Jag tror jag ska börja röka

Inspirerad av Tove Janssons ”Ordets gåva” där det finns massor av citat från hennes litterära produktion föddes följande tankar:

– Jag tror jag ska börja röka, sade lilla Carita där hon satt vi det öppna balkongfönstret. Det verkar så mysigt då mina vänner som röker sitter här. Inte för att cigaretter doftar gott… nej, tvi vale egentligen. Men mysfaktorn. Och cigariller är ju ändå bäst. Eller doften av dem.

– Kanske du ändå borde låta bli, säger den något äldre Carita. Du försökte lära dig röka då du var ung men lyckades aldrig, halsbloss var inte din grej. Du gav ett nyårslöfte en gång. Ett som du visste att du alltid skulle kunna hålla. ”Jag ska inte börja röka” sa du.

Lilla Carita funderar ett tag. Det både kostar mycket och luktar illa att röka, och tillräckligt ohälsosamt lever hon även utan cigaretter. Men cigariller? En enda gång? Att dela en sådan med nån annan, och sedan verkligen inse att inte heller det var Caritas grej 😂😤

23 reaktioner på ”Jag tror jag ska börja röka

 1. Röka nej fy det skall du INTE. Har rökt men varit fri från lasten i 18 år och det så skönt.
  Kramar från oss
  🥂

  1. Hahaa – nej, detta var närmast ett Lilla My-filosofiskt inlägg och det handlar också om att det inte stör mig att nån då och då röker – men det ska göras vid öppet fönster på min balkong 🙂

 2. Slutade röka i oktober 2020, eller rättare sagt nu har jag blivit ”feströkare” utan fest då och då.
  Cigariller och cigarrer luktar rentav äckligt. Däremot gillar jag doften av piptobak. Men har aldrig röt pipa. Inte har jag snusat heller. Men guuuu så mycket pengar man sparar. Ett paket cigaretter med 20 st. kostar 7 euro…

  1. Hos oss kostar många paket nio euro.
   Ja – jag är glad att jag aldrig rökt på allvar.
   Inte på de senaste 15 åren alls.
   Piptobak doftar gott, eller såvitt jag vet, de märken jag känner till. Finns också några cigariller som är ok 🙂

 3. Nu kunde jag ju sätta min make ’doktorn ’ att kommentera här, men jag ids inte. Tänker att du vill slippa hans kommentarer i ämnet! 😂
  Nej naturligtvis skall du inte börja röka! Varför börja med ngt sådant som är så skadligt och verkar vara så beroendeframkallande?
  Nä. Ett glas vin här och där är en mycket bättre vana! 😉

  1. Håller med! Vin då och då är mera hälsosamt 🙂
   Nä, det här var bara tankar som flög runt en kväll, aldrig har jag haft en enda seriös tanke på att börja röka! 😀
   Jag inspireras av Toves texter och där finns ju mycket provokativt – så det här med att säga ”jag tror jag ska börja röka” var mera sånt 🙂

 4. Vad bra att du inte började röka det gjorde jag..🤨 men 2008 när jag svimmade i badrummet och hamnade på sjukhus med två magsår så fick man inte röka någonstans så jag bara lade av och har aldrig rökt en enda cigarett efter det..och jag har inte saknat det heller..👍 kram..

 5. Den texten gillar jag 😆 Min pappa rökte pipa och då och då cigarrer. Jag älskade lukten när han rökte pipa. Då ville jag alltid krypa upp i knät på honom.

  1. Visst doftar piptobak gott – och den här texten betyder ju inte att jag BÖRJAR röka – det var liksom mer att jag kände mig som Lilla My.
   Och började filosofera lite såsom Tove Jansson gör, det är ju inte bara ”jag” som tänker på riktigt, sådana här texter är också fantasi 🙂

 6. Usch då… Jag gillar ingen av röken alls, ändå plågas jag av att jag känner spökcigarettrök då och då. Ibland för en kort tid ibland veckor.

  1. Här röker andra också på någon balkong, vet inte vilken och det stör mig inte.
   Men idogt rökande är lite jobbigt då man inte röker själv. Använder doftljus, det hjälper.

   1. Här är lugnt. Skulle det spelas musik om nätterna eller om någon slogs och skrek, misshandlade nån… fy så hemskt det skulle vara.
    Eller eviga borrande o bankande.
    Men för det mesta är det väldigt lugnt här och jag försöker också vara en god granne.

   2. Det borras faktisk en hel del i BRF-er. Så fort någon köper en lägenhet ska ju göras om även om de köpte den för den var så fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin. Varför inte köpa en som är eftersatt som mitt t.ex där köket är från vet inte ens vilken årtionde.
    Jag har bott där sen 1996 cirka.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.