Det här skulle programmet handla om

Hänvisande till föregående inlägg – här kommer frågorna Lassos reporter ställde mig.

För ett år sedan bestämde du dig för att på din blogg skriva om din skilsmässa. Berätta hur du resonerade när du fattade beslutet.

– Jag har haft en blogg sedan september 2009 och alltid skrivit om min vardag i den. I maj 2014 fick jag veta att min man hade hittat en annan kvinna. Några veckor höll jag fasaden men i mitten av juni orkade jag inte mera hålla tyst om mina bekymmer. Jag ville inte ljuga på bloggen. Skilsmässan var en stor sak i mitt liv just då, och den kommer alltid att vara en del av min livshistoria som jag inte tänker tiga ihjäl. Jag har alltid trott på det där med att vara öppen, våga tala om känslor.

Minns du hur det kändes när du hade tryckt på publicera?

– Jag hade läst inlägget många gånger. Redigerat, raderat, skrivit om. Ville förhålla mig så sakligt som möjligt men ändå vara sann mot mig själv. Jag ville inte skämmas över mina känslor.
Ändå var det en balansgång. Det finns ju alltid en andra, tredje och fjärde part som berörs av det jag skriver.

Kommer du ihåg de första kommentarerna?

– Inte några enstaka. Bara att de var överväldigande. Jag publicerar alltid länkar till min blogg på Facebook och när jag nu gjorde det fick jag så mycket respons via privata chatten att jag inte hann svara på alla. Jag fick massor av kramar och stöd. Många sa också att de hade gått igenom samma sak men aldrig vågat tala ut om det. Där fanns personer jag inte ens visste att hade skilt sig för typ femton år sedan och som nu upplevde sin sorg pånytt via min.

Du har ganska noggrant följt med läsarstatistiken, vad hände när du berättade om skilsmässan?

– Från att ha haft omkring 100-200 läsare per dag och 35 000 i året fick jag plötsligt 2000 besök på en dag och ifjol hade jag 140 000 visningar.

Vad har det här betytt för dig?

– Otroligt mycket, bloggen har haft en helande effekt och min terapeut har sagt att för mig funkar det att skriva av mig.
Jag får också styrka av att veta att jag hjälper andra som är eller som har varit i samma situation. Jag är inte ensam, jag behöver inte skämmas.
Fortfarande får jag mycket stöd av folk som säger att jag är modig som öppet vågar berätta hur allt känns. Samtidigt finns det förstås också människor som säger att jag inte ska vara så öppen och att jag lämnar ut andra personer. Men jag står för det jag skriver, det handlar om mitt liv och jag överväger varje känslosamt inlägg noga.

Vad tror du det beror på att bloggen fått så många läsare?

– Svårt att säga. Av någon anledning tycker människor om att läsa om andras elände, till exempel är cancerbloggar populära.

Vilka saker berättar du inte? Varför det?
– Helt personliga saker som min ex-man och jag diskuterat till exempel i parterapin. Sådant sker ju i förtroende. Jag skrev inte heller på bloggen om min värsta ilska, i alla fall skrev jag inte ut de fula ord jag sa både till min man och till mig själv. För jag sa jag faktiskt väldigt hemska saker om mig själv och om min kropp de första månaderna efter att min man hade gått ifrån mig. Allt det har jag också dokumenterat, men i mina privata handskrivna dagböcker. Kanske jag skriver en bok om mina erfarenheter i framtiden.

Producenten och reportern för Lasso har läst detta inlägg på förhand innan jag publicerade det på min blogg.

42 reaktioner på ”Det här skulle programmet handla om

 1. Tråkigt att intervjun inte sändes. Med tanke på allt som jag sett på bloggar, hört på radio läst i tidningar m.m. så förstår jag inte varför just dina inlägg har upplevts så känsliga. Några av de mest lästa bloggförfattarna i Sverige bygger hela sitt bloggande på att de skriver om personliga saker hela tiden. Är det annorlunda i Finland?
  Jag hoppas verkligen att du fortsätter att blogga på samma sätt som dugjorde tidigare och inte tillämpar nån självcensur.

  1. Tack för ditt stöd! Jag begriper inte heller varför inslaget inte kunde sändas. Det borde inte vara så stora skillnader mellan policyn i Finland och Sverige men jag kan för lite om det för att komma med förklaringar.
   Jag har tänkt fortsätta vara öppen här, har ju fått så mycket respons om hur jag hjälpt andra i liknande situationer.

 2. Alltså jag kan inte förstå dehär! Att varför skall folk blanda sig i? jag tycker du är så modig när du vill o kan berätta även känsliga saker! Lessen för din skull, Verkligen!!!! Kram ❤

  1. Tack! Jag tänker fortsätta vara öppen, fastän motståndet mot det fortsätter. Får ju så mycket stöd också av folk som förstår att det skulle handla om BLOGGEN och vad öppenheten betyder. Nu blev det ingen öppenhet 🙂 …

 3. Här förstår jag precis ingenting! Ser liksom inte varför yle inte sände intervjun. Än mindre hajar jag varför du lät läsa dom det här och föregående inlägg.
  Det här är en totalt oskyldig intervju i mina ögon. Suck säger jag bara.

  1. Jag lät dem läsa det för att ingen ska kunna anklaga mig för att ansvarslöst på min blogg lägga ut de frågor och svar som av någon anledning inte kunde visas på tv.

 4. Jag är helt övertygad om att deras beslut inte har någonting med INNEHÅLLET i bloggen att göra. Av någon anledning vill de/någon inte hjälpa dig så att du ska få 20.000 läsare per dag. Kanske är de oroliga för vad du då skulle kunna göra med denna ”makt och inflytande”.

  Så, ingen mening med att analysera detaljer, enstaka frågor eller formuleringar. Lyft blicken och se den stora bilden. ”Vem förlorar på att du får mer utrymme?”

  1. Vet du … det där hade jag faktiskt inte tänkt på. Att det finns en oro för att jag kan få fler läsare… och därmed ”makt”… *stön* 🙂
   Nå, nu har jag bara i dag på några timmar haft 1157 visningar så helt utan publicitet blev jag ändå inte.

 5. I mina ögon helt oförstående varför inte programmet sändes när du fick blogga om frågor och svar!
  Inte konsekvent resonerat av YLE.
  Hur kunde någon ta så illa upp, näe. Suck.
  Men. Den som får stödet av läsare är DU. Kram ❤

  1. Tror det blir en topp i statistiken i dag, hade 1100 visningar klockan 11, rekordet är på 1900 drygt från 18 juni i fjol då jag började skriva öppet om känslorna kring skilsmässan.
   Men min blogg har ju sedan dess handlat om så mycket annat också.
   Kram och tack till dig som läser och också vågar kommentera flitigt ❤

 6. Men detta var ju hur sakligt som helst…verkligen synd att detta inte blev av men fint av dom att du fått publicera en del av det hela.
  Finner inget fel i det hela men sen försöker jag ju vara en öppen person som ser att alla gör så som det känns bäst för just den..men alla gör ju inte det..

  1. Ja, jag gjorde allt jag kunde för att inte såra utomstående utan bara lyfta fram a) betydelsen av att våga vara öppen om svåra saker b) hur kommer det sig att bloggare som skriver om sjukdomar, skilsmässor och annat tråkigt får så många läsare.

 7. Och nu har jag läst även det här inlägget och förstår fortfarande ingenting! Och mitt eget blogginlägg stampar på stället och jag har en massa skogsarbete att göra… Och Enjo-”party” ikväll. Skall INTE köpa något…

  1. Alltid bra att lova att man INTE ska köpa nåt 🙂 Sedan behöver man plötsligt nåt ändå…
   Jag har börjat tro på ”konspirationsteorin” – att Putin ligger bakom allt – hahaa, nä… man får INTE skämta.
   Men att jag skulle ha fått allt för många läsare om det hade gått ut i Tv, och därmed någon makt? … som jag inte ens vill ha.
   Säger som Greger Fån Borgå… ai näääi!

 8. Hur kan nån endaste en människa ha nånting emot att intervjun skulle publiceras?? Ofattbart… Men fortsätt på din utvalda väg, vi är många som står på/vid din sida!! =D

 9. Hej vännen! Fortsätt att vara du, fortsätt att skriva på ditt sätt, de e ju du, å det jag gillar! Stor kram!

 10. Nämen, va fan är det här?? ( ursäkta språket….)
  Verkar inte klokt det här…dessutom har du rätt att skriva exakt vad du vill på din egen blogg- utan att väga allt på våg
  Dessutom- det spelar ingen roll hur mycket man väger- det är alltid någon spm stör sig…
  Tyvärr
  Men Carita, du vet ju- du är bara BÄST och vi är ju sååååå många som gillar dig och gillar dig för att du är som du är o skriver som du gör!
  Energi o kram
  Från Lennart o mig

  1. Det är mycket jag inte heller förstår… inslaget gjordes med stor finkänslighet (bandades, inte direktsänt).
   Jag tänker fortsätta vara öppen på min blogg men måste ändå vara väldigt försiktig. Vill inte löpa minsta risk att bli anmäld för nåt i stil med ärekränkning.
   Tillsvidare har jag inte behövt censurera läsares kommentarer – men skulle nån skriva nåt elakt, insinuera, spekulera t.ex. angående vem som stoppat inlägget, då kan jag inte publicera det.
   Känns lite som Ryssland eller Korea det här – men sådant är läget just nu.
   Kramar till L och dig från Adrian och mig ❤

   1. Vet inte vad jag ska kalla det. Finsk finkänslighet kanske? Motiveringen är att ”Yle har ett moraliskt ansvar för att mänskor inte mår illa av det vi publicerar. Om det finns den minsta risk att privatpersoner far illa av någonting vi tänker publicera låter vi bli att publicera det”.
    Nå, ingen har frågat hur jag mår – men låter man bli att publicera så tar man ju inte risken att såra någon – så jag respekterar. Kanske hukar lite i detta fall.

  1. Tack Ama! Jag måste tro på det alla säger, att jag blir ännu starkare av det här. Men nog har jag känt mig motarbetad länge, och svag i många stunder, och oj så jag gråtit. Men gråten helar ju.
   Kram ❤

  1. Ja, jag undrar också. Upplägget var så bra, reportern empatisk och kunnig. Intervjun skulle bara bli en del av en större helhet, men ändå kunde någon/några stoppa inslaget.

  1. I det här fallet fick jag inte berätta om min blogg – åtminstone inte så att intervjun gick ut i tv.
   Men jag fick ju lägga ut frågor och svar på bloggen – det var schysst av Yle.

 11. Så väldigt SORGLIGT!
  Sorgligt för dej Carita, som gav din tid på att fundera igenom frågorna och svaren och blev intervjuad!
  Sorgligt för alla oss, som inställt oss på att få se och höra dej på TV! Vi är nu HELARGA!
  Men mest sorgligt är det dock för den som stoppat programmet. Suck för avundsjukan!

  1. Jag är också ledsen och förstår inte vad det var som sist och slutligen ledde till att inslaget slopades.
   Tyckte intervjun var saklig och vi gick även dem till mötes som tog kontakt med Yle och sa att inslaget/intervjun/ens delar av den får visas.

 12. Ja visst skulle de ha kunnat sända programmet i TV, det sänds ju så mycket annat om privata personer. Vad skulle det ha gjort någon illa? Det var ju inget våld! Annat skit kommer det nog i TV. Det är beklagligt att det inte fick komma!

  1. Ja, allting var väldigt sakligt och då det inte var direktsändning kunde Yle sålla hur de ville bland allt jag sade – men det fanns tydligen ändå något som kunde ha sårat någon – fastän jag inte förstår vad detta var – så nu får jag finna mig i Yle:s beslut.

 13. Vad tråkigt att det inte sändes men samtidigt så oerhört starkt av dig att gå ut öppet på din blogg och skriva om dina känslor. Jag är helt övertygad om att det har hjälpt många som inte vågar eller orkar prata om sina egna känslor. Du verkar vara en väldigt stark kvinna och som både du och jag tidigare konstaterat, man växer genom kriser. Kram

  1. Tack för din respons! Ja, det var inte kul att programmet inte gick ut, för jag sa ju verkligen inget elakt där. De som stoppade inslaget hade aldrig sett det…
   Ja, vi växer genom kriser, men kanske närmast då vi vågar vara öppna om dem och inte låtsas att allt är bra då något inte ÄR bra.
   Men jag hoppas det är som du säger, att jag kunnat hjälpa nån som inte vågat/orkat/kunnat dela sin smärta offentligt.
   Kram.

   1. Det finns så många människor som är trångsynta där ute. En del människor behöver andra som kan sätta ord på deras upplevelser, dels för att de lättare ska ta till sig och acceptera men också för att de själva saknar att kunna sätta ord på det de upplevt. Skrivandet är ett fantastiskt verktyg ! Kram

   2. Ord kan ju också vara vapen men jag försöker väga dem, särskilt efter skilsmässan blev många sura för att jag var öppen med mina känslor.
    Ibland har jag också märkt att det är bättre att inte vara öppen om allt, t.ex. det här programmet som jag var så glad över… jag borde ha väntat tills det hade sänts, då hade de som inte ville att jag på TV skulle få tala om vikten av öppenhet inte kunnat stoppa programmet.
    Så av det där har jag lärt mig nåt 🙂

   3. Här har också min kommentar försvunnit. Knäppt men men. Jag förstår vad du menar, vi kan alla lära oss något även jag har lärt den hårda vägen. Ha en underbar tisdag!

   4. Hos mig ser jag alla de kommentarer du skrivit, också de du säger att har försvunnit.
    Hoppas felet är temporärt hos dig / på din sajt / via din dator.
    Tisdagskram!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.