Lovisavyer, kärnkraftverket

Såsom ur förra inlägget framgick knäppte vi en del bilder till tidningens arkiv på den här platsen i torsdags. I Lovisa finns ett kärnkraftverk som ligger på Hästholmen och som drivs av bolaget Fortum.

En miljökonsekvensbedömning är under arbete med tanke på förlängt tillstånd för drift. Då den första enheten av två började användas var jag femton år gammal. Bygget hade ju ändå pågått många år innan. Jag minns att jag var lite orolig då eftersom det talades mycket om evakueringsplaner, det vill säga hur befolkningen skulle gå till väga om en olycka skedde. Jag såg mig hoppa på en buss vid torget med få ägodelar i en kappsäck. För det var med buss vi skulle evakueras på den tiden.

Allt har gått bra under alla de år kraftverket funnits. Otaliga är de personer ur bekantskapskretsen som jobbar och som har jobbat där. Otaliga är också de spaltmillimetrar vi journalister skrivit om kraftverket.

Jag hoppas att det välskötta verket får tilläggstid. Alla gillar inte kärnkraft, men jag har inget emot den.

13 reaktioner på ”Lovisavyer, kärnkraftverket

 1. Tänk, nu har jag lärt mig nåt nytt om Lovisa igen. Hade ingen aning om att lilla Lovisa har ett kärnkraftverk. Precis som du har jag heller inget emot kärnkraftverk i västvärlden. De är enligt mig det renaste sättet att producera energi på. Å med tanke på el- och gaskrisen i olika länder just nu så…

  PS. Med tanke på Tjernobyl så är jag inte så säker om jag gillar kärnkraftverk i öststater… DS.

 2. Kärnkraftverket i Lovisa hörde vi om på 80 talet, jo. Energi behövs ju och kärnkraftverk är ju ett rent sätt att producera energi. Dock undrar jag, vad görs med det farliga avfallet? Det är ju detta som är det knepiga eftersom det lär skall hållas radioaktivt i ferma hundra år…

  1. Ja, avfallet är ju ett av problemen. Ner i berggrunden åker en del av det, mycket djupt ner. Men hur säkert det är vågar jag inte uttala mig om.
   Det finns ju högaktivt avfall, mellanaktivt, och lågaktivt.

 3. Är ju också för kärnkraftens utbyggnad här, nya moderna sådana och inte renovering av gamla.
  En Volvo-amazon blir ju inte modern bara för att man köper en ny rattmuff menar jag 😉

  Bäst för miljön och billigare för konsumenterna.

  Ha det bäst nu.

  1. Egentligen kan man inte säga att kraftverken i Lovisa renoveras. De moderniseras hela tiden och det är ju faktiskt nåt annat än reparation 🙂
   Bäst för miljön tycker också jag 🙂

 4. Det kommer bli problem och är redan problem med bristen på el. problemet verkar vara att man först elektrificerar allt och SEN tänker man att det borde finnas tillräckligt med el. Men då är det ju redan försent att de två möts inte – behov och tillgång.
  Man tror att politiker kan sånt och ser sånt i god tid. Men icke. Jag redan för några or sen funderade över hur elen kommer räcka med det stora behovet av el när elbilar tillverkas på löpande band, elsparkcycklar kidnappar världen och allt annat som kräver mer el.

  1. Du kanske har helt rätt – jag har inte tänkt på det här, att det kan bli elbrist.
   Vattenbrist tror jag däremot drabbar världen i något skede, rent dricksvatten alltså.

   1. Det går säkert att lösa. Bara våra politiker tänker förre innan det händer. Tyvärr verkar de tänka först efteråt och då är det ju försent. Så är det nu med elen, så var det med pandemin, med kriminalitet m.m

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.