Skam att säga…

… så finns det mycket att känna skam för i dag.
Tillåt mig raljera lite om ett allvarligt ämne.
Barnskam. Första gången jag läste ordet var i dagens ledartext i Hufvudstadsbladet. Nå väl, jag känner ingen sådan då jag inte har satt barn till världen.

Den moderna västerländska människan får skämmas för det mesta. Så börjar ledaren i dagens Hbl.

Här tas även upp flygskam. Ja, sådan får jag känna då jag flyger iväg på läsarresa den 29 september.
Köttskam. Det får jag också känna då jag äter kött i någon form nästan varje dag. Men jag äter också tomater, varje dag, av förekommen anledning.

Båtskam, bilskam, prylskam.
Har ingen båt, har ingen bil och gör mig dagligen av med prylar (fastän nya kommer in då och då).

På Facebook skrev en kollega i dag ”Ibland är det bästa en kan göra för att minska sitt kolavtryck att hålla käften” (Jan-Erik Andelin).

Någon miljöbov tycker jag inte att jag är. Jag sorterar kartong, papper och plast. Jag har ett kärl för bio-avfall hemma. Jag returnerar tomma flaskor och burkar.

Närmast anser jag att de som tycker att andra ska känna skam för ditt och datt själva borde skämmas för det.
Jag lanserar det nya ordet sprida-skamkänsla-skam!

Detta betyder ändå inte att jag förringar  Greta Thunbergs insatser. Jag är ju inte en gammal gubbe som är rädd för sanningar som unga kvinnor säger.

23 reaktioner på ”Skam att säga…

 1. Tycker att mycket har gått alldeles för långt. Det är inte bara alla xx-skam utan även all xx-ångest och här i Sverige ska alla barn kallas ”hen” i förskolorna och…och…och…
  Ibland vill man bara dra täcket över huvud.

 2. Jag har ingen skam i min kropp. Dock tycker jag redan att jorden är överbefolkad och bli ännu fler för att ta hand om åldringarna är verkligen fel väg att gå.
  Likaså kan inte alla bli vegetarianer för det skulle ställa till en hel del med. Och vad ska hända med djuren? Låter de utdö istället. Det blir obalans det med.
  Problemet att alla springer åt samma håll. Och ingen tänker i nya banor.

  1. Ja, och sedan kom ett inslag på svenska nyheterna om ordet ”hen” i går 😀
   Hahaa, finns alltid nåt att skriva om, att reta upp sig på, eller att få andra att bli uppretade (fastän det inte är min avsikt).

 3. Nu har det gått för långt! Tycker det är nästan löjligt vad man ska behöva skämmas för nuförtiden. Det är en ”klimathets” utan dess like. När det gått för långt i mitt tycke, vilket det för min del ha gjort ett bra tag nu – vad gäller klimatet alltså, brukar jag slå bakut.

 4. Äsch! Vad trött jag blir på sådant! Vad betyder BARNSKAM då? Att man får skämmas om man lagt för många barn till världen eller…?! ALLA behöver göra sitt för att rädda vår jord. Vi lär ha kring 12 år på oss, annars går det snabbt åt pipan. Alltså, borde ingen ödsla tid på att skämmas ( möjligen då USAs korkade ledning i Washington DC…!) för ngt, utan istället hjälpas åt och dra våra små strån till stacken! Ingen kan göra ALLT, men ALLA kan göra NÅGOT!

  1. Bra rutet! Ingen kan göra allt, alla kan göra något.
   Att sopsortera är bra, att inte flyga eller köra bil i onödan osv. Om man nu sedan kan definiera vad ”onödan” är 🙂
   Barnskam ska ingen behöva känna, men ordet ”skam” kläms in överallt nu, verkar det som.

 5. Tycker ordet skam har blivit ett mode ord och anväds på fel sätt. Jag äter kött och kör bil men känner ingen skam för det. Dom som skuld belägger oss borde känna skam.
  Kramar

  1. Precis så. Vi ska alla värna om miljön så gott vi kan, men att sätta ”skam” framför en massa ord är fånigt tycker jag.
   Dessutom raljerade jag lite i mitt inlägg, kring en allvarlig fråga i och för sig – men värre texter har jag läst i sammanhangen 😀
   Kram!

 6. Nu har jag inte läst artikeln…..men jag tycker nog alla att vi kan och bör känna ett ansvar för efterkommande generationer. Tom att vi måste.
  Flygresor – jag tycker att man inte behöver flyga inrikes kors och tvärs för sammanträden. Det finns tåg. Det finns skypemöten. Om man flyger på semester kanske man inte måste flyga till andra sidan jordklotet varje gång? Det är rimligt med en flygskatt.
  Köttskam – vi kan absolut minska på köttätandet, både av miljö-, hälso- och djuretiska skäl. Vi kan välja kött som inte mest påverkar klimatet. Dvs mindre av det röda köttet. Och när vi äter kött kan vi välja så närproducerat som möjligt (detta även pga djuretiska skäl)

  Främst är det är det väl inte skam……..utan att ta ett ansvar. Svårt att veta hur man ska agera såklart. Det är också en solidaritet mot kommande generationer, samt mot en del andra länder som ännu inte har samma teknik som vi har.
  Alla kan inte ensamma rädda världen, men genom såna här enkla åtgärder gör vi massor.
  Såklart du ska åka på din semester utan skamkänsla.

  1. Visst har du rätt, att man ska tänka till, värna om miljön och t.ex. inte flyga i onödan.
   Vi ska vara medvetna konsumenter, men jag tycker att det där med att sätta ”skam” i samband med en massa olika ord gått lite för långt 😀

 7. Personligen är jag urtrött på all skam som vi borde känna. Barnskam? Det ordet förstår jag inte ens.
  – Så länge det ordnas rallyn och formula och racerbåtstävlingar och andra galenskaper, så vägrar jag att skämmas för mina små insatser för klimatet. Och om man börjar tänka i ett större perspektiv så blir man antingen arg (vi hade t.ex. en flyguppvisning här i stan för någon tid sedan!) eller desperat (miljoner människor eldar med koskit och kvistar, för de har inget val).
  Men jag fortsätter att pillra med mitt minimala hushållsavfall, diskar filbunkarna (av plast?) och mjölkkartongerna etc. för att kunna leverera dem rena och snygga till rätt plats. Ibland undrar jag dock om jag är komisk eller galen.

  1. Ja, här var det ord och inga visor! Biltävlingar är ju minsann miljöbovar 😀 Flyguppvisningar likaså.
   Upp och ner är världen.
   Vi är nog många som gör så gott vi kan för att värna om miljön.
   Jag pillar också med att sortera plast, papper, flaskor, kartong, bioavfall…
   Vi är väl komiska och galna båda två då 😀

 8. Tack för ditt inlägg! Så bra! Instämmer till fullo. Jag tänker för min del vägra skam och känslor som förknippas med det begreppet vad gäller miljön.

 9. Ännu ett bra inlägg av dig Carita!
  Ibland blir jag så trött på att alldeles oavsett vad vi för eller inte gör så är det alltid några som känner att det är deras plikt att tala om för oss att vi gör fel. Såg ett klipp från tv där någon tillverkade små vaser till blomskott av ej pantbara plastflaskor. Genast fylldes kommentarsfältet av upprörda inlägg där de ansåg att det var alldeles fruktansvärt att visa sådant eftersom det var förspilld kvinnokraft (!), slöseri med tid, energislöseri att koka upp en skvätt vatten i en kastrull, farligt mm mm. Jag fattar ingenting! ”Slöseri med tid”? Ska vi börja lägga oss i vad andra väljer att använda sin egen tid till nu också? Var går då gränsen för vad som är okej? Läsa en bok? Prata med en vän? Titta på TV? Personligen tycker jag den borde gå vid att sitta på nätet och skriva dömande kommentarer. Vad har hänt med oss? När blev vi sådana? Eller var det kanske likadant förr i tiden men då fanns inte internet och sociala medier utan kommentarerna stannade hos oss själva eller våra närmaste?

  1. Ja, det är många som tror sig veta bättre än andra o som kommer med så kallade goda råd. Kanske jag gör det själv ibland? Man är oeftertänksam i många fall. Ändå kan man aldrig gå i en anna människas skor.
   Skulle gärna skriva mer om detta men har svårt att skriva långa svar på min glasplatta, dvs ipad från resan.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.