Absolut godaste fastlagsbullen, och svar på fem frågor

Jag tror att jag börjar skriva såsom Lena i Wales ofta gör på onsdagar och lördagar på Facebook där hon länkar sina inlägg. Hon skriver då Äntligen onsdag och bloggdags, eller Äntligen lördag, bloggdags!

För mig är det Äntligen fredag som gäller. Äntligen kan jag ge mer tid till mig själv och till att läsa vänners bloggar och kommentera där. Och jag har även mer tid för min egen blogg.

Färgsprakande fredag blev det däremot inte denna gång. Men världens godaste fastlagsbulle! Det här är inget sponsrat inlägg, jag har betalat fullt pris för bullen. För en tid sedan åt jag den första från Hardom Bröd. Då fanns det inte kvar några av deras traditionella runda bullar, toppade med grädde och ett lock med pärlsocker.

Det går att välja mellan mandelmassa och sylt och jag väljer alltid mandelmassa.

Den gången fanns det kvar lite grädde och mandelmassa i bageriet, så Jonas där ska upp och gjorde en fastlagsbulle på en vanlig kanelbulle. Hos oss heter de korvapuusti på finska och kallas därmed också örfil bland finlandssvenskar.

Succé! Jag har aldrig ätit en godare fastlagsbulle! Så det förvånar mig inte om den här kommer med i sortimentet som ett komplement till den traditionella runda bullen.

Och så är det dags att svara på fem frågor hos Elisamatilda som har #ruta som tema.

Vad tittar du helst på?
– Dokumentärer, eller program där man löser brott, allt från Efterlyst till I huvudet på en mördare, men också Vera och andra bra serier. Program som berättar historierna bakom något som har hänt är bra. Program som förklarar psykologiska aspekter som spelar in då någon begår brott. Naturprogram är också ofta trevliga.

Vad tycker du är tråkigt på tv?
– Det går överraskande mycket skräp på teve nuförtiden. Byter ofta kanal nu då jag ser Donald Trumps nuna… men realityprogram typ Tempation Island är trista, likaså serier där handlingen går ut på att mobba andra.

Vilken streamingtjänst eller kanal används mest hos dig?
– Ingen streamingtjänst alls. Jag ser mest på Sveriges tv-kanaler och i Finland på Yles och ibland på MTV3.

Vad skulle du byta ut TVn mot?
– Jag vill inte byta ut min tv mot nånting just nu.

Vad tittade du på senast?
– ”Jag och min far” med Agnes och Magnus Uggla igår kväll.

28 reaktioner på ”Absolut godaste fastlagsbullen, och svar på fem frågor

  1. Tänk att jag helt glömde bort att svara att jag brukar se naturprogram. Kan bli helt förhäxad av små och stora djur, snälla eller livsfarliga. Men oavsett vilket brukar de vara mästerligt fotograferade.

    1. Jo då, många naturprogram är väldigt skickligt gjorda, med olika slags kameror och vinklar.
      Säkert har det filmats hundratals timmar, när ett program sedan blir en timme långt.

  2. Hej, på tal om tv-program. En serie som verkligen är värd att se är den franska ” Dix pour cent ” på finska ”Agentit”. En satir med en mix av olika typs människor som jobbar på samma firma, det som de har gemensamt är att jobbet är det viktigaste i livet. Varm rekommendation Yle TEEMA och Areena 🇫🇷

  3. Kul med en ny sorts fastlagsbulle! Den kanske du får namnge? Vera är bäst av deckarna, överlag de engelska som jag tycker har högre kvalitet än andra. Men jag tittar inte på många dylika. Har fattat tycke för prästen i Grantchester dock! Spännande för er nu på söndag, har du redan förhandsröstat? Jag kom aldrig iväg, hade små planer på att åka till Borlänge men sen blev hunden sjuk och den var mycket viktigare…
    Helgkram

    1. Jo – jag lade min röst på Haavisto i förhandsröstningen 🙂
      Stubb är också bra. Spännande blir det! Ska du följa valresultatet?
      Att hitta på ett namn för bullen vore ju kul!
      Kram!

  4. Äntligen fredag! är ett vedertaget uttryck som alltid sas förut av den arbetande befolkningen, åtminstone här i Sverige.
    Korvapuusti betyder örfil. Jag såg en korv och en pust (=suck) framför mig – hahaha!
    En märklig ”semla” var det måste jag såga. Kul att man ernjuder sylt som alternativ till mandelmassa. Nuförtiden är ju flesta allergiska mot nåt, och nötallergi är ganska vanlig.

    Vad gäller TV så har vi nog bara Vera gemensamt:-)

    1. Korv och pust 🤣🤣 Jätteroligt! Du bjuder på skratt!
      I Sverige finns ju hundratals olika semlor numera, skulle vara svårt att välja, men nåt udda kunde jag tänka mig testa.
      Morden i Sandhamn, glömde jag – ja, alltså finns mycket jag ser på men det mesta kommer så sent då Sverige ligger en timme efter oss.
      I fredags slutade filmen ”Lilla hjärtat” klockan två hos oss…

  5. Jag tittar inte alls på tv. Min man gjorde det men jag var aldrig intresserad. Särbon har ingen tv heller.
    Hade också valt mandelmassa till semlan. 😋

    1. Ibland har jag också tv-fria dagar och det är inte svårt alls 🙂
      Jag har vissa favoritprogram och dem vill jag se på via riktiga tv-rutan, inte på telefon eller på datorn.
      Är väl lite gammaldags 😀

  6. Det blev nästan begreppsförvirring här: fastlagsbulle, semla, örfil, kanelbulle… Ett är dock säkert: Hardom bröds bullar bara smakar, smakar, smakar… Och när sen Jonas klöv till och gjorde en god bulle ännu godare… NÖ-bulle??? Förhandla inför tidningens födelsedag!

  7. har inte ätit någon semla ännu och det dröjer nog ett par veckor ännu. jag ser gärna deckarserier och dokumentärer typ Frostbiten. använder SVT play och
    Netflix mest

    1. Vi betalar ju rundradioskatt i Finland för teven, jag minns inte vad den är men typ 110 euro i året? Den dras direkt i beskattningen, så jag ser summan bara då det är dags att deklarera, och det gör bokföringsfirman för mitt företag.
      Sedan är jag inte pigg på att betala mer än den 11 euro/månad som jag gör för Sveriges kanaler.
      Streaming kostar här typ 30 euro/månaden, finns olika bolag att köpa från. Men jag tycker det är dyrt i förhållande till vad jag sedan hinner se på = väldigt lite 🙂

  8. Ja vem vill se Donald Trump? Jag undrar mycket över amerikanernas intelligens när dom igen väljer honom framför andra kandidater….
    Lät som en god ”bulle” du får uppmuntra till att den finns i ordinarie utbud 🙂
    Ha en fin helg

    1. Just det där med intelligensen har jag också tänkt på. Det är skrämmande att så många vill ha en ledare som Trump.
      Han lovar runt, men håller tunt. Och så överlägsen självgod stil han har. Jag börjar må illa då jag hör honom prata.
      Ha en fin söndag!

  9. Älskar semlor. Som barn åt jag alltid med mandelmassa men nu som vuxen vill jag ha vaniljcreme. Tycker det är godare. Visst går det mycket skräp på tv. Vi streamar mest just på grund av det.

    http://hannaskrypin.se

    1. Tror att det visas repriser och andra sämre program på tv för att allt fler ska lockas till streaming och månadsbetalningar på än det ena och än det andra.
      Trist, men utvecklingen verkar vara sådan.
      Ha en fin söndag!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.