Skuggspel och tankar om företagsamhet

Dagarna mörknar minut för minut… skuggorna blir längre.
Jag gillar skuggformationer, under alla årstider som jag ser dem här hemma.

Eftermiddag och kväll i arbetsrummet, väggen ovanför datorn.

Jag jobbar oftast helt och hållet hemifrån om onsdagar då tidningen ska ut följande dag. Därför blir det ofta arkivbilder en sådan här dag.

I går kväll var väggen så här vacker i mitt vardagsrum.

Nu väntar några dagar av planering för nästa veckas tidning. Men på lördag börjar jag varva ner. Jag ska faktiskt försöka ha en hel vecka ledigt. Det är LYX för en privatföretagare och för en chefredaktör som har ansvaret för att en tidning kommer ut en gång i veckan, året om.

Då andra skriver på finlandssvenska/östnyländska på Facebook ”de sku liksom va loma nu” (loma är finska och betyder semester)… brukar jag ärligt sagt känna ett litet sting av avundsjuka. Jag minns ju hur det var en gång, för ett antal år sedan.

Många har fyra, fem eller sex veckor betald semester. Och lärare, dom har hela sommarlovet ledigt 😀

Ironiskt kan jag därför ibland ställa frågan ”Semester, är det nåt man kan äta?”… men jag ställer den inte på FB. Jag är inte missunnsam och jag har själv valt att bli företagare.

Jag ångrar inte valet jag gjorde sommaren 2016, fastän jag sedan dess inte har haft någon semester att tala om. Inga längre lediga perioder än en vecka och ingen betald semester.

Men frågar någon mig om jag vill ha det, och samtidigt börja lyda under någon annan. Någon som bestämmer vad jag ska skriva om i en tidning, någon som säger när jag ska börja jobba och håller kolla på när jag slutar… så svarar jag ”Nej, tack! Jag vill vara min egen chef.”

18 reaktioner på ”Skuggspel och tankar om företagsamhet

 1. Jag håller med dig, det är så skönt att vara sin egen. (Har bestämt själv sen 2006) Jag har det mer fritt än dig och har haft sommarsemester, fast med lite jourverksamhet- man får ju vara rädd om kunderna. Ha en härlig eftermiddag/kväll!

  1. Som hårfrisör, massör eller liknande kan man säkert ta semester, fastän det drabbar ens kassa.
   Kunderna förstår – och återkommer troligen!
   Vi håller på att lära upp nya personer som kan göra delar av mitt jobb, för det är viktigt att kunna ha lite ledigt då och då.

  1. Jo, men på redaktioner där man är anställd är det inte ovanligt att nyhetschefen eller nån annan säger vad du ska skriva, vare sig du vill ta itu med just det eller inte.
   Kramar!

 2. Skuggbilderna är helt fantastiska, speciellt den första. Den är som ett konstverk.
  Det finns ju för- och nackdelar med allt här i livet. Kan tycka att det är lite synd att det inte finns någon slags ”försäkring” för egenföretagare så att de kan åtminstone ta tre veckors sammanhängande semester per år. För avkoppling behövs, speciellt om man är 50 plussare.

  1. Ja, du har rätt – det borde finnas nåt sådant system, att även företagare kunde få betald semester.
   Just nu är det svårt att hitta någon som fullt ut kan ersätta mig, göra mitt jobb – men vi lär upp personer hela tiden.
   Och ingen är ju oersättlig, dör jag så ska nog tidningen ut i alla fall.

 3. Kanske det kan kännas som en liten tröst att inte HELA världen har långa, betalda semesterveckor. Tror nog det är mera unikt för Norden.
  En vecka i gången, ibland betald ibland inte är vanligt här i USA.
  Njut av den annalkande ledigheten! Helt säkert välförtjänt! 😃

  1. Du lär mig nytt om USA nästan varje dag 🙂
   Tänk så lätt att tro att det är likadant överallt – men att det här med semesterförmåner ändå är unikt för Norden.
   Tack, jag ska njuta!

 4. Gillar såna här skuggspel! Snyggt!
  Det finns både fördelar och nackdelar med det mesta, men såklart är det härligt att vara sin egen chef!

 5. Jag brukar säga att alla borde ha eget företag i början av arbetslivet. Och förstå sen hur bra de har när de är anställda. Med betald långsemester, sjukpenning, fast lön även om det är långa helger som förgyller deras dagar. All detta har inte småföretagarna. Och ändå är småföretagarna är mer nöjda än många som har anställningar. Jag träffar många i mitt jobb och de flesta är idel klagomål. De uppskattar inte det fantastiska som de får del av och ändå ha ofta högre lön en många företagare har.

  1. Kanske många känner sig missnöjda och icke tillfreds då de inte får bestämma över arbetstider och -uppgifter själva?
   Men de vill inte byta bort flera veckor betald semester, sjukpenning, en tämligen säker lön osv.
   Ja, det finns goda och sämre sidor med nästan allt i livet.
   Och livet, det är fullt av val.

   1. Vad jag menade var att jämfört med oss så har de faktiskt väldigt bra. Jag kan inte heller få bättre arbetstider. Den är från 9 till 19 och under dagen en hel del dödtider som inte alltid går att fylla med kunder. Om jag vill ha lång semester går ju inte, kunderna blir irriterade och eventuellt går de till nån annan. Men jag har ju mitt val och trivs med det.

   2. Jo, vi tänker nog lika.
    Jag jobbar mån-tis-ons cirka 9-18, torsdagar-fredagar fem timmar bägge dagarna, lördagarna lediga, söndag jobb tre timmar – så det blir 40 timmars arbetsvecka.
    Under ett års tid kan jag ha ungefär två, max tre veckor ledigt – dvs 21 dagar fördelade över diverse helger och en vecka som jag försöker vara HELT ledig.
    Vi har gjort våra val själva och vi är båda nöjda 🙂

 6. Skuggspel är så härliga att få syn på och iaktta! Jättefina skuggbilder! Det är nog en stor fördel med att rå sig själv, men du måste vara försiktig så att du inte jobbar för mycket.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.