Blommor som konstverk

… men hur sköter man orkidéer. Jag har haft två sedan jag flyttade till den här min underbara bostad för snart två år sedan. Bägge orkidéerna har dött. Jag vet inte om jag vattnat dem för lite, eller för mycket – har försökt vara försiktig. Ska jag duscha dem med en blomspruta?

Är det våningshusens torra inomhusluft som tar kål på blommorna?
En enda gång har jag fått en orkidé att komma igen, att blomma två gånger. Då bodde jag också i höghus.

Visst ser det ut som om där var en skrattande tiger eller en leopard inne i blomman?

Tar tacksamt emot skötseltips!

Dryga halva dagen jobbade jag med tidningen. Det där normala med att redigera andras texter, men till mitt uppdrag hör också att bidra med artiklar. Så jobbet är verkligen givande och omväxlande.

På eftermiddagen hjälpte min syster och jag vår mamma att komma till hörselbilen på test. Den besöker Lovisa en gång per år. Dessutom arrangerar hörselföreningen många andra träffar och ger råd åt sina medlemmar.

23 reaktioner på ”Blommor som konstverk

 1. Jag har många orkidéer och den äldsta är nog 8 år gammal. De blommar varenda år och mer och mer. Var 14. dag sänker jag ner de i vatten. Låter de stå där i 10 minuter. Låter vattnet rinner av. Klart. Jag duschar aldrig. Hamnar vatten mellan bladen ruttnar dem bort.

 2. Det vet jag inget om då de är inga favoriter för mig.
  Kram!
  Hoppas att nån vet knepet, men jag tror att man inte ska vattna ihjäl den. Men säker är jag inte.

  1. Nä, man ska vattna försiktigt, regelbundet ändå tror jag.
   Nu står de här i ett större arrangemang med annat grönt i en keramikkruka, så jag ska se vad jag kan göra.

 3. Önskade jag kunde ge dig skötseltips för din orkidé. Gerd borde kunna hjälpa dig här. De få jag har haft själv var döda inom en vecka. En miniorkidé överlevde i hela tre veckor, så du förstår hat jag inte är till mycket hjälp här;-)

 4. Orkidéer är ju parasiter och lever vilt på träd i bland annat Hawaii. Den enda väta de får är den som de lyckas ta upp med rötterna från trädet de slagit rot i. Därför klarar de sig så bra och så länge utan vatten. Jag har två som nu överlevt flera år. De står i mitt köksfönster som vätter norrut och trivs bra där de får lite solljus. Jag vattnar dem varannan vecka och de står då i vatten i 15 min innan jag häller bort vattnet. Jag duschar bladen med vatten och låter vattnet vara kvar på bladen. På detta sätt får blommorna också vatten där de växer på träd. De blommar vanligen runt samma tid varje år och då flera månader i sträck innan de tappar sina blomblad. När de får några år på nacken utvecklas långa tentakler nästan. Jag trodde dessa skulle klippas bort, men sökte upp på nätet och dessa extra tentakler visar at blommorna mår bra och man skall lämna dem ifred. Orkidéer som klarat sig några börjar se lite ut som ngt slags rymdväxter tycker jag…. 🤔

  1. Jag tror de borde få hänga fritt, och vattnas så som du beskriver… med chans att rinna av.
   Nu står mina i en stor keramik-kruka, men helheten är så fin att jag inte skulle vilja riva upp den.

 5. Den ska stå i fönster mot öster. Vattnas en gång i veckan. Jag ställer den då i diskhon och vattnar direkt under kranen. Låter allt vatten rinna av från växten innan jag placerar den i fönstret igen.
  Viktigt att den har orkidéjord o får lite orkidegödning ibland då den blommar. Då blommorna vissnar klipper jag av stänglarna. Jag har några fuskstänglar som ser naturtrogna ut som jag sätter ner i krukan, till nya stänglar kommer upp.
  Tror oxå det är viktigt att man har orkidékruka så att det aldrig står överflödigt vatten kvar i botten på krukan.
  😉

  1. Har bara fönster mot norr och väst.
   Här kan inte vattnet heller rinna av då den står i en keramik-kruka.
   Jorden har jag inte kollat men jag utgår från att den som skapat arrangemanget vet vad han eller hon gjort 🙂
   Det där med fuskstänglar låter bra, har hört andra som gör samma, och använder tygblommor.

   1. Fönster: jag gissar att norrfönstret kanske är bäst så. Eller väster om det inte är allt för brännande sol. Blomjorden: ska absolut vara orkidejord. Den ser inte alls likadan ut som vanlig blomjord. Krukan: ska absolut vara speciell orkidekruka. Går förstås lika bra med keramikkruka med hål i botten. Överflödigt vatten måste rinna ut på ett fat som ska tömmas. Annars kan rötterna ruttna. Orkidénäring,…..tja jag vet inte hur viktig den är. Men den ska inte ha näring alltför ofta. Om du inte har orkidénäring skulle jag hoppa över gödningen.
    Med rätt förutsättningar, så som den växer i naturligt tillstånd, klarar den sig bäst.
    Kram

 6. Visst finns den där, leoparden, jättehäftigt, fina bilder! Mig passar orkidén bra, för jag vattnar allt bara en gång i veckan, högst. Man ska nog glömma bort den och inte vara på den med vattenkannan jämt.

 7. De vill stå ljust men inte ovanpå ett element, i så fall ställ en skål med vatten på var sida om krukan.
  Vattna med vatten som stått ett dygn. Ca 1 dl var fjortonde dag.
  Klipp inte bort gamla blomstänglar förrän de är riktigt torra och grå.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.