Lilla jul

… är ett uttryck vi använder i Finland. Vet inte om det är lika vanligt i Sverige? Där talar man kanske om första advent.
Ni från Sverige som läser min blogg, vad kallar ni den här lördagen som är dagen innan första advent?

Nu har jag klisterbilder med jultema så det räcker fram till påsk i min dagbok :-)
Klisterbilder med jultema.

Nåväl, vad dagen än kallas fick jag en gåva till ”lilla jul” av min syster. Hon känner min vurm för klistermärken 🙂

I går hade jag några ärenden på stan och tvingades på grund av företagets lunchpaus vänta tre kvart för att komma in där. Och vad gjorde jag under tiden? Jo, åkte till ett par affärer och köpte klistermärken, ljus och choklad… Så den pausen kostade mig 15 euro 🙂

22 reaktioner på ”Lilla jul

 1. Lilla Advent kanske? Nä, jag vet inte om denna Lördag kallas för något speciellt. Snällt av din syster att komma med en lityen gåva … tänk om min syster var lika snäll. 😉

 2. Mig veterligen har inte lördagen före första advent något särskilt namn. Det är fullt möjligt att det har det i något annat landskap än de jag härstammar ifrån. Seder och bruk skiljer sig rätt mycket åt. Många häromkring julpyntar och grejar den här helgen. Jag är van vid att tomtar, juldukar, julgardiner och att klä granen sker på ”lille julafton” dvs den 23:e. Fast numera åker julgardinerna (i den nån jag sätter upp några) upp runt första advent. Även dukar brukar jag byta till förste. I år får jag se när och hur det blir med det. Julpyntat har jag just inte gjort på senare år – lusten har inte infunnit sig, inte julkänslan heller. Plusgrader, regn och gröna gräsmattor ger liksom inte rätt feelingen…

  1. Tack för ditt svar!
   Jag ser rätt mycket på Sveriges TV och där är ju julförberedelserna i full gång i massor av program, men tycker man mest talar om adventstider och julfester, för sådana firar jag företagen redan nu såväl hos er som hos oss 🙂
   Jag pyntar inte heller speciellt mycket. Pysslar kanske julkort inom kort. Tar dagarna som de kommer – just nu några plusgrader och storm ute 🙂

 3. Tror inte att vi har en lilla jul i Sverige, däremot firas Lilla julafton den 23 december. Det är främst i Skåne den firas.

 4. Lilla julafton firar en del den 23 dec. Man sitter uppe och förbereder för morgondagen. Kanske tjuvsmakar lite av maten.
  Har inte hört att lördagen före advent uppmärksammas

  1. Kul att det finns andra som tycker lika – jag känner mig lite barnslig ibland som håller på med dem.
   Men numera, i den här åldern, gör man ju vad man tycker för det mesta 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.