Vad har ni med mitt midjemått att göra?

Bara en symbolbild på min monstera och matchande tapet. Växten är oskyldig och har inget med hälsovården att göra…

Ska anlita företagarhälsovård. Jag gjorde det redan för några månader sedan, men bara kort tid därefter gick det lokala företaget i konkurs 😦 Nu behöver jag hitta ett nytt företag, eller kanske jag kan gå via lokala hälsovården också. Någon som vet?

Bland annat för att mina utgifter för massage ska bli avdragsgilla och godkända behöver jag ha slutit ett avtal med arbetshälsovård då jag är egenföretagare.

Hos det förra företaget, Ergo i Lovisa, kände jag mig väl mottagen. Ingen ställde mig på vågen, ingen ens FRÅGADE vad jag väger, ingen mätte midjemåttet.
Men som sagt – företaget gick tyvärr i konkurs.

Nu har jag hört mig för med ett annat företag. De säger att en hälsogranskning hör till och den omfattar bland annat mätning av midjemått och koll av body mass index!

Jag vet själv exakt hur stor övervikt jag har. Jag har spegel och våg hemma. Jag anser det förnedrande att någon ska mäta mitt midjemått för att jag sedan ska FÅ betala stora summor varje år för att FÅ vara kund hos nån.

Ska det vara så här? Varför i så fall och gäller samma kutym i Sverige som i Finland?

20 reaktioner på ”Vad har ni med mitt midjemått att göra?

 1. Ärligt talat så har jag ingen aning hur det fungerar i Sverige. Har alltid varit anställd och aldrig haft eget företag, men jag vet att alla som bor i Sverige automatiskt omfattas av Försäkringskassan.
  Massage, naprapater osv täcks dock bara i undantagsfall av Försäkringskassan. Då måste husläkaren ha skrivit en remiss, vilket endast sker i rehabsyfte inte när man själv vill så att säga.
  Hoppas du hittar en lösning som känns bra för dig.

  1. Jag behöver en läkare att gå till om jag blir sjuk – kan ju gå kommunalt förstås.
   Behöver få ett recept förnyat.
   Men avdrag får jag inte om jag inte hör till arbetshälsovård, och det är där jag tycker att dom inte ska behöva ta fram måttbandet 😀
   Jag kan säga vad jag väger…

 2. Mitt BMI låg på fetma i december så jag är inte pinnsmal men jag tycker att det är utmärkt att hälsovården kollar midjemåttet för hur än man duger (det har inget med fettprocent att göra) så ger ett större midjemått en ökad risk för metabola sjukdomar. Jag tänker tvärtom – sjukvården borde skämmas om de inte kontrollerar och rådgiver.

  1. Jag tänker att jag vet att jag är fet och jag försöker på olika sätt bli av med kilona, men det har hittills inte lyckats.
   Har funderat på fetmaoperation men den är jättedyr i Finland, kunde välja Estland, där har många låtit sig opereras med gott resultat.
   Covid-19 sätter ändå käppar i hjulen, och operationer är ju alltid förknippade med allehanda risker. Så tillsvidare har jag tänkt att jag duger som jag är.

   1. Nej, det sitter på magen 🙂 Går inte ner i vikt fastän jag äter väldigt lite.
    Försöker röra på mig, men borde ge mer tid till det. Känns tröstlöst 😦

   2. Vi är i den åldern då kroppen säkrar upp östrogenbristen genom att lägga fettet på magen dessutom sjunker ämnesomsättningen när vi blir äldre. Vi får mindre muskelmassa och mer fettmassa vilket innebär att ”maskinen kroppen” drar dåligt med energi. Man brukar säga att man går ner i vikt i köket och behåller vikten på gymmet 🙂
    Men rörelse är bra för hjärtat. Bättre att vara överviktig och röra på sig än smal och orörlig.
    Jag som gillar att kostregga noterade i ”MyfitnessPal” att jag åt bra mycket mer än vad min kropp i min ålder gör av med trots att jag alltid tyckt att jag ätit hälsosamt. Det händer mycket när man passerat 50 🙂

   3. Ja, det händer mycket då man passerat 50 – I know 🙂
    ”Men rörelse är bra för hjärtat. Bättre att vara överviktig och röra på sig än smal och orörlig.” Dessa meningar gillade jag.
    Kram till dig, du har kämpat mycket med både det ena och det andra.

 3. När jag jobbade hade vi företagshälsovården och gick på kontroll varje år. Men de kollade aldrig midjemåttet.
  Har inte råkat ut för detta på vårdcentralen eller sjukhuset så det låyer konstigt. Jag har vägt för mycket men lyckades bli av 18 kg.
  Kramar från oss

  1. Jag har försökt gå ner i vikt under många år, men inte tagit till bantningsprogram.
   Verkar nog svårt i denna ålder att gå ner. Äter väldigt lite. Har funderat på om jag har nån växt i magen.
   Läste om en kvinna som hade en tumör, lika stor som en fotboll i magen – hon hade inte vetat om den!
   Kram!

 4. Har ingen aning egentligen hur det ska gå till. Jag har inte hört talas om midjemått. Däremot vikten.
  Själv får jag inte gå ner i vikt. Har alltid det motsatta problemet.

  1. Ja, det kanske inte är ett angenämt problem det heller, att inte få gå ner i vikt.
   Det problemet har jag aldrig haft, men jag känner några som har det, som varit och är sjuka på olika sätt 😦

   1. Nej, är inte sjuk. Har haft det så i hela mitt liv men gillar inte saker som andra gör. Som läsk, chips, snabbmat, färdigmat och mycket annat. Blev lite rundare efter jag fick mina barn men det var borta efter 6 veckor igen.

   2. Du har bra gener, kanske man kan se det så. En del blir ju aldrig feta fastän de äter mycket och rentav sånt som klassas som ohälsosamt.
    Andra lägger på hullet direkt 🙂

 5. Antagligen är så även här. Min vännina var förra veckan hos gynekologen, när hon var klar så säger läkaren att hon borde gå ner i vikten. Hon själv vet det naturligtvis men opererad på båda höften och kan knappt gå på högra benen. Hon går på vattengympa 2 gånger i veckan. Mycket mer orkar hon inte. Så ja…hyr yttrar sig läkare också oombedd. Även om det inte relevant.

  1. Att röra på sig då man har övervikt är ju också svårt. Det blir en ond cirkel av allt.
   Den som är för mager eller för tjock vet om det själv, så ganska onödigt av läkare att påpeka.
   Men somliga anser att det är läkarens plikt…
   Nu fick jag höra att jag kan få arbetshälsovård även utan att de väger och mäter mig. Då kan jag tänka mig anlita företaget 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.