Därför ogillar jag…

Ja, det här var ju en intressant rubrik i Orsakullans utmaning.
Finns hur mycket som helst att ta upp under denna rubrik.

Därför ogillar jag
Tandläkare: Min skräck är grundmurad, tyvärr sedan barnsben, då jag upplevde flera olika obehagliga besök hos skoltandläkaren. Spotta i kärl, borrningar i nerver, extremt opsykologiska tandläkare… you just name it. Typiskt för slutet av 1960-talet i Finland?

Potatis: Kokt potatis eller potatismos, nej tack. Tror att jag någon gång som barn tvingades äta upp även då maten var kall. Urk!

Falska och elaka människor: Mår riktigt illa då det går upp för mig hur mycket falskhet det finns i världen, hur mycket förtal och avundsjuka. Jag försöker motarbeta sådant, och aldrig plantera mina åsikter hos andra människor. Jag vill att alla ska bilda sina egna uppfattningar, och jag säger det till vänner och bekanta – ofta.

Det finns mycket jag ogillar men jag tror att det här får räcka för i dag 😀

31 reaktioner på ”Därför ogillar jag…

 1. Intressanta frågor från Orsakullan … en del ganska svåra att svara på, men den första – där har jag precis samma erfarenheter som du! Den sista håller jag också med om – avskyr falskhet och elakhet … har såå svårt för människor som vräker ur sig saker som de inte vet något om eller som är direkt elaka och avundsamma!
  Potatis gillar jag däremot … i alla former 🙂

  1. Visst kan jag känna avundsjuka ibland, men skulle inte falla mig in att säga rakt ut till nån om jag hade en elak tanke om personen.
   Orsakullans frågor är nog ibland riktiga utmaningar 🙂

 2. Jag tänkte också på tandläkare, för dem ogillar jag och värst är tandhygenisterna. På måndag är det dags för årskontroll och jag gruvar mig väldigt.
  Sen tänkte jag också på falska människor; folk som man inte vet från ena gången till den andra var man har. En gången behandlas man som en kompis och nästa gång som luft. De kan verkligen få självkänslan att dala.
  Men jag valde något annat, mycket trivialt!
  Kram, Ingrid

  1. På veckoslutet ska jag läsa mina vänners bloggar, jag tror jag ska kunna ha hela lördagen ledig.
   Visst finns det mycket man ogillar, men också mycket man gillar – listorna kunde bli långa 🙂
   Kram!

 3. Gissar att det kommer en hel del kommentarer på grund av potatisen…. Knölen är faktiskt bättre basföda än importerade motsvarigheter, men blir lätt ”en propp i halsen” för mig. Äter främst egenodlade, sommartid. Och ibland blir jag galen av längtan efter vitlökspotatis… Dessutom har jag tur att ha en underbar tandläkare. Somnar nästan i hennes stol. Det var Studenthälsan som byggde upp avskyn för de yrkesutövarna i tiden – men inte var 60-talet trevligt heller. Jag ogillar whisky. Bland annat.

  1. Knölen är kanske bra basföda men somliga säger ju nog också att vi ska undvika den.
   Jag kan äta råstekt potatis faktiskt, och pommes frites förstås, och vissa gratänger (lite bara).
   Tandläkarskräcken är det värre med…

 4. Tänk vad mycket som hänt i barndomen spelar roll framåt i livet! På gott och ont.
  Fint att du jobbar för en snällare värld ❤ Fredagskram

 5. Potatis som är så gott! Och 1 timme i tandläkarstolen som kan vara så avkopplande. Tur att vi alla får vara så olika! 😃
  Det där med förtal är så onödigt. Debattera vitt och brett om saker och ting, men antasta aldrig personen som har en avvikande åsikt än din…. kan vara svårt och kräver eftertanke. Vi är alla olika.

  1. Vissa potatisar är ok 😀
   Tandläkare eller döden? Jag väljer döden.
   Allvarligt sagt, min skräck är hyperstorenorm-och-till-synes-oöverkomlig, men då jag nu börjat våga skriva om det lite här kanske jag nån gång vågar gå till en tandläkare.
   Bara kanske.

   1. Med att gå till tandläkaren och beställa tid kanske? Men ingen vanlig tid för en undersökning, utan en tid att helt enkelt endast sitta i stolen i några minuter. Låter kanske knasigt, men ofta tror jag att de minnen som vi har av ngt vi har obehag eller är rädda för, är just det, otrevliga minnen som hjärnan har gjort ännu större. Ta reda på ngn sympatisk tandläkare eller sköterska och förklara ditt ärende. Jag gissar nog att du inte är den enda som lider av tandläkarskräck. Själv har jag inga problem med att gå till tandläkaren, men jag har svårt för röntgenbilderna. I juli är det dags igen och jag gissar att jag får lustgas. Detta har prövats förut med stor succé och jag hostar och kväljs inte alls lika mycket. Lycka till! 😃

   2. Ja, jag har tänkt att då jag öppnat mig också kring detta för mig så enormt stora problem, kanske jag kan få hjälp och råd av mina bloggvänner.
    Jag har inte ens tänkt på att det kunde finnas en lösning som går ut på att jag går till tandläkaren och sitter där bara fem minuter…
    Min tanke om tandläkare är att sådana inte finns.. att dom jag går till bara skulle skälla ut mig för att jag inte gått tidigare.

   3. Efter att jag fick vår äldsta Dotter gick det fem år mellan mina tandläkarbesök, främst pga att jag inte hade ngn tandläkarförsäkring och skulle ha behövt betala ev stora räkningar själv. Jag fick inte ngn utskällning, jag är ju faktiskt vuxen, men visst frågade tandläkaren hur länge sedan jag hade varit till tandläkaren. Jag har tur som sällan har problem med mina tänder, men rutinundersökningar var 6 e månad är nog a och o för att hålla tandtrollen på avstånd.
    Fråga bland nära och kära vem de rekommenderar. Du kan ju båda språken flytande, så språkproblem lär ju inte sätta några käppar i hjulet i alla fall. 🤔😃

   4. Nu när jag vågat börja prata om tandläkarskräcken här kanske jag hittar någon vän som kan komma med mig… jag tror jag behöver bli nedsövd och få garantier om att ingen skäller ut mig. Tandläkaren ska vara tyst, och jag ska betala 😀

 6. Har samma erfarenhet av skoltandläkaren. Idag har jag en underbar tandläkare som har fått min skräck att försvinna. Falska bekanta skall man göra sej av med.
  Potatis tycker jag om utom mos.
  Fredags kram

  1. Jag borde hitta en bra tandläkare, en som kan ta mig psykologiskt på rätt sätt – bedöva mig, inte komma med ”dumma klokord” som ”du borde ha skött detta för länge sedan”…
   För mig är det en stor sak att jag överlag vågat öppna mig här om min stora tandläkarskräck…
   Kram!

   1. Du är inte ensam om skräcken. Hoppas du hittar en lugn och förstående tandläkare.
    Kramar från oss

 7. Jag förstår precis. I lågstadiet tvingade en fröken i mig spenatsoppa. Jag har aldrig ätit spenatsoppa efter det trots att jag gillar alla andra varianter av spenat. Det finns ett psykiskt motstånd mot just soppan.

 8. Det är många som lider av tandläkarskräck, dock inte jag.
  Kokt potatis är jag inte heller så värst förtjust i. Färkpotatis och potatismos däremot gillar jag.
  Falska människor finns det tyvärr många av, och en stor del av dom verkar bo i Lovisa;-)

  1. Nå, inte vet jag om den största delen av falska personer bor i Lovisa.
   Men jag kan tänka mig att det blir mer tydligt var de falska rör sig då man bor i en liten stad.

  1. Nej, jag förstår inte heller att man tvingar nån. Man kan ännu säga till ett barn ”var snäll och smaka en liten bit”.
   Gillar barnet ändå inte maten kommer nya tillfällen längre fram, men tvång leder ingen vart.
   Härlig utmaning du startat, jag har hittat många nya intressanta bloggare den vägen 🙂

 9. Håller med om att det finns många saker man ogillar – som tandläkare o människor som är oärliga, falska o elaka. Däremot så vill jag inte klara mig utan potatis 🙂 Ha en fin lördag

 10. Naken kokt potatis och potatismos äter jag aldrig. Båda två ser blä ut. Men potatis kokt i sin skal är ju nåt helt annat. Det gillar jag och en massa olika varianter.
  TANDLÄKARSKRÄCK. jag har en känsla att ungerska och finska tandläkare har fått sina utbildningar i Ryssland. Bland mycket annat så drogs ut en av mina tänder. De skrek och trycke ner mig i stolen. Och när jag väl kunde prata och sa att bedövningen inte tog fick jag ovett för det.
  Jag träffade här en underbar tandläkare, tyvärr sålde hon och maken mottagningen ( Som var redan i väntrummet avslappnande, som jag hade tipsat om, när de just flyttade in) tyvärr gick dem och pensionerade sig 8 år tidigare än de hade behövt. 😫
  Oftast gjorde hon på mig även det tandhygienisten brukar. Men ju mer avslappnad jag blev så fick jag gå till tandhygienisten hos henne. Men en av hennes tandhygienist var båda otrevlig och alltför hårdhänt 😬så jag sa till min tandläkare att jag vill inte gå till henne igen för det var inte så bekvämt, då sa hon: du behöver inte gå igen, hon är inte kvar. 😀
  Falska människor har jag ingen erfarenhet av, kan kanske bero på att jag är ganska bra på att avläsa folk.
  Eller hade jag bara tur. Å andra sidan jag är inte så super social utanför mitt jobb.
  Ha en skön helg!
  Kram! 😍

  1. Tänk att så många har hemska upplevelser av tandläkare och -hygienister!
   De borde förstå att det finns plats på marknaden för empatiska, varma och förstående tandläkare.
   Jag skulle gärna betala lite extra för ett besök hos en mänsklig tandläkare 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.