En underbar innergård, och tankar om vänskap

En innergård i Sevilla i Spanien.

I dag har det varit plus tre grader, ganska grått, lite regn då och då, och även byig vind. Det är helt okay, vi har ju sista dagen i februari. Vi längtar efter våren men den är inte riktigt här än.
Så det gäller att leva på de reseminnen man har, och så småningom se fram emot nya upplevelser utomlands 🙂

Annars har jag de senaste dagarna funderat mycket på vad vänskap betyder. Vem är din sanna vän, vem kan du lita på?

Jag är en ganska blåögd och snäll person som vill tro gott om de flesta. Det har genom åren gett mig några käftsmällar och folk har skrattat bakom min rygg.

Om jag har en åsikt om en person, och serverar den för någon annan, brukar jag säga ”det här är min åsikt, jag vill att du bildar din egen åsikt om personen”. För jag vägrar själv att med hull och hår sluka allt som andra berättar om andra. ”Hon är sådan, han är sådan, hon sa si och han sa så”. Ord står mot ord och skvallret frodas.

I chefsposition får man stå ut med allt möjligt. Folk är sura, missunnsamma, avundsjuka, arga och besvikna. ”Vad tror du att du är” har jag fått höra ibland, eller ”du skulle bara veta vad andra sagt om dig”, eller ”du ska inte tro att du har några vänner”.

Klart att jag vet att mycket som sägs om mig inte är vackra ord. Men dagligen får jag också tack för jobbet jag gör, bland annat peppande mejl och kommentarer på Facebook och på bloggen. Tack vare dem har jag orkat kämpa vidare.

Och jag skulle vilja påstå att de personer som har behov av att påpeka att någon annan minsann borde veta att folk talar illa om dem – de är inga empatiska människor, inga riktiga vänner. En sann vän har inget behov av att trycka ner en medmänniska.

21 reaktioner på ”En underbar innergård, och tankar om vänskap

 1. Det är så skönt att läsa dina tankar och få bekräftat att det inte bara är jag som har sådana. Folk som njuter av att tala illa om folk är inget att ha. Tyvärr finns det många sådana. Du är en underbar bloggvän.
  Bamse kram

   1. Jag tycker det känns som vi är väldigt lika. Skulle behöva skriva av mej men det finns fortfarade en broms. Har blivit bättre sen jag hittade dej så det kommer kanske.
    🌸

   2. Vi kanske är lika i mångt och mycket, men ändå olika och det är bra.
    Känns fint om jag kan hjälpa dig på vägen mot öppenhet.
    Men allt ska kännas rätt för dig innan du skriver ut det som du ännu har en broms på.
    Kram!

 2. Mycket väl sagt i den sista meningen, så tycker jag med. Detdär med att påpeka att det är ens egna åsikt är också bra, alla har rätt till en åsikt och jag tycker att ingen är varken rätt eller fel för det är en individuell känsla även detdär med åsikter. Kram på dej du gör faktiskt ett super jobb!!

  1. Kram på dig! Du gör också ett superjobb – jag hoppas jag kommer ihåg att säga det ofta!
   Och de som känner mig vet att jag alltid säger att människor ska bilda sig sina egna åsikter.
   Att bara utgå från skvaller är vanskligt, det där med individuell känsla som du skriver om stämmer.
   Inga känslor är heller fel. Jag kan bli sårad, du kan bli det, andra kan bli det – ofta beror det på missförstånd.

   1. Man borde alltid kunna tala ut om saker och ting.
    I vissa fall har jag försökt, men inte fått motparten att ställa upp på en sådan träff där man sakligt reder ut allt.

 3. Jag har också svårt med det där begreppet ”vän och vänskap”. Vet inte om jag vågar kalla en enda person min vän, talar hellre om ”bekanta”, ”kompisar”, ”fd kolleger” – bara för att jag sätter så stark innebörd i ordet ”vän”, och mycket sällan får jag vare sig bu eller bä för mina åstadkommanden av folk. Och tack för att du läser och gillar mina blogginlägg!

  1. Du har rätt. Orden vän och vänskap är inte alltid lätta att tolka.
   Bekanta och kompisar finns det gott om. Men då du blir motarbetad och får höra riktigt elaka kommentarer, det är då du inser att det där var ju ingen vän, inte ens en bra kompis eller bekant.
   Jag gillar din blogg, den är annorlunda på ett positivt sätt!

  1. Ja, man kan ha riktiga vänner på bloggen. Ni är många fina personer här ❤
   Vänskapen är kravlös och givande. Vi behöver inte känna till varandras förflutna.
   Tack för att du är min bloggvän. Kram!

 4. Resonerar som du.
  Andras skvaller och förtal om en icke närvarande person fäster jag mig inte vid. Vill bilda mig en egen uppfattning.
  Förvånar mig verkligen över vad människor kan säga till andra. Ouppfostrat skulle jag vilja kalla det.
  Många spärrar verkar ha släppt numera.

  Det gör mig ledsen…

  Då försöker jag istället tänka på alla omtänksamma människor som fortfarande finns men som inte märks på samma sätt.

  1. Ja, i dag har nog väldigt många spärrar släppt.
   Man blir helt förfärad när man ser programmet Trolljägarna. Tufft att dom ställer de värsta trollen mot väggen.
   Ofta är trollen helt vanliga människor, men människor som saknar empati och precis som du säger, beter sig ouppfostrat i högsta grad.
   De ser sig själva troligen som tuffa…
   Men visst blir man ledsen långt in i hjärteroten.

   Därför viktigt att komma ihåg alla fina människor man har omkring sig ❤

 5. Nu är jag en ganska så ensam människa och trivs väldigt bra med det. Jag är väldigt krävande på långa loppet. Men är ingen huggorm. Säkert har jag sårat människor med mitt rättframma sätt, men aldrig sårar nån med vilja eller avsikt. Därmed menar jag inte att nån inte blir sårad. Mycket är också tolkningsfråga.
  Inland funderar på hur jag skulle vara som chef, men tror inte att jag skulle bli bra. Jag är för bestämd för det och kanske har jag ingen mjuk sida direkt. De arbetsplats jag jobbade som anställd hamnade ofta i konflikt och antingen sa jag upp mig eller blev uppsagt. Obekväma tankar och stå upp för rättvisan var ingenstans speciellt populärt. Så att vara mitt eget är nog det bästa val för mig.
  Sen under livet har jag också lärt mig vad jag delar med mig till andra. Jag vill inte en snärt i ögat i en obevakat ögonblick av nån som jag litade på.
  Men om man tror att män har det lättare så tror man fel. Berättade en kund hur jobbigt på hans jobb, rena kärrings maffia fast gubb varianten då.
  Vi kan inte göra mer än vårt bästa och kanske lite till. Tyvärr kan vi inte förändra andra än bara oss själva. Men vissa vill verkligen i te göra förbättringar i sitt sätt att vara mot andra.
  Kram😍

  1. Så är det – ofta tolkningsfrågor. Människor är också olika känsliga.
   Jag som High Sensitive Person läser också av en massa som inte uttalas högt. Man kan läsa av mycket via folks kroppsspråk och miner. Vare sig man vill det eller inte.
   Knappast upplevs jag heller alltid som en bra chef. Jag försöker vara rättvis. Men det går inte heller att vara alla till lags.
   Ibland måste man ta obekväma beslut.
   För det mesta är det bra att vara rättfram och ärlig, men ibland är det en balansgång där man får välja hur ärlig man kan vara 🙂
   Kram min vän!

 6. Som så ofta läser jag kloka tankar och kloka ord här hos dig … och du ska veta att jag beundrar dig mycket för den du är och för det du står för.
  Håller med i det du skriver … riktiga vänner har inget behov att baktala någon … riktiga vänner ställer upp när man behöver dem och låter sig inte påverkas av andra … riktiga vänner är värda sin vikt i guld 🙂
  Jag är glad att få vara din bloggvän!
  Kram

  1. Jag är också tacksam och glad för att jag hittat så många vänner via bloggen, bland dem finns du ❤
   Jag funderar ofta varför en del människor har behov av att trycka ner andra…
   Det känns ju så mycket bättre för en själv då man har berömt någon.
   Kram!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.