mig.

   1. Man vet aldrig. LÀttare att Àndra tankar om man har ngt konkret att styra över pÄ. Kanske just den stenen Àr lösningen!

 4. Verkar som du kom till en bra lĂ€kare, som inte visar pekfingret, doktorn förstod nog att du sjĂ€lv vet hur du ska sköta dej. Det vet vi ju alla – egentligen… Fast vi tror mĂ„nga ggr att vi klarar oss Ă€ndĂ„ fast vi inte följer alla föreskrifter. Jag tillhör ju den envisa rasen som Ă€mnar klara mej utan mediciner sĂ„lĂ€nge det bara gĂ„r… Hittils har det gĂ„tt bra… Men Ă„ldern börjar ju komma emot liksom latheten 🙈

  1. Det Ă€r som du sĂ€ger – de flesta av oss vet om vi lever ohĂ€lsosamt, vĂ€ger för mycket eller för lite osv.
   Jag har haft min medicin lÀnge mot trycket, den har genom Ären bara bytts ut, kanske högre milligram, jag minns inte mer.
   Fint att du klarat dig utan mediciner sĂ„ hĂ€r lĂ€nge đŸ’Ș

 5. DÀr ser du! Du oroade dig helt i onödan. Nu ska du se till att behÄlla just den lÀkaren. Har alltid tyckt att vi kan fÄ se ut precis som vi vill sÄ lÀnge över- eller undervikt inte Àr hÀlsofarlig och kan leda till andra sjukdomar.
  Å du – blodtrycket har absolut ingenting med vikten att göra. Jag lider av undervikt och kĂ€kar ocksĂ„ blodtrycksmedicin. Å vad gĂ€ller alkohol – nĂ„gon laster ska vi vĂ€l ha. Annars Ă€r livet ju urtrĂ„kigt.
  I sydeuropeiska lĂ€nder har man en helt annan syn pĂ„ alkohol. Med ”skandinaviska mĂ„tt” mĂ€tt Ă€r vi som njuter av en eller tvĂ„ vinare allihopa alkoholister. SĂ„ tĂ€nker man dĂ„ inte i Frankrike, Spanien, Italien med mera… SĂ„ det sĂ„;-)

  1. Aaah tack BP för dina ord – jag blir sĂ„ glad! Just det dĂ€r med att Ă€ven smala personer kan ha högt tryck, och visst ska vi fĂ„ unna oss ett glas vin eller en longdrink dĂ„ och dĂ„.
   Jag tycker det Ă€r viktigt att framhĂ„lla att jag inte dricker i syfte att bli berusad, för det Ă€r stor skillnad pĂ„ det – att dricka för att vilja glömma, för att somna (slockna som ett ljus) eller sĂ„ att man inte minns vad man sagt och gjort, att man sĂ„rar andra med ord eller fysiskt.
   Visst har jag genom Ă„ren blivit full nĂ„n gĂ„ng 😂 men det ultimata syftet med alkoholen Ă€r inte det.

 6. AlltsÄ det Àr ju helt onödigt att en lÀkare kommer med sÄdana fingervisningar eller hur? Det skall fokuseras pÄ det positiva. Vi Àr ju nog sjÀlva medvetna om vad vi borde ta tag i utan att en lÀkare gÄr och pÄpekar detta. SÄ bra jobbat, lÀkaren!
  Eftersom du sjÀlv berÀttar om din övervikt, sÄ vet du ju om den och vi Àr mÄnga som inte vÀger det vi borde. Att han gav dig goda rÄd ang blodtrycket Àr ju mycket bra och jag hoppas att du berÀttade om allt ditt promenerade för honom.
  SĂ„g du förresten nyheterna frĂ„n engelska BBC denna torsdag? Det har nĂ€mligen bevisats att om man gĂ„r i rask takt i sĂ„ lite som 11 minuter om dagen har man goda chanser till ett lĂ€ngre liv! SĂ„ promenera pĂ„ du! Och grattis till ett bra lĂ€karbesök! 🎉

  1. Ja, lĂ€karen vet att jag vet 🙂
   Och jag berÀttade att jag promenerat över fem mÄnader, varje dag.
   Nej, inte sett BBC-nytt, men det var ju glada nyheter! Jag har hört eller lÀst nÄgot liknande nÄn annanstans, att 15 minuter rask promenad per dag rÀcker.

 7. Vad underbart att höra om en lĂ€kare som inte skambelĂ€gger! HĂ„ll fast i den.. 🙂 SĂ„ vacker buketten blev i bilden med den svarta bakgrunden. Trevlig fredag önskar jag, med Ă„tminstone en skön promenad. Jag fĂ„r vĂ€nta nĂ„n dag till, förkylningen sitter i lungorna och jag blir trött bara av att skörda grönsaker. Men snart sĂ„!

  1. Ja, dĂ„ man Ă€r sjuk ska man ta det lugnt – inte bra att anstrĂ€nga lungorna. KryahĂ€lsningar hĂ€rifrĂ„n ❀
   Och visst var det skönt med lÀkaren som inte sade nÄgot om att jag mÄste gÄ ner i vikt. Han sa att det kan hjÀlpa att fÄ ner trycket om vikten minskar.
   Men Àven magra personer kan ha högt blodtryck.

 8. Grattis till att ha trÀffat en klok lÀkare!
  Jag Àr som du och vill gÀrna ha ett mÄl med mina promenader. DÀrför vÀntar jag nu pÄ att Hittaut ska börja igen, för dÄ har jag nÄgot att göra under vÄren i alla fall.
  Kram, Ingrid

  1. Ja, det Ă€r trist att bara lunka pĂ„ utan mĂ„l 🙂
   Hoppas kölden snart ger med sig. Jag lĂ€ngtar sĂ„ efter sol och vĂ€rme, vĂ„ren đŸŒ·â˜€đŸ˜Ž

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.