Vinterpälsen kastad

Ofta sker det först den här tiden på året, för att jag av någon anledning inte kommer iväg till nån badstrand tidigare 😀 Jag är inte rädd för kallt vatten, så det är inte orsaken. Mera lättja skulle jag säga.

I samband med årliga matt-tvätten brukar jag ta ett dopp. Vattnet är inte grönt, eller fullt av alger såsom det kan se ut! Det är också skog som speglar sig i viken, den är grund och den har gyttjig botten… så badskor var ett måste. Helst skulle jag se att det fanns kakel överallt 😀

Tog dock en dusch efter doppet, för säkerhets skull!

In Finland we do this thing called ”matt-tvätt”.
Tacksam för att då och då få vistas en hel, solig dag nära havet.

Det har utlovats varmt och soligt väder för ungefär en vecka framöver, med temperaturer på 25–28 plusgrader. Tomaterna tackar för det och får mycket vatten och duschar varje dag. Jag räknade nyss till arton stycken!

16 reaktioner på ”Vinterpälsen kastad

 1. Det är inte bara i Finland det förekommer Mattvätt. Även i Kårböle mitt i Sverige förekommer dylikt, det finns t,o,m, en brygga, som kallas ”Mattvätt Bryggan”.
  Svante

   1. Ganska troligt då många invandrat från Finland till skogsbygderna i Sverige.
    Svante

 2. Så härligt det ser ut! I år blev min premiär redan före midsommar, men nu har det dröjt sen jag badade ute. Underbart att kunna tvätta mattorna på en brygga, minner om somrarna hos mormor.

  1. Att tvätta mattor på bryggor och på olika mattvättningsställen (numera alla på land på grund av miljöskyddsfrågor) är ju väldigt vanligt i Finland, som du vet 🙂
   Trevligt att bilderna väckte minnen!

 3. Eftersom jag tar allting bokstavligt trodde först att du delade din vik med en björn. Sen insåg när jag såg dig dyka upp ur vattnet att ingen kan vara så dåraktig att badar i vattnet när en björn är i närheten. Så. Slutsatsen min är att björnen är en sten. 😀

 4. Oj…här har vi ett helsike med
  matt-tvätten då vi av bekvämlighet använder vår duschkabin…inte speciellt bekvämt alls men ändå. 😉
  Bra jobbat där och grattis till badet….jag står över det i år också 😉

  Ha det bäst.

 5. Burr, burr! Så modig du är!
  Ja, mattvätt är nog en typiskt finsk tradition. Minns hur förundrat vi blev när vi såg alla mattställ vid vattnet i Helsingfors. Trodde först att det var utsmyckningar. Men sedan så frågade jag såklart och fick veta ”sanningen”

  1. Lär finns mattvättsbryggor lite längre norrut i Sverige, lärde Svante Lantlivsbilder mig 🙂
   Men helt klart mycket vanligare att tvätta mattor utomhus för hand eller med trycktvätt i Finland.

 6. Jag tror nog min mamma tvättade mattor men icke jag.
  Jag är inte så modig så jag kastar mig i vattnet hur som helst 😀 men jag har doppat mig flera ggr i Vänern och även en gång i havet nyligen.
  Glad måndag på dig!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.