Lovisa Historiska Hus, Sandranmäki

Ett personligt hem med många detaljer. Jag skulle beskriva det som bohemiskt, mysigt och stämningsfullt, där detaljer bevarats, till exempel stockväggar och även minnen från en brand. Jag tycker det är fint då så många som är med i LHH inte har bråttom med sina renoveringsprojekt. Det är viktigt att känna efter och låta allt ta den tid det tar.
Charmig kakelugn och spår av en brand på väggen intill. Inget tillrättalagt, i det här huset lever och bor människor och djur.
Prydnad på en gammal dörr.
Jag älskar skira spetsgardiner, och verandor ❤
Lummig trädgård. Bakom min rygg finns en gårdsbyggnad med ett kafferosteri.

12 reaktioner på ”Lovisa Historiska Hus, Sandranmäki

 1. Nja, ett evighetsprojekt ser det ut som. Man måste nog vara entusiast att bo i ett sådant hus. Å inte skulle jag vilja ha en vägg som bar spår av en brand. Alldeles för makabert för min smak. Vilken himla tur att vi alla är olika, eller hur!?

  PS. Såg Finnkampen på tv. Det renoverade Olympiastadion i Helsingfors är ju helt WOW! Så läckert efter ombyggnationen.

  1. Huset har brunnit två gånger, men långt innan de som bor där nu flyttade dit.
   Också i andra hus här i Lovisa har små spår av bränder sparats för att visa husets historia.
   Kollade också en stund Finnkampen 🙂

 2. Rätt mysigt, men jag skulle inte vilja bo i ngt som tar åratal att renovera, o inte heller ha kvar spår efter en brand… Hellre bor jag i något gammalt o slitet utan renovering (som typ det vi bor i 😁 här syns det att man levat och bott… Litet kantstötta köksskåp, och skråmor på flera dörrar) men de är helt funktionsdugliga, och hyran är billig, så inget att klaga över

  1. Alla resonerar så olika 🙂 Jag skulle kunna bo i ett hus som tar år att renovera, men gärna skulle jag ha rinnande vatten och toalett där ganska omgående, vilket det här huset har. Att bo på hyra är också just nu enda möjligheten för mig, vare sig det gäller lägenhet i höghus eller att jag skulle komma över något trevligt gammalt hus. Just nu tänker jag också på skenande el-priser, eller priser för uppvärmning överlag – många har svårt att få tag på ved till vintern. En kompis köpte i god tid i somras, de som försöker hitta ved nu har det inte lika lätt.

   1. Ja vi människor tycker och tänker så olika, tur är ju det. Önskar vi hade någonslags eldstad här, som vi kunnat elda i, gärna en sån där man kunnat koka upp vatten och litet mat ifall om… Men vi har bara eluppvärmning. Tack o lov ingen stor lägenhet, och varmare än + 20 behöver vi inte, det går t.o.m med 19…golven är alltid kalla, året om, så vi går med tofflor eller stickade sockor nästan året runt.

 3. Håller nog med andra skribenter här… detta hus har massor med charm och potential, men jag skulle nog renovera och framförallt snygga till väggen som brunnit. Varför vilja bevara ngt sådant?, tänker jag.
  Men som sagt, vi får alla ha våra hem på det sätt vi gillar bäst. Huvudsaken att husets befolkning trivs. 😊

  1. I många av våra gamla hus i Lovisa, och även i Borgå, har jag sett ett fåtal stockar eller bräder som sparats efter en brand.
   Jag ser det inte alls som makabert, tvärtom – det är en del av husets viktiga historia.
   Mina bilder från det här huset var kanske inte de bästa – därför sätter jag alltid en länk till de bilder som tagits av proffs och som finns på LHH:s webbplats.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.