Helsingfors, efter en paus på femton månader

När tanten väl kommer i gång med sitt omkringresande är det ingen hejd på henne 🙂 Borgå i går, Helsingfors i dag. Vår huvudstad besökte jag senast i februari 2020, det vill säga för femton månader sedan. Frivillig paus på grund av covid-19-pandemin.

Nu då allt fler har låtit vaccinera sig vågar jag röra på mig. Jag använder fortfarande ansiktsskydd och så gör även många andra, också utomhus. I telefonen har jag appen Coronablinkern och enligt den hade jag inte utsatts för exponering av smitta. Men det kan förstås gå folk omkring, var som helst, även i lilla Lovisa, som bär på smittan utan att de vet om det.

Vår vän Airi Kallio och hennes söner har renoverat och räddat restaurang Kapellet i Lovisa. Nu har det även tagit sig an Restaurang Kaisaniemi i centrala Helsingfors. Så vi var där och hälsade på i dag.

Som ni ser växer ett träd genom restaurangens tak. Det trädet ska bevaras.
Om två år tror Airi & Co att renoveringen ska vara så gott som klar. Familjen gör en kulturgärning av stora mått!

Här ser man trädet inne i salen 🙂
Restaurangen (hittade uppgifter tyvärr endast på finska) har planerats av Carl Ludvig Engel byggdes mellan 1827 och 1839. Då såg byggnaden annorlunda ut och mycket har hänt sedan dess.
Köket! Här återstår en hel del att göra innan man kan börja servera mat från denna miljö 🙂
Försommaren när den är som bäst. Vi promenerar från restaurang Kaisaniemi in mot hotellet Scandic Grand Central Helsinki där vi avnjöt ett glas mousserat innan vi körde hem mot kära lilla Lovisa igen.

I hotellets allmänna utrymme, där vem som helst kunde sitta vare sig man bodde på hotellet eller inte, hittade jag detta vackra schackspel.

11 reaktioner på ”Helsingfors, efter en paus på femton månader

 1. Igår när jag gick hemifrån så gick någon ut före mig ur huset. Han hade munskydd på sig. När jag höll och låste min dörr så hörde att han stökade på våningen ovanför och tog just hissen ner. Jag själv tar alltid trapporna. Nåväl han gick alltså ut före mig ur huset.
  Han haltade lite och jag tyckte han höll nåt i handen. Såg också att han verkade gå mot taxin som stod i närheten. Helt plötsligt föll poletten ner. Han hade ett sånt covid-19 test i handen. Någon över mig har misstänkt covid. Inte så kul.
  Restaurangen ser fantastiskt ut. Jag har alltid varit svag för runda saker.

  1. Vi kan inte göra pålitliga covid-test hemma, kan inte ha sådana i handen, så jag förstår inte riktigt hur ni gör i Sverige? Men du kanske menar att han var försiktig och åkte taxi och använde skydd för att han fått rapport via sjukhus om positivt test?

   1. Nej! Om man ringer in till 1177 att man misstänker att man har fått covid ,då skickas testet ut med taxi och taxichauffören väntar utanför tills man har tagit testen ,hämtar testen och kör den till där de undersöker testet.

   2. Kan finnas liknande system här också – jag känner inte till det.
    Har tillsvidare inga i bekantskapskretsen som har testats på det här sättet. Några få som jag känner har haft covid-19, men hur de har testats vet jag inte då jag inte har frågat dem. Jag antar att de flesta testen fortfarande görs på vårdcentraler, eller på för tillfället upprättade covid-test-stationer, och med en pinne som förs upp i näsan.

   3. Alla länder har ju sitt sätt att organisera upp det hela. Här var du kanske inte det bästa. Samtidigt är ju också skönt att man inte behöver någonstans när man känner sig väldigt sjukt.

 2. Om jag har förstått saken rätt, hämtar man ut testet ( en frisk person ur samma hushåll) och tar hem det. Testet tas/görs hemma och sedan åker ngn med testet tillbaka dit där det skall lämnas in. I Sverige alltså. Jag kan ju ha fel, men jag tror att det fungerar så. Hur gör ni testerna i Finland?

  Häftig med ett träd mitt i en byggnad! Byggdes denna byggnad runt trädet med flit gissar jag då?

  1. Det har kommit nåt slags snabbtest som går att köpa i Lidl, men det duger inte som ”bevis”.
   Det är såvitt jag vet bara sjukvården som kan göra test, var resultat då även räknas som pålitliga, i Finland.
   Test görs ju också vid gränsövergångar, på flygplatsen – jag är inte så insatt i det här då jag inte rest nånstans på över ett år. Tror att det är vårdare som gör testen även där, men kan ha fel.

 3. Så härligt med trädet som får vara kvar och liksom beskydda huset, fint att du visar det! Vi har inte rest någonstans sen oktober 2019 och än är det inte dags på ett bra tag, verkar det som. Härligt för er som törs. Men vi har ju vårt torp. Det är nog bara i Stockholm man kan ringa in ett test på det där sättet, tror jag. Vi andra får ta oss till ett provtagningsställe och köa där.

  1. Jag törs inte resa utomlands än – vill inte heller ännu.
   Men Helsingfors gick an. Med privat bil, tillsammans med två vänner. Munskydd på inne i restaurangen som ska renoveras.
   Annars mycket utomhusvistelse.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.