Fem en fredag – KUNSKAP

Temat hos Elisamatilda denna fredag är KUNSKAP.
Studentmössan jag har på huvudet på bilden är en symbol för kunskap. Jag var ganska lat i skolan, hade kunnat få bättre betyg, men på den tiden tänkte jag mest på artonårsdagen, kompisar, fester, resor… 😀

Studenten tog jag ändå 1982 och mössan bär jag alltid på valborgsmässoaftonen och på första maj. Det är tradition för många i Finland att göra så.

Vad är något du håller på att lära dig?
– Jag försöker lära mig att delegera jobb och nu har jag blivit rätt bra på att inte svara på alla mejl om kvällar och att ha ledig lördag.

I vilket ämne vill du förkovra dig mer?
– Jag skulle vilja kunna flera språk bättre. Jag har grunder i tyska, spanska och ryska. Men språken jag klarar av att tala bra är svenska och finska, hyfsat går det också med engelskan.

Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli?
– Då jag var barn talade jag om att bli författare. Det blev jag och har gett ut tre böcker samt blivit antagen av Finlands svenska författareförening. Jag tror att jag ville bli journalist också då jag alltid älskat att skriva, och journalist blev jag. En annan dröm var att bli polis.

Hur får du din kunskap?
– Jag har alltid läst mycket, i första hand tryckta tidningar. Googlar förstås också, men där gäller det ju att veta vad som stämmer och vad som inte stämmer bland allt man får fram.

Vad skulle du behöva bli bättre på?
– Hela mitt yrkesverksamma liv borde jag ha kunnat säga ”nej” oftare. Jag kunde bli bättre på matlagning också. Kanske det kommer en dag då jag åter har en livskumpan att testa recept med?

20 reaktioner på ”Fem en fredag – KUNSKAP

 1. Att kunna säga nej är ju viktigt, tog lång tid innan jag lärde mig det men ibland glömmer jag vad jag lärt mig, svär nästan varje gång jag missar på det.

  Det är mycket jag skulle kunna tänka mig att förkovra mig i, men, latheten och bekvämligheten får förtur inom mig, men ibland så lyckas man ju övervinna latheten som tur är 😉

  Minns knappt om jag hade någon realistisk dröm om vad jag ville bli som liten, tror dock att brandman var något jag funderade på, fast så blev det ju inte.

  Tillönskar dig en fin Valborg.

  1. Brandman, polis… många killar har säkert velat bli det?
   Jag har ändå aldrig velat bli sjuksköterska, som många tjejer kanske vill? Men vem vill det mer i dag?
   Inte så bra lön och i dessa covid-tider.

   Glad första maj till dig!

 2. Det är oerhört nyttigt att lära sig främmande språk, och då inte bara engelska. Jag skulle gärna vilja vara bättre på tyska.

 3. Jag tycker att du har lärt dig mycket i livets hårda skola och tar vara på chanser och idéer.
  Inte dumt att träna på att säga NEJ.
  Trevlig Valborg 😀

  1. De flesta av oss lär sig i livets hårda skola.
   Sedan när vi är ”fullärda” dör vi 😀 … lite krasst att säga så, men ibland känns det så.
   Kram på första maj till dig!

 4. Jätteroliga svar på frågorna.
  Kul med traditionen att bära studentmössan under valborg. Tror inte att man gör det här. Journalist blev du OCH författare, då har du levt upp till dina drömmar. Grattis!

 5. har också läst ryska och skulle gärna fördjupa kunskaperna. även i japanska och italienska. spanska och portugisiska vore också kul. en får ju något av kulturen tillsammans med språken. nej kan en behöva säga både nu och då. inte alltid så lätt

 6. Att inte kolla mejl och sånt på kvällarna och helgerna är något jag jobbade hårt med att sluta med. Det hjälpte att stänga av ljudet på apparna och lägga dem i en separat mapp på telefonen så att man inte kan se dem. Jag tror det är extremt viktigt att stänga av jobbet. Svårt men nödvändigt!

  1. Du har rätt – det kräver träning och disciplin att låta telefonen och datorn ”vila” om kvällarna.
   Jag har ett ansvarskrävande jobb så det är svårt att vara helt borta från det, men då jag nu har tio dagar ledigt på kommande inom kort så får jag träna på att låta andra ta ansvar också.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.