Ett äpple är ett äpple, eller?

Lokala äpplen, höstäpplen, sommaräpplen, vinteräpplen. Oj då, finns det så många olika sorter? Och hur kan någon hålla reda på dem?

I dag arrangerades Äpplets dag och försäljning av lokalt producerat på Traditionscentrum Kuggom. Närmast såldes äppelsafter, sylt och marmelad men även produkter av krikon, chili och annat som odlats i trakten fanns till salu.

För mig är ett äpple ett äpple, som hänger på en gren i ett träd 🤣🍎🍏 Och visst kan vi förenkla det så till den grad, men ska sanningen fram så finns det massvis av olika äppelsorter. En del kommer på sommaren, andra på hösten och en del kallas vinteräpplen.

Jag köpte en liten flaska äppelsaft, sådan som kan drickas rakt av och inte behöver spädas ut. Mycket passande för ett singelhushåll.

Här arrangerades Äpplets dag, i det traditionsbevarande centret Traditionscentrum Kuggom 🙂

23 reaktioner på ”Ett äpple är ett äpple, eller?

 1. Det finns många olika äpplen och de smakar olika. Bilderna är så vackra och jag känner doften från dom. Älskar äpplen men måste vara försiktig då de innehåller mycket socker.
  Kramar från oss

   1. Sedan jag fick diabetes har jag fått lära mej väldigt mycket. Har alltid trott att frukt är nyttigt med tyvärr är det mycket socker i dessa. Det är även kolhydrater som höjer sockret så det är en djungel att hålla reda på allt. Men det går bra och lite extra insulin så kan man fuska.
    Kramar från oss

   2. Verkligen en djungel att hålla reda på allt, men man lär sig med tiden.
    Kanske lättare att avstå då nån vet att hen blir jättesjuk om det kommer för mycket av de ämnen som inte är bra.
    Tisdagskram!

 2. Det finns nog ändå skillnader när det gäller äpplen. Beror på vad du vill göra med dem. Vissa sorter är bättre att baka med, andra till mos och saft o.s.v.
  Dessutom finns olika smaker. Från söta äpplen till riktigt sura. Lokalt producerade grönsaker och frukter gillar jag skarpt.
  Ha en trevlig ny vecka, kram!

  1. Ja, det finns stora skillnader på äpplena 🙂
   Och jag vet att vissa används för mos, andra för saft osv.
   Men jag gör aldrig saft och mos och sylt, så därför har jag inte satt mig in i det där 🙂
   Ha en fin vecka även du!

 3. Visst finns det en himla massa olika äpplen som skördas vid olika tillfällen. Om jag ska vara ärlig så håller jag mig till Golden Delicious och Cox orange som finns på fruktdisken hos den lokala ICA. Just Cox orange hör advent till tycker jag.

 4. Jag är helt värdelös på äppelsorter men det brukar ju gå bra ändå som tur är.
  Helt underbart att ha i en paj tycker jag.

  Ha en fin kväll nu.

 5. Äpplen är så gott, men de ska vara stenhårda. Minsta mjöliga så kan jag inte äta, dels för jag inte gillar konsistensen men också för att det då kliar i halsen. Så nä ett äpple är inte ett äpple alltid 🙂

 6. Har funderat på att köpa ett s.k familjeäppelträd, det kan bestå av flera olika sorter på samma träd. Men det är så mycket sjå med fruktträder. Har man otur äter sorkarna upp rötterna, eller hararna skalar stammen, ohyra på sommaren, så ska de beskäras – på rätt sätt….

   1. I år verkar rönnbärsmalen ha förstört skörden för många här i trakten, inte hos alla, men nog grannarnas goda äpplen som vi brukar få äta utav.

   2. Det beror kanske på vilka sorters äpplen man har – men här har en del åter fått så stora skördar att de krattar ihop äpplena och även ger bort. De hänger en korg på staketet eller lägger en låda på trottoaren och skriver en lapp att vem som helst får ta, gratis 🙂

 7. Ett så vackert hus. Jag gillar den verkligen.
  Det finns hur många olika äpplen som helst. Undrar vilken är godast.
  Jag köpte vid ett tillfälle några äpple och den var så god med så mycket arom som stannade kvar i gommen. Lagom tuggmotstånd. Och så har jag glömt kolla vad den hette. Det var det godaste äpplet jag någonsin åt.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.