Långsamhetens lov och klokord

I torsdags bjöd radioprogrammet Andrum på bra tankar kring fysisk långsamhet.
Många människors vardag är hektisk i dag. Vi förväntas svara på mejl och i telefon genast. Vi blir irriterade om det dröjer tre sekunder innan en webbsajt laddar upp sig.

I mitt jobb har jag blivit van med ett högt tempo. Men jag har också märkt att ju äldre jag blivit, desto mer framförhållning behöver jag. Jag vill planera det som ska göras, och jag räknar in extra tid för olika eventualiteter – ”om, ifall allt inte går som jag tänkt mig”.
Det är att vara gammal det 🙂

Ett minne från en utfärd i somras. Ibland behöver tiden få stå stilla.

Jag känner också att jag behöver få umgås med människor som orkar lyssna och ta sig den tid som en dialog kräver.
Människor som pratar med  och lyssnar på varandra.
Människor som inte är upptagna av sig själva, av sina telefoner eller som har så bråttom att de inte orkar vänta tills andra talat till punkt.

Ur boken ”Om konsten att ändra andra” av Bertil Martinsson plockar jag i dag följande klokord:

Det vore olyckligt om du måste ändra andra för att själv bli lycklig.
Även om det vore möjligt att ändra andra, skulle det vara opraktiskt.
Dom andra är ju så förbaskat många,
och du är bara en.

Fick boken av en bloggvän, tack – du vet vem du är ❤

 

15 reaktioner på ”Långsamhetens lov och klokord

 1. Det är skönt att inte ha behov av många vänner, och bekanta. Det har man inte efter många år, som buss, och tunneltågförare. Det är skönt att vara själv efter de åren.
  Svante

 2. Fint inlägg 🙂 Jag hittar inte många saker som är bra i att bli äldre, men det finns några riktigt sköna grejer. Det ena är det du nämner, att saker behöver få ta lite längre tid. Ja, och det är bra. Vi hinner tänka efter, reflektera, inte bara springa och vi har blivit tillräckligt kloka för att inse att det är viktigt. Det andra är att vi tänker kanske lite mer som du beskriver. Vi behöver mer tid, vi tar den tiden och det blir en bra helhet. Läste för länge sedan boken ”Ställtid” och den kan rekommenderas. Vi människor behöver ställtid, vila. Vi kan inte springa på i turbofart dagarna i ända och tro att vi ska fungera. Trevlig helg!

  1. Allt är ju minsann inte bra med att bli äldre, om man ser till sitt yttre med gäddhäng och annat slattrigt på kroppen 🙂
   Men om man bara tar och godkänner det, och förväntar sig att en klok medmänniska också gör det, för att vi alla åldras, så ska det väl vara ok.
   Å andra sidan var det inte kroppens förfall vi var inne på – utan att åldrandet innebär att vi behöver mer tid på oss.
   Tack för boktipset!
   Ha det gott du med!

 3. Jag kan inte de nåt med att bli gammal.
  Och märkt att allt tar mer tid. Det är kanske därför inte hinner med allt jag vill göra. Alltid undrat varför min morgon rutin tar numera 1,5 timme istället 1 timme. Har inte tänkt på åldern. Attans.

 4. Konstigt nog har jag alltid haft framförhållning när jag jobbat. För har man framförhållning så har man ju klarat av många saker redan, vilket skapar plats för oväntade och sista-minuten-utryckningar tycker jag. Då blir det ju liksom inte stressigt.
  Men om jag ska vara ärlig så svarar jag faktiskt på sms och mejl jag får direkt. Då är det liksom gjort. Däremot svarar jag inte i telefon när jag är i sällskap, för det brukar ta så mycket längre tid och jag tycker inte att det schysst mot sällskapet.

 5. Så sant det du skriver! Jag som förr var en riktig tidsoptimist är nu efter pensionering tvärtom en tidspessimist – för man vet ju aldrig … det kan vara trafikhinder eller så får man leta länge efter parkeringsplats …
  Allt tar lite längre tid … har ju oftast ingen tid att passa 🙂
  Kloka ord ur Martinssons bok!
  Kram

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.