Så kom då den dagen…

… då även jag gick på ett covid-test i vår lilla testbyggnad som finns i anslutning till hälsovårdscentralen. Får resultatet imorgon.

Allt började med att jag på söndagsmorgonen vid sextiden vaknade av att jag frös och pulsen var hög. Snart hackade jag tänder och skakade så att jag tappade saker, bland annat flög mina glasögon in under sängen, men jag lyckades fiska fram dem därifrån.

Klädde på mig två stickade tröjor och tre blusar, ett par mjukisbyxor och yllestrumpor. Tog två tabletter med febernedsättande effekt, drack mycket vatten och lade mig under duntäcket. Somnade sedan åter vid åttatiden.

Kände mig avsevärt bättre redan på förmiddagen men fortsatte vila hela dagen och tog en febersänkande tablett mitt på dagen och en innan jag lade mig på kvällen. Tidigt på morgonen var tempen 38,2, senare på dagen kände jag inte av nån feber. Inget halsont, ingen snuva, ingen hosta, ingen muskelvärk.

Försökte göra hemtestet för covid men då jag kom till sista skedet där dropparna från provflaskan skulle sättas på testplattan blev det stopp. Inga droppar kom ut! Flaskan var tom. Jag antar att den lilla mängden av vätska hade sugits upp i bomullspinnen.

Beslöt mig för att beställa tid till ett trovärdigt test på hälsocentralen, men den är öppen bara om vardagar i Lovisa så dit kom jag iväg i dag. Testet i sig tog kanske 6–10 sekunder av vilka tre var smått obehagliga och tårarna rann. Men det finns värre saker som sker just nu, smärtor och elände, så det har var peanuts.

Resultatet kommer i morgon. De fem, sex personer jag har varit i direkt kontakt med sedan i fredags vet om att jag var symptomfri fram till söndagsmorgon. Jag meddelar testresultatet till dem imorgon.

Men jag kan ha smittat även andra två dagar innan. Jag har haft munskydd i de affärer jag besökte i fredags och inte kramat någon där, haft det vanliga avståndet. Men… vem vet hur vi smittar varandra i dag. Via dörrhandtag och kundvagnar och via vad som helst.

Och det är ju just det, att ingen av oss i dag kan veta var vi får smittan. Vi kan bära på den utan att känna symptom, och sjukdomen kanske inte ens bryter ut. Vi har levt med covid-19 nu i två år och sannolikt kommer vi alla någon gång att drabbas av viruset. Men jag tänker att då jag har tre vaccin i mig så kanske jag blir lindrigare sjuk.

Jag vet ju inte om jag överhuvudtaget har covid-19 eller om det är en lätt vårförkylning, eller om febern var kroppens sätt att säga att jag har stressat för länge, gjort för långa arbetsdagar och inte gett mig tid att stanna upp för fritid.

24 reaktioner på ”Så kom då den dagen…

  1. Jag har egentligen inga symptom och hoppas det är negativt – ja.
   Men har jag covid så har jag, och då stannar jag ensam hemma de dagar som rekommenderas.
   Kramar och glad måndag!

  1. Ja, jag tar det lugnt – en dag i taget.
   Jobbar alltid hemifrån, är van att vara mycket ensam om jag måste isolera mig fem-tio dagar. Ingen panik här just nu.

 1. Som jag skrev i föregående kommentar – känner fler som drabbats av Covid-19 nu än under hela pandemin. Det gäller personer i alla åldrar. Men så lär ju pandemin inte vara slut förrän alla har haft viruset.
  Klart jag håller tummarna att du INTE har drabbats, åt andra sidan är det kanske bäst att ha det ”avklarat”. Då har man åtminstone antikroppar i 6 månader framåt.
  Eloge att man fortfarande kan testa sig ”på riktigt” hos dig. Mig vetande går det inte här längre…

  1. Trist om ni inte längre får testa er i Sverige men har förstått att det är så.
   Tanken hos oss är ju att då kan den som VET att hen har covid, hålla sig frivillig isolerad en tid.
   Men visst, det är väl bra att få det en gång och ha antikroppar.
   För åtta år sedan var jag rejält sjuk alla år, minst två gånger. Efter skilsmässan då jag varit mer ensam och inte bott med en lärare har jag inte varit lika sjuk.
   Teorin är att bacillerna hoppade från honom till mig, för han blev rejält sjuk första gången först då vi skildes. Men det är bara en teori.
   Därförinnan hade jag svininfluensa och alla tänkbara varianter av allt möjligt och alltid luftrörskatarr. Få se hur jag klarar detta.

 2. Dagens Covid-19 är ju ganska lindrig, så det spelar ingen roll om det är just det viruset eller nåt annat, men man är lite nyfiken, ju.
  Jag gjorde två självtest och båda visade två streck, så jag var tveklöst positiv. Man kan ju även få Covid mer än en gång, även om man är vaccinerad. Så himla lömskt.
  Men, vi kryar väl på oss, Carita? ;D

 3. Bra att det var negativt och du har säkert dragit på dig ngt helt annat virus. De vanliga förkylningarna är ju tillbaka ( åtminstone här hos oss.) Krya på dig!

 4. Ser i din senaste kommentar att covidtestet var negativt – skönt!
  Hoppas du mår bättre idag – fortsätt nu att krya på dig!
  Kram

  1. Jag mår bra, tack Anki!
   Hade feber bara en halv dag, fick tack och lov ta testet – är skönt med besked.
   Inte haft halsont, inte snuva, inte hosta, inte muskelvärk – så febern utlöstes av stress, tror jag.
   Ska vila mer framöver, inte jobba så hårt.
   Kram!

 5. Krya på dig!
  Du kan ju ha fått vanlig influensa också.
  Oavsett vad har är ju inte roligt. Högfeber är en styggelse som man kan gärna vara utan. Men å andra sidan vet man att kroppen jobbar för att kämpa ner fienden.

  1. Ja, kroppen jobbade hårt för att kämpa mot fienden i söndags på morgonen.
   Sedan hjälpte de febernedsättande tabletterna, tror jag.
   Mår helt bra nu, men är trött varje morgon jag borde vakna, också då jag sovit 7-8 timmar.

   1. Febern tar i krafterna. Det är bara att vänta ut. Och inte tro att man är superwoman som klarar allt.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.