Vacker vägg, del 4 + ett fönster

Den här texten minns jag från min barndom. Det låg något lite kusligt över den. Att få vite om man skräpade ner, och gången var på den tiden ganska mörk och kuslig. Men kul att texten finns kvar och har snyggats upp.
Den här texten minns jag från min barndom. Det låg något lite kusligt över den. Att få vite om man skräpade ner. Hela 10 mark – en valuta vi inte längre har.   Texten ligger uppe vid takkanten och det är kul att den har bevarats och snyggats upp.

Väggen med texten ligger i en portgång från Drottninggatan in mot stadsbibliotekets gård. När jag var barn tyckte jag gången var lite kuslig. Den var nog mörkare på den tiden också. Min mormor jobbade i Societetshuset, bland annat i källarpuben. Socis som det också kallades är bibliotek i dag och där puben låg finns mediateket.

Jag väljer att visa både väggar och fönster och portgång i det här inlägget. Men del 3 i serien med vackra väggar hittar du här.

Fönster, vägg och stenfot i samma portgång.
Fönster, vägg och stenfot i samma portgång.
Så här ser portens öppning ut mot Drottninggatan. En del av texten på väggen syns uppe till vänster.
Så här ser portens öppning ut mot Drottninggatan. Texten om den böter man kan få  står skrivna på bägge sidorna. Men det går ju inte att betala i mark längre så det är nog bara en ”fornlämning” .

10 reaktioner på ”Vacker vägg, del 4 + ett fönster

 1. Synd på alla klotter idag. Fast folk har nog alltid klottrat egentligen, man har ett behov av att sätta sitt bomärke, att ”där var jag”.
  Älskar gamla fönster och portar, dörrar.
  Kram♥

  1. Jo, klotter är klotter och graffiti nåt annat – men här hade faktiskt inte klottrats något – texten är gammal och det där med nedskräpning handlade väl på den tiden om att man inte fick kasta skräp eller kissa i portgången, tror jag 🙂

 2. Denna ”fornlämning” borde sättas upp i Stockholm precis överallt tycker jag. Å 10 MK var ju ganska mycket pengar på den tiden.
  I Singapore får man böta 500 dollar om du slänger ett tuggummi på gatan – år 2014 alltså.

  1. Du har rätt, tio mark var stora pengar på den tiden. I Singapore har man kanske gått till överdrift, det finns väl något slags medelväg – men håller med om att nedskräpning på nåt sätt borde bestraffas också i dag. Vi har inte stora problem med det i Lovisa, men vem vet när vi står där och HAR det.

 3. Inte helt fel kanske kan jag tycka! Det finns länder som har noll nedskräpning och snusk på gatorna; ex Tokyo. Jag vet inte hur höga straffen är där. Sen kan man fnissa åt skylten. Kan tänka mig att dagens barn och ungdomar skulle tänka att man straffar den som är ful (osnygg!). Det ordets betydelse har ju ändrats över tid.

 4. Haha, jag läste MK som miljoner kronor. Tio miljoner kr är kanske lite väl dyrt… 😉

  Omväxlande och kul verkar ditt jobb att vara! 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.