Skyltsöndag, den 25 september 2022

Den sista skyltsöndagen i september 2022 till ära lägger jag ut två skyltar. Jag har nämligen ganska många på lager. Den här första är från gamla stan i Borgå där det finns många fina, enhetliga skyltar. I bakgrunden syns förvisso några inte riktigt lika vackra 😀 … men trafikskyltar behövs också i de trånga gränderna.

Tänk att det är oktober nästa gång som vi skyltar. Hej och hå, tiden den gå. Eller närmast kanske det ska sägas att tiden rusar! Många äldre och kanske ensamma eller sjuka människor säger att dagarna blir långa, enahanda och trista. Jag är inte riktigt där, men kanske den dagen kommer också för mig då timmarna sniglar sig fram.

Ett sammelsurium av skyltar och samtidigt en lektion i finska. Här tycks inte vid varje skylt ha funnits plats för översättningar till vårt andra nationalspråk svenska. Men jo, lite svenska och även engelska finns här.

På den gula skylten uppe till höger sägs det att parkering är tillåten enbart för dem som reserverat plats. Inte ens en P-skiva berättigar till att parkera här. På den blå skylten under informeras det om att det på området finns kameraövervakning.

Det fanns också en tid då mycket var skyltat till ryska, speciellt nära gränsen mot öst och längs leden från gränsstationerna in mot huvudstaden. Turisterna som kom i strida strömmar skulle ju se var det fanns fisk och andra delikatesser till salu. De strömmar av ryska medborgare som under de senaste dagarna passerat våra gränser har inte enbart bestått av turister. Många flyr ju nu sitt hemland av alla möjliga olika orsaker 😦

Länkar till andra bloggare som skyltar finns hos bloggaren BP som via Konst eller konstigt-bloggen förvaltar Pumitas arv av Skyltsöndag.

12 reaktioner på ”Skyltsöndag, den 25 september 2022

 1. Den gamla skylten från Borgå är så fin. Just nu känns det väldigt oroligt med allt som pågår. Kriget som blir värre för var dag. Prishöjningar på allt och elpriset känns otäckt jag har en liten lägenhet men det har blivit mycket dyrare.
  Kramar från oss

  1. Så är det – jag försöker ta en dag i taget 🙏
   Inte oroa mig för mycket, men det är inte lätt alla gånger. På natten kan tankarna börja mala och då vi bor ensamma kan vi inte ens väcka en annan och berätta vad som tynger oss.
   Prisförhöjningar kan jag tillsvidare leva med, jag får dra åt skärpet, eller avstå från nåt om jag inte klarar månadens budget.
   Kramar och omtanke till Minton o dig!

  1. Oron var större då som kriget bröt ut i februari. Jag funderade lite vart jag ska ta vägen om pansarvagnar kommer över gränsen, det är ju bara 10 mil dit.
   Sedan ansökte vi om medlemskap i Nato och började se att Putin hade fullt upp med att ”klara” kriget i Ukraina där han lyckligtvis stötte på hårt motstånd.
   Ukraina kämpar verkligen för hela Europas framtid.
   Sedan vet vi inget om morgondagen och vad makthavarna i vårt östra grannland hittar på. Sorgligt och förfärligt.

 2. IDA: skylt är perfekt för en hantverksbutik. Snyggt och kultigt:-) Parkeringssamlingen är verkligen skoj. Så jag skrattade när jag såg ordet Parkeringstecken. alltså inte bara att man skulle bryta tungan om man försökte att uttala den finska motsvarigheten, men vad är ett parkeringstecken? En parkeringsskiva kanske, eller bokstaven P…
  Hoppas att det är många ryssar som lyckats ta sig ur landet, för snart är det stopp för alla som har åldern inne att rekryteras till kriget. Så trist och eländigt.

  Dina skyltar däremot var långt ifrån trista. De var riktigt, riktigt bra. Tusen tack för dem och länken:-)

  1. Jag vet heller inte vad Parkeringstecken är – jag funderade över det själv 🙂
   Ja, det där med att ryssarna ska få fly, det är ju helt okay – sedan känns det inte helt rätt för Finland att vara genomgångsland, men de har inga andra vägar att ta, om jag förstått saken rätt. Vi vet inte heller vilka avsikter alla har som kommer över, finns där banditer med? Men gränspolisen lär ha noga kontroller, vi får lita på dem.

 3. Hej, det var första gången jag stötte på det vackra finska ordet KÄDENTAITO! Det ordet smakade gott i munnen. Hade jag fått bestämma hade det på svenska stått ”handverk” , det ordet förekommer lite varstans i Sverige bland annat på loppisen där jag volontärjobbade förut. Jag förstår att ni har en ström av passerande från östra gränsen, det blir ju väldigt märkligt när även ryssarna blir flyktingar från sitt eget land. Läste idag att en del länder börjat ta emot ryska flyktingar, och själv vet jag inte hur man borde hantera situationen. Ha en fin höstvecka

  1. Ja, frågan om ryssarna känns tudelad på nåt sätt. Jag förstår dem som vill fly och som tycker att deras land ska sluta kriga i Ukraina.
   Men sedan är det mycket annat jag inte förstår. Frågan blir väldigt komplex.
   Kunde inte den där gubben Putin nu bara ge upp?
   Ordet handverk har jag aldrig sett användas här, men helt dumt är det ju inte 🙂

 4. Även här i USA läser vi om strömmarna som kommer till bla finska gränsen…. Hemska tider, minst sagt.
  Bra för mig att läsa skyltarna på finska… lite finns nog kvar ännu. Även om engelskan klart numera är mitt andra språk och finskan tredje…. Konstigt skulle det ju vara annars.
  Trevlig början på veckan trots alt som pågår.

  1. Bara att ta en dag i taget nuförtiden – då vi inte alls vet vad som händer imorgon. Och bra är det ju att försöka leva i nuet.
   Helt klart att engelskan är ditt andra språk nu 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.