Passfoton – det var roligare förr!

Igår fick jag tre kort från Brasilien, via postcrossingen. Avsändaren har tagit fotot på storstaden själv, de två andra korten var vykort. Så jag fick dem i ett kuvert. Vanligtvis sänder man bara ett vykort, och det måste inte ligga i kuvert. Men den som vill får sända fler, och som sagt fick jag tre.

Fantastiska frimärken också! Hela kuvertet fullt.

I dag ska jag hämta ut mitt nya pass, eller id-kortet. Jag vet inte vilket jag får först, men polisen meddelade nyss att det ena kan avhämtas. Jag tycker jag såg ut som en bov på fotot 🤣 Man får ju inte le på passfotona. Ögonen ska vara öppna och munnen stängd, sade fotografen.

I dag är det bara företag med tillstånd som får ta passfoton och samarbeta med myndigheterna. För trettio år sedan kunde man ta sina foton själv. Jag minns när jag skulle ta passfoto av dåtida chefredaktören Kim W på Östra Nyland. Jag använde ett kompakt objektiv och tog en närbild. Kimmen sa sedan att alla som såg passbilden, där han hade en oproportionerligt stor näsa, höll på att kissa på sig av skratt 🤣 Det var på den gamla goda tiden det!

20 reaktioner på ”Passfoton – det var roligare förr!

    1. Jo, så är det, men bra nog i dagens läge att allt som har med id att göra är strikt.
      Jag har nu tyvärr problem med WordPress… som jag betalar mycket för årligen. Ska försöka få svensk support imorgon (hör till mitt konto).
      Varje gång jag ska kommentera hos någon annan WP:are krävs inloggning på nytt. Inte klokt, då min WP är Premium.

    2. Jag har nu tyvärr problem med WordPress… som jag betalar mycket för årligen. Ska försöka få svensk support imorgon (hör till mitt konto).
      Varje gång jag ska kommentera hos någon annan WP:are krävs inloggning på nytt. Inte klokt, då min WP är Premium.

      1. Kommenteringen har onekligen blivit en aning jobbig. ( jag betalar också för min blogg och vill att den skall fungera!)
        Däremot sköter jag alla kommentarer via appen på min mobil och detta fungerar alldeles utmärkt. Kanske det vore ngt? 🤔
        ( om du redan använder appen, testa med att radera den och installera på nytt. Brukar hjälpa med allehanda problem. Lycka till!🤞🏻)

      2. Tack för tipset om att installera appen på nytt – jag har den. Ibland vill WP att jag använder sifferkod via sms, då jag har tvåstegsautentisering… Ibland vill den att jag ska gå via appen.

  1. Det var trevligt att du fick 3 kort.
    Här får bara fotografer ta passkort och om jag vill ha ett tyskt pass gäller andra regler hur man ska se ut på fotot. Får alltid hitta en fotograf som kan även tyska föreskrifter.

  2. Personligen tycker jag man på foton för pass/id-kort/körkort alltid ser ut som en rysk straffånge. Och ett körkort gäller ju i tio år – tyvärr;-)

    Hoppas att du blir nöjd.

    PS. Här finns det fortfarande sådana fotoautomater som man kan ta foton med, alternativt är det Polisen/Transportstyrelsen som har egna automater som man kan använda, vilket många gör. DS.

    1. Kan hända att det finns automater i Finland också, men jag gick till en fotograf här i lilla stan som får ta dessa foton 🙂
      För oss gäller pass och id-kort bara fem år 🙂 Med körkort är det annorlunda, men de duger inte i vilka lägen som helst som ID längre.

  3. Senast jag tog passfoton gjorde jag det på ambassaden i Lissabon, de har en fotoautomat där på passavdelningen. Smidigt som bara den. tjoff, tjoff 🙂

  4. Senast jag skulle ha nytt pass valde jag ett nationellt id-kort i stället. Det fungerar som pass inom EU, så det är ju väldigt behändigt att ha pass och id i samma kort.

    Ha en fin kväll!

    Kram, Ingrid

  5. Jag inte ens tänkte på att man kanske kunde gå till en fotograf och ta passkort, man kliver in i en hytt hos polisen, fyller i papper och sen: klick, klick. Sen får man stå ut med eländet. Men den här gången blev fotot något bättre än förra gången.

    1. Vi har inget sånt i småstaden Lovisa. Vi har en polisstation men kansliet där är öppet bara en dag i veckan.
      Sommartid har de helt stängt och då måste vi, om vi har myndighetsärenden, ta oss fyra mil till grannstaden Borgå.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.