Lite tjuvstart med dessa också

Runebergsdagen (Finlands nationalskalds dag) infaller den 5 februari. Så lite tjuvstartar jag med dessa bakverk också. Här har jag en söt bit för fyra dagar då jag delar de här itu.

Bilden säger kanske inte hur stora / små bakelserna är. Cirka fem centimeter höga.

I dag är det – 10 grader, man vänjer sig vid kölden, men hur jag än försöker vara nöjd och glad, då man inte kan göra något åt vädret, längtar jag till våren och sommaren då ”allt är lite enklare”. Jag tänker på kläder och det att jag kan cykla då. Nu gäller det bara att planera allt lite mer noga, be om hjälp med skjutsar till vissa ställen osv. Överkomliga ”problem” förstås 🙂

Ljusare har det också blivit ute. För bara en månad sedan tände jag ljusen på balkongen klockan 15.15 för då var det mörkt. Nu är klockan 15.50 och det är ännu ljust ute.

13 reaktioner på ”Lite tjuvstart med dessa också

 1. En sådan mumsig kaka. Visst är det ljusare både morgon och kväll. Vi brukar gå ut vid fyra tiden och då är det fortfarande ljust. Längtar också till våren och lite varmare för hyresvärden har bästämt sej för att spara på värmen. Har 20,2 grader kalla golv och det är inte skönt.
  Ha en fin kväll

 2. Hos mig pendlar innetemperaturen från +20,9 till +22,2, beroende på utetemperaturen. Är utetemperaturen -30 eller kallare orkar inte värmesystemet upp till mer än +20,9. Bakelsen är vacker, men frestar inte mig.
  Svante

  1. Utseendet gillade du ändå – bra 🙂
   Du har lagom temperatur inne, jag försöker få ner min från +25 och lyckas ofta till +23, men det är lite för varmt ändå i mitt tycke.
   Innan jag går och lägger mig har jag fönstret öppet vid sängen fastän det är -15 ute, då blir det svalt och sängtäcket + örngott är svala och lätt fuktiga 😀

   1. Skulle det bli för varmt hos mig, vrider jag bara på termostaten i hallen, men det är inte så vanligt på vintern.
    Svante

 3. Runebergsbakelsen verkar vara motsvarigheten till våra semlor eller kanske Gustav Adolfsbakelsen som äts den 6 november.
  Å visst längtar jag också efter plusgrader. Är trött på mina Icebugs vid det här laget…

  1. Vi har semlor såsom ni i Sverige, med mandelmassa eller sylt, och äts med hetvägg eller utan.
   Men som du skriver, man kan jämföra Runebergsbakelsen med Gustav Adolfsbakelsen, att man hyllar en viss person en viss dag 🙂

 4. Ja, det blir ljusare. Det är i alla fall något positivt även om det ska börja snöa inatt. Jag längtar också till våren. Läste vad du skrev till Svante. Jag öppnar också fönstret innan jag lägger mig. Oavsett hur kallt det är. Njut av dina bakelser och ha en trevlig söndag!

 5. Alla årstider har sina sidor, vintern kan bli lite tung tycker jag själv. Speciellt denna vecka, då vi här i Minnesota lite bävar för kölden som utlovats, hela -40 C till onsdagen… I skrivande stund, söndag kväll, vräker snön ner och det är -26 C….

 6. Från alla bakelse i Finland tycker jag Runebergstårta mest! Och jag verkligen tycker om att vi har i Finland olika bakelse för olika högtider. Fastlagsbulla kommer näst, sen nämna och struva. Mjam!

  1. Runebergstårtan är verkligen speciell, ja. Och man äter den bara under några dagar eller veckor, inte året om 🙂
   Fastlagsbullar är också goda, men struvor faktiskt bäst. Fint att de snart finns i affären 😀

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.