Brukar inte bränna propparna…

… men kanske jag lite kan skylla på att jag stod i en kö en halvtimme i dag och fick ont i ryggen. Mera om de brända propparna lite senare…

Utanför ingången till Suurkirppis, som har både lopptorg och en mängd andra varor, finns två så här ståtliga pelargoner. Har ni sett på maken? Och så är det hundvänligt med vattenskål för fyrbenta vänner också.

I den här affären kan du köpa allt från begagnade möbler till både nya och återanvändbara kläder. Dessutom kan du låta göra nycklar här, hämta Matkahuoltos paket, fylla på busskort och ja Herren vet vad allt man får här.

Därför tyckte jag i dag synd om tjejen i kassan. Hon var ensam och kön blev bara längre och längre. Svårt då att hålla de avstånd som rekommenderas med tanke på corona…

När det sedan äntligen blev min tur radade jag sakerna på disken och ställde sedan inköpskorgen ifrån mig. För att göra det var jag tvungen att lämna platsen i kassakön för tre sekunder. Vips kom ett gäng med unga flickor och lade sina saker på disken.

Kassatjejen sa vänligt att vi inte var klara med min betalning och flickan som hade hastat fram tog ett steg bakåt. Hon var fortfarande nästan fast i min rygg och det var då som Adrian flög i mig – eller kanske var det en gammal grinig tant som visade sitt plyte genom mig…

Jag pekade på strecket som fanns på golvet, ett gult streck… som visar att man ska hålla avstånd. Jag sa nog också nåt om att kan ni hålla distans…

Tja, det var kanske inte så farligt men jag skämdes när jag gick ut. Jag är inte van vid att tillrättavisa andra. Men på något sätt blir jag allt oftare nu irriterad då det här med hålla distans inte tycks gå hem hos alla.

Förlåt tjejer, om ni läser det här… jag ville inte låta brysk.
Coronasmittan är ändå inget att leka med och den kan lura var som helst.

Det var de här varorna jag var ute efter i Suurkirppis. Ett visir och engångsansiktsskydd.

23 reaktioner på ”Brukar inte bränna propparna…

 1. Ungdomar idag har ingen hyfs, de är fostrade av föräldrar, som verkar vara rädda för dem.
  Svante

   1. Var så säker, vi har sådana familjer i Kårböle också. Sedan tror jag det är betydligt bättre i Finland, än i Sverige.
    Svante

 2. Det där med avstånd är det många som inte bryr sej om. Tycker det är lite otäckt när folk kommer alldeles inpå.
  Kramar från oss

 3. Vilken inbjudande affär! Inte bara pelargonerna utan den söta jycken med röd vattenskål är väldigt välkomnande.
  Alltså det där med avstånd – det är samma här. Efter så lång tid glömmer man och slappnar av helt enkelt. Å ungdomarna är ju som bekant odödliga…
  Så du köar en halvtimme för ett visir och ansiktsmasker. Ja det hade jag inte gjort kan jag säga. Antingen hade jag gått till ett apotek eller beställt från nätet.
  Tänker du bära båda? Gissar att du blir tämligen ensam om den utstyrseln eller är man mera disciplinerat med skydden i Finland än här. Här ser man nästan ingen med ansiktsmask och/eller visir.

  1. Få se om jag använder bägge nån gång 🙂
   Visiret är enklare att använda och kan rengöras, maskerna är engångs-grejer.
   Inte ser man så många med mask här heller, men dagligen nog nån i affären.
   Jag skulle ha annat från butiken också, därför köade jag – och visiret fanns bara i Suurkirppis.

 4. Helt rätt gjort, jag har börjat ta till vana i butiks kön att ”veiva” med min tygkasse så det blir tomrum omkring mej..en och annan har fått en liten smäll i knät. Jag köpte ansiktsmask till mej också,tänkte ifall det i nåt skede blir ett klart måste dagligen så finns det redan hemma då alla rycker ut för att skaffa ett.

  1. Hahaa, bra att veiva med kassen 🙂 Då kommer nog ingen nära.
   Skulle vilja se dig veva den i luften ovanför ditt huvud 😀 Hahaa!
   Jag köpte maskerna också just med tanke på att det i nåt skede kan bli rekommendation att använda.

 5. Mycket bra atti alla fall säga till , för ibland betyder det att en du upplyser helt enkelt BEHÖVER FÅ FLER UPPLYSNINGAR hur man beter sig i dessa coronatider. Heja , bra… vi borde alla tillrättavisa andra just nu och inte alls taåt oss om någon upplyser oss i vissa lägen hur samhället fungerar just nu ….BRA Gjort …..

  1. Tack för din support Ritva ❤
   Jag kände mig efteråt elak då jag sa till – men inser ju nog här då många kommenterar att det var helt bra att jag pekade på strecket 🙂

 6. Jag säger också till. Det händer väldigt ofta. Visar alltid på golvet och frågar: Har du sett det? Ska vi inte hålla avstånd?
  Fick en gång som svar: Jag glömmer det alltid!………….. Alltså ?????

 7. Helt förståeligt att du blev irriterad. Numera är munskydd obligatoriskt i affärer och på allmänna platser här i Minnesota och även utomhus om du inte har möjlighet att hålla avstånd. Om jag ser folk i affären UTAN munskydd hajar jag numera till, eftersom det här med munskydd handlar om en tillfällig lag och bärandet av munskydd är obligatoriskt.

  1. Bra att det är strikt där! Så mycket folk i rörelse, antar jag.
   Hos oss inte obligatoriskt ännu, inte ens rekommendation överallt – men kommer säkert att bli.
   T.ex. i tunnelbana, på bussar osv.

 8. Jag tycker du gjorde helt rätt.
  Det är inte ditt fel att hon gjorde fel. Du höll på din rätt att man ska hålla avstånd, inte hon.
  Det är hon som ska be om ursäkt, inte du.
  Jag tycker du ska vara stolt över ditt agerande, sådana som du kan rädda andra människors liv!

  1. Känns fint att läsa det du skriver.
   Jag är ofta alldeles för försynt, försiktig, rädd att såra andra osv.
   Och därför tycker jag att jag ”bränner propparna” fastän det är helt normalt att reagera som jag gör då nån tränger sig på i dagens läge…

 9. Precis så där ser mina pelargoner ut, de som jag har i stan. De är så blomvilliga och torktåliga så dem kan jag åka ifrån och de är fina ändå.

  Klart att man får säga ifrån, fler borde göra det. Jag har knappt varit i affärer alls men i en plantskola sa jag spontant vid kassan, just till ungdomar som började rada upp sina varor innan jag var klar: ”Nu är ni för nära!” Men damen som kom fram och skulle välja fröer när jag stod där och valde backade jag bara undan ifrån och väntade tills hon var klar. Blev så förvånad, hon borde ha haft vett att vänta på sin tur.

  Jättefin bild den översta med färgerna grönt och rött! Och den söta hunden.

  1. Härligt att du lyckats så fint med dina pelargoner! Mina blir aldrig så där stora.
   Men har lyckats få några att övervintra ändå 🙂

   Ja, man gör så – säger till ibland – backar ibland.
   Så många som inte minns att ta hänsyn…

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.