Bergbana i Budapest

Bergbanan upp till Castle Hill hade två vagnar, Gellert och Margit, som gick i skytteltrafik upp och ner i en brant backe. En singeltur som var en dryg minut lång kostade 840 Huf (cirka 2,50 euro). Vi tog en liten buss ner eftersom vi har ett kort som vi får åka för i 72 timmar.
Utsikten var fin över hela Pest-sidan. Bron på lilla bilden heter Széchenyi lánchíd.

Sådant som är annorlunda här än hemma är att man får röka på restaurangerna. Vissa matställen har rökrum och rökfria rum vilket är bra. Annars har man ju redan glömt hur man också luktade som en rökt böckling då man kom från krogen i Finland för några år sedan.
Ganska ogenerat går folk också på gatorna med hela vinpavor och flaskor med mousserat i händerna. Man dricker lite var som helst.

Tiggare och uteliggare finns också här. Vakter, som vi kallar ”Farsorna på stan” står vid underfarter vid större avenyer samt vid tunnelbanened- och uppfarterna i sina reflexvästar. De skapar nog nåt slag av trygghetskänsla bara genom att synas.

Här finns så mycket att se, det blir ju bara en tusendel vi hinner med under tre dagar. I dag satsar vi på Stadsparken och trådbussarna.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.