Bor det ändå en samlare i mig?

Har haft sovmorgon i dag. Ingen klocka som väcker mig och bara en tid att passa. En och en halvtimmes massage gjorde susen för mina spända muskler. Jag har troligen spänt mig också på promenaderna, i synnerhet då det varit halt, och det är det ju mest hela tiden nu.

Jag trodde inte att jag samlade på något. Till exempel gillar jag Muminfamiljen och har några muggar, tallrikar, brickor, böcker och andra grejer med Muminmotiv. Men jag samlar inte medvetet.

Men sedan kom jag ihåg att jag har en myntsamling.
Sedan 2002 har Finland euro. Då köpte jag en pärm i vilken jag kunde samla mynt från alla de tolv länder som hade euro då. Jag har nästan alla, endast två cents och en cents mynt från Österrike saknas, och en cents mynt från Italien och Nederländerna.

I dag använder 29 länder euro, vilket syns på den lilla pärm för mynt som jag nyligen köpte. Nu är mitt mål inte att samla alla slantar från dem, men ibland har jag råkat få vissa rariteter då jag fått tillbaka växelpengar i till exempel en affär eller en restaurang. Till rariteter räknar jag allehanda jubileumsmynt, de flesta görs mig veterligen i valören 2 euro.

Sådana har jag samlat på, och samtidigt som jag köpte pärmen köpte jag också ett estniskt mynt som fått namnet ”Ukraina ja vapaus” – alltså ”Ukraina och friheten” eller ”Slava Ukraini”. Det andra på bilden är ett finskt jubileumsmynt.

Nu ska jag kolla var jag har lagt alla andra specialmynt som jag råkat få de senaste åren, och nu är också ögonen extra öppna för alla mynt jag tar emot. För än FINNS det mynt, här handlas inte bara med kort 🙂

10 reaktioner på ”Bor det ändå en samlare i mig?

 1. Det var en riktigt fin samling. Väldigt kreativ också tycker jag. Att samlingen är så komplett som den är är förvånande med tanke på att du ju knappast hunnit besöka alla länder – inte än i alla fall.
  Å om jag inte har helt fel så bytte Kroatien till Euro den 1 januari i år.

  1. Slantarna cirkulerar ju rätt bra då folk reser. Det dröjde några år att få ihop det där.
   På den tiden hade vi ju strandkiosken och dit kom många turister. Då de betalade med sina mynt tog jag undan dem till min samling och lade mina finska i vår kassa istället.
   Sedan var vi ju flera som samlade och vi hjälpte varandra att hitta mynt.

 2. Det går nog inte att förneka att det bor en liten (i alla fall) samlare i dig. Har aldrig tänkt på att det kan finnas Euro från många länder i pengarflödet.

  1. Alla länder har sina egna mynt. Euron är ju lika mycket värd, har samma storlek på allt från två euro ner till tio och fem cents mynt.
   Men bakgrunderna är olika, och så finns det jubileumsmynt, o mynt med olika årtal på osv.

 3. Jo men visst nog är du en samlare 🙂
  Så fin myntsamling du har! Jag har samlat på en del under årens lopp, men min största samling är nog svampböckerna … som flest ca 80 stycken, nu reducerat antal då barnbarnen fått flera stycken.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.