Jag vet inte hur jag ska gå till väga…

… då den största kaktusen ska planteras om.
Arbetshandskar? Hur tjocka? Grilltång?
Kaktusar är känsliga för omplantering, de mår bäst då de har det torftigt.
Men jag misstänker att en av dem snart ramlar omkull om den inte får större kruka.

Kaktusen längst till höger kanske inte kan strida mot tyngdlagen hur länge som helst.

Jag blir ofta lika fascinerad av eftermiddagssolen i min bostad. Eftersom jag flyttade hit första september är allting som händer efter det, fram till första september 2018, något nytt och spännande. Speciellt fascineras jag av skuggor i mitt nästan gardinlösa hem.

Inte lätt att plantera om.

26 reaktioner på ”Jag vet inte hur jag ska gå till väga…

 1. Ta en tillräckligt lång gammal handduk, så lång att du kan vira den runt kaktusen och får ihopsnott ett rejält handtag av de två handduksändarna. Så är det bara att hålla i handtaget, lyfta upp, sätta ner – och när allt är klart är det bara att slänga handduken med taggar och eventuellt små kaktusbitar. Allt torde klara sig. Så har jag gjort flera gånger, men kastade alla kaktusar när en glad katt hade krockat med en och fick en besvärlig infektion i ögat…

  1. Okay – nu förstår jag.
   I och för sig har jag ju inga gamla handdukar mer, såsom jag städat, du vet.
   Inget ”onödigt” i knutarna.
   Men ska nog fixa det här på nåt sätt senare i vår!

 2. Jag har aldrig hanterat Kaktusar, så jag kan inte hjälpa dig. De verkar vara väl taggiga för att hantera med ordinarie handskar. Fråga i blomsteraffären.
  Svante

 3. Ta två styroporbitar och lyft kaktusen ur krukan. Eller vik ihop en hel tidning och linda den om kaktusen – och lyft. Det är förstås enklare om något annan hjälper till och har den nya krukan förberedd. Så brukar jag göra. Lycka till och kram!

 4. Skuggorna är verkligen vackra. Har då aldrig sett randiga kaktusar;-) Läckert!
  Att plantera om kaktusar är inte det lättaste. Antingen köper du arbetshandskar modell extra grov eller så tar du en tång. Du kan också ”hälla ut” hela krukan med kaktusen, fylla en ny kruka med jord och sedan greppa kaktusen nere vid rötterna och stoppa ner i den nya krukan.

  PS. Googla, det finns säkert en filmsnutt på YouTube som instruerar. DS.

 5. Det är inte lätt att hantera kaktusar. Jag undrar hur de gör i Norrköping t ex där de har en stor kaktusplantering varje sommar?
  Lycka till med din omplantering!
  Kram, Ingrid

 6. Tjocka arbetshandskar och lyft upp hela. Lägg såjord i botten på en större kruka, ställ ner hela med gammal jord och rötter och fyll på med såjord. Vattna och klart. Så gjorde jag förr när jag hade vassa kaktusar. När barnen kom åkte de ut och nu har jag barnbarn. Saknar kaktusarna.
  Lycka till.

 7. Tvi blää för kaktusar! Bara jag kommer in i samma rum som en så lyckas jag få stickor från dem… När jag växte upp hade mamma en lååååång kaktus med rejäla taggar. Var livrädd när jag skulle vattna blommorna i det fönstret. Det hände nämligen då och då att kaktusskrället välte 🤤 Fast med det sagt, så har jag inget emot kaktusar på bild för de kan både vara vackra och ha kul former 😊

  1. Hahaa – kunde inte låta bli att småle lite åt din ”kaktusskräck” 🙂
   Men det är inte kul med piggarna, ofta är de små och svåra att få bort – hemska om de fastnar i kläderna!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.