Intervjun med Nameq och Ibrahim

Nameq_Ibrahim

Har fått rätt mycket respons på artiklarna som ingick i tidningen Östnyland i dag.
Det känns bra, för oftast då läsare har något att säga eller mejla om är de upprörda för att vi skrivit något fel eller för att de är av annan åsikt.

Men i dag skrev en läsare bland annat att han blev rörd. Han tyckte att artikeln gav en så konkret bild om verkligheten och bakgrunden till de intervjuade.

En annan läsare skrev så här: Det är så viktigt att dessa intervjuer görs, så att man inser att det kan finnas en rädd ångestfylld olycklig människa även bakom den tuffa moderna frisyren. Skäms över att jag tidigare tänkt på flyktingar enbart som utsvultna barn i trasiga kläder.

Artiklarna om flyktingsituationen och om grupphemmet i Koivula i Kotka finns här (länk till den andra längst ner i slutet av intervjun med pojkarna).

13 reaktioner på ”Intervjun med Nameq och Ibrahim

 1. Din artikel var väldigt bra skrivit. Sakligt (vilket kan inte ha varit det lättaste), men ändå med värme. Bra även att ni valde två pojker från Irak, då största fokus just nu ligger på flyktingar från Syrien.

  1. Egentligen kunde jag inte välja. Allt byggde på att vi hittade någon frivillig och de här killarna ställde upp. Tror inte det fanns syriska flyktingar på förläggningen, men är inte säker. Vi fick ingen statistik på det, men förstod att där var asylsökande från Somalia och Afghanistan också.

  1. Jag utgår från att de här tonåringarna som hade kommit till Kotka för en vecka sedan inte ljuger för mig.
   Jag hoppas också att du som kommenterar här kunde gå ut med hela ditt namn eller åtminstone ge dig till känna för mig med annat än en odefinierbar hotmail-adress då du är så öppet kritisk till vår tidnings sätt att berätta om de asylsökandes situation.
   Den finska tidningen som man länkar till i artikeln du hänvisar till är ju också öppet främlingsfientlig.

 2. Ett axplock av tre kommentarer Rolf skrivit till mig. Publicerar inte allt, förklaring längre ner i mitt svar.

  Varför utgår du ifrån att de talar sanning? Oavsett om den tidningen är främlingsfientlig eller ej har de grävt djupare än vad du tycks ha gjort.”jag utgår ifrån att de inte ljuger för mig”.Vad menar du med en odefinierbar hotmail-adress?
  ……..
  De här alternativa och samhällskritiska nyhetsajterna anstränger sig verkligen för att göra ordentlig research.
  …….
  Problemet är att ni gång på gång beslås med att okritiskt publicera och på så sätt far med overifierade uppgifter som vid närmare kontroll ofta visar sig vara rena lögnerna.Därmed inte sagt att ni medvetet ljuger,men du vet ju precis hur ni arbetar.

  1. Mitt svar till hans mejl löd så här:

   Hej igen!

   Eftersom bloggen är helt min privata bestämmer jag vilka åsikter jag vill ge synlighet där.
   Jag är också juridiskt ansvarig om där skrivs sådant som kan tolkas som hets mot folkgrupp osv.

   Tidigare har jag tvingats radera kommentarer som har med min skilsmässa att göra, folk som skrivit att någon i min närhet är en idiot osv. Jag vill inte ha sånt på min blogg, därför modererar jag kommentarerna.

   Jag vill inte heller ha främlingsfientliga sådana av anonyma personer.
   Diskutera får man, annan åsikt får man också ha, men de måste läggas fram på ett konstruktivt och icke sårande sätt.

   Det finns nog andra forum för dig där du kan ventilera dina åsikter och där ingen hindrar dig från att hårt kritisera invandringen.
   Men min blogg är inte det forumet.

   Mvh,
   Carita

 3. Det är lustigt med dessa främlingsfientliga människor, de anser att ingen främling ska få flytta in på deras gata, medan de anser att de har full frihet att flytta till vilken plats, som helst, i världen, som passar dem. De anser att den fria rörligheten i världen är bra, men den gäller bara om det är de själva, som måste flytta.
  Svante

  1. Kloka ord av dig Svante. Många av oss vill också resa utomlands för att ta del av andra kulturer, men främmande personer skulle helst inte få komma till oss, verkar de främlingsfientliga anse. Det är skrämmande hur lite empati somliga har, de kan inte föreställa sig att de själva skulle drabbas av förföljelse. Då Finland anfölls av Ryssland (och det är ju bara några tiotals år sedan) fick vi stor hjälp bland annat av Sverige… men det har många tyvärr glömt.
   Då Rolf anser att jag borde vara kritisk till vad de irakiska tonåringarna säger, nämner han inte att jag borde vara kritisk till vad de tidningar han länkar till skriver… där kan ju allt också vara i högsta grad påhittat.

 4. Det var också ett sätt att försöka misstänkliggöra genom att publicera ett ”axplock” samt göra det troligt att jag skrivit kränkande och sårande kommentarer.Mina kommentarer är vare sig kränkande eller sårande för någon,att du inte skäms att vilja påastå ngt sådant.Jag önskar att du publicerar hela denna kommentar och sedan är det slutdiskuterat för min del.Jag vill verkligen inte ha kontakt med dig per mail,det jag har att säga klarar dagsljus,gör ditt det?

  1. Jag har sparat alla kommentarer jag fått av dig och några av dem vill jag verkligen inte publicera här, t.ex de där om problemområdena i Sverige som polisen lär ha definierat. För mig kändes en del kommentarer rasistiska och med tanke på att läsare här kallat mig rasist för att jag en gång använt N-ordet i en bemärkelse som jag själv tyckte var skämtsam… fick mig att bli väldigt försiktig med vad jag låter publiceras här.
   Hoppas du förstår det – ha det gott och tack för att du varit så engagerad – man får ha olika åsikter som sagt, men jag måste inte publicera allt här. Peace!

 5. En sak till,har man fel åsikter i Sverige drabbas man av social brännmärkning,avsked med mera.Sker det i andra länder kallas det för politisk förföljelse men här är det helt legittimt.Du knner säkert till att det sker.Jag är en helt vanlig människa utan vare sig politiska engagemang men politiskt och samhälleligt intresserad som för några år sedan förlorade mitt arbete just pga. fel politiska åsikter.Jag kan ställa upp och berätta min historia ifall du önskar.Den kanske säljer bättre än dina snyftreportage och dessutom är det sanningsgaranti.Jag har prövat att vara öppen med mina åsikter,jag fick betala ett orimligt högt pris i en sk demokrati.Guskelov börjar mina åsikter att normaliseras och SD är nu mitt lands största parti i opinionsundersökningen med drygt 27 procent.Den här invandringen polariserar och det kanske inte hade behövts ifall diskussionen hade varit nyanserad och jounalister bland andra tog bort sina skygglappar och slutade att förtiga sanningen.

  1. Saken slutdiskuterad också för min del här.
   Jag berättade pojkarnas historia, jag tror på den och att ingen (eller i alla fall väldigt få) flyr från sina hemland i den där åldern om de känner sig lyckliga och trygga där.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.