Lovisabyggnader, och svar på frågor

Lite blandade bilder får det bli i dag. Lovisa Gymnasium, en ståtlig byggnad från 1909, den gula äldre delen. Den gråvita till vänster är något nyare, och särskilt ny är hisskonstruktionen.

Här tog jag studenten 1982, så vi har 40-års jubileum i år.

Församlingsgården fanns här tidigare. Sedan blev det inneluftsproblem, som det tycks bli lite här och där, inte bara i byggnaderna i min hemstad.

För riktigt länge sedan fanns det i bortre ändan en klädaffär.

Elisamatilda ställer i dag frågor om ljud.

När blev du senast störd av ljud?
– Det är rätt tyst här som jag bor, och ljuden utifrån tycker jag om. Men borrar någon i huset är det ett förfärligt ljud. Badrumsrenoveringarna är lyckligtvis nu förbi.

När senast höll du något hemligt?
– Kan panta på nyheter ibland och håller just nu en sådan hemlig ett tag. Vissa saker, som jag lovat någon vän att inte berätta åt någon, håller jag hemliga så länge vännen så önskar.

Vad är den längsta period du inte pratat?
– Det kan gå flera timmar att jag inte säger något högt då jag bor ensam. Ja, det kanske till och med kan bli över ett dygn. Men jag brukar prata lite högt med mig själv då jag inte träffar andra 🤣

När är du som mest högljudd?
– Jag är en ganska lågmäld mumlare, generellt sett 😀 Men på Tors innebandymatcher kan jag skrika så att jag blir hes.

Vilket ljud ger dig mest obehag?
– Ibland får jag obehag av helikopterljud, vet inte varför, blivit skrämd som barn? Obehagligt också att höra någon skrika av rädsla, i panik, någon som blir misshandlad till exempel.

32 reaktioner på ”Lovisabyggnader, och svar på frågor

 1. Jag tror aldrig jag har hört någon skrika för livet, på riktigt. Bara på lek och jag anar att det inte låter riktigt likadant.

 2. Roligt att läsa dina svar på fredagsfrågorna. Badrumsrenoveringar har jag sluppit ifrån, men kan tänka mig att det inte är någon höjdare. Jag tycker att det räcker bra när man borrar eller spikar för att sätta upp en tavla.
  Kram, Ingrid

 3. Tack för mysig blogg.
  Vill gärna ställa några frågor som anknyter till lite äldre inlägg, hoppas det går för sig.
  1. Du är en balkongodlare och en tomatmamma. Hur gör du för att inte få mylla över halva balkonggolvet när du planterar respektive tömmer krukorna? Går du kanske ut på gården och jobbar?
  2. Varför gillar du inte bastun i ditt bostadshus? Om den är ostädad, dåligt skött eller så, då ska du utan vidare anmärka på saken.
  Önskar dig ett fint veckoslut. (Vägrar säga ”helg”, som rikssvenskarna gör, ifall det inte är fråga om en vedertagen helgdag. Någon ordning ska det vara!)

  1. Tack för att du läser min blogg ❤
   1) Jag tycker inte om att plantera själv, det är för kladdigt, rörigt. Men allt jobb gjordes nu ute på balkongen av väninnan Pia. Hon hällde mylla direkt från påsen i krukorna och vi hade tidningspapper som skydd. Efter avslutat jobb dammsög hon golvet.
   2) Jag ogillar inte bastun i huset 🙂 Den är nyrenoverad och mig veterligen snygg och prydlig. Vill inte gå dit ensam och har aldrig egentligen gillat fasta bastuturer, helst skulle jag ha en egen bastu som jag kan nyttja vilken dag jag vill och vilka klockslag jag vill.

   Och det är ok att skriva veckoslut eller vikuslut till mig 😀
   Jag som bott i Sverige och umgås mycket med svenskar är så van vid att tala om helg varje gång jag menar veckoslut.
   Ha det gott, njut av våren!

 4. Alltid kul att läsa andras fem en fredag. Skrik på jobbet är jag van vid eftersom jag jobbar på en förlossningsavdelning, och kvinnor kan verkligen skrika avgrundsvrål av smärta och kanske också av dessa krafter som kommer till dem!
  Jag är också tyst långa dagar då min man jobbar och jag är hemma och inte har någon att prata med 😉
  Trevlig helg!

  1. Ja, där du jobbar kan jag förstå att det hörs skrik. Jag har inga barn, så jag vet inget om den smärtan, men jag kan tänka mig att det för somliga gör jätteont.

   Ha en fin helg!

 5. Det är skönt att bo där det är lugnt, gör också det men en del ljud då och då, lyhört där jag bor. Men i stort väldigt nöjd. Men mycket ljud i vardagen känns det som, tystnad lite av en bristvara. Ha en skön helg!

 6. Helikopterljud var märkligt att få obehag ifrån, men som du säger är det nog något du förknippar med ljudet. Ljud och doft framkallar märkliga minnen 😂 Ha en fin helg!

  1. Ja, jag har inte alltid obehag av helikoptrar, beror lite på var och när jag hör ljudet.
   Rädd blir jag inte, det är mera något obestämt obehag med ljudet.
   Som du säger, dofter och ljud framkallar olika minnen hos oss människor 🙂

 7. Här finns det så mycket ljud som helst. På andra sidan gatan finns en skola och ett dagis. Utöver högljudda barn är det byggarbeten på gång.
  Skulle aldrig berätta privata saker jag vet om en person till andra.
  Ha en trevlig och lugn helg!

  1. Högljudda barn hör stadsmiljöer till, eller även på landet kan det ju finnas större daghem 🙂
   Men byggarbetsplatser är inte roliga. De måste ju få finnas, och bra att de är tillfälliga – men ofta pågår jobben länge, och kan starta tidigt om morgnarna.
   Kram!

 8. Vad gäller tillbyggnaden av ditt gymnasium sår har man lyckats. Hade man sedan valt samma färg som den gamla delen mär målad i hade det varit perfekt.
  Ja, vad har vi gemensam idag då? Absolut skrikandet vid matcherna – du på innebandyläktaren och jag i tv-soffan med en fotbollsmatch på tv.

  1. Ja, man kan ju undra varför färgen blev annorlunda på nya skoldelen.

   Hahaa… ja, jag skriker inte annars nästan alls, men matcher utgör undantaget. Kan förivra mig i soffan då Finland har hockeymatcher också 🙂

 9. jag tror alltid att någon försvunnit när jag hör helikopterljud. eller att någon fånge rymt och helikoptern är ute och letar. myggor och tandläkarborrar har ganska enerverande ljud. jag kan vara tyst ganska länge och trivas med det.

  1. Usch ja, tandläkarens borr förr! Nuförtiden är de ju tystare 🙂
   Helikoptrar får mig också att tänka på trafikolyckor där snabb vård behövs. Eller – nuförtiden – på kriget i Ukraina. Kommer Finlands granne från öst hit i helikoptrar?

 10. Jag har nämnt förut hur arkitekturen i Lovisa påminner helt otroligt om arkitekturen i Jakobstad! Jakobstads svenska gymnasium påminner mycket om Lovisas! En vacker, äldre byggnad som blivit tillbyggd med en nyare, mycket fulare variant. Märkligt att man inte försökte matcha den ursprungliga modellen? 🤔

  1. Ja, den nya delen är ju rätt enkel, troligen satte kostnaderna som vanligt käppar i hjulen för en vackrare arkitektur.
   Jag har vant mig med skolans utseende genom åren 🙂
   Intressant att höra att skolan i Jakobstad påminner om denna, ska googla!

  1. Trevligt att du gillar ❤ Jag tycker ju att jag fotograferar samma sak hela tiden, men många läsare har ju inte sett bilderna förr eller minns inte om de kommer dubbelt med något års intervall 🙂

 11. Jag är extremt ljudkänslig. Det är viss flimmerhår som saknas i örat som gör att jag hör allt och jag får aldrig ro. Dessutom har jag tinnitus som är ständigt på. Bilarna åtminstone färre på natten och dessutom blir tystare och tystare, och just nu har jag bättre grannar, men nu ska de flytta efter 8 månader. någon är nu ledsen. 🤔

   1. Bägge har ju haft i större delen av mitt liv. Men båda har blivit sämre med åren. Det är bara att stå ut. Jag kan inte göra annat. Finns inga botemedel.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.