Stilleben hemifrån

Stilleben, här Wikipedias definition på ordet.
Krukan har jag placerat i glasburken för att växtens blad ska kunna hänga fritt. Stenarna och snäckorna är minnen från otaliga resor jag gjort genom åren, med eller utan sällskap.

Sedan kom jag på i dag att många har ett lugnt och stilla liv hemma nu då coronapandemin fortfarande håller oss i sitt grepp. Ett slags still leben.

Hur som helst har jag sällan ett lugnt och stilla liv mellan måndag och onsdag då allt med tidningen ska bli klart och de följande tre, fyra numren ska planeras. Men för det mesta tycker jag väldigt mycket om mitt jobb.

Jag har allt mer börjat fundera på det att hur mycket jag än förklarar och berättar om hur Nya Östis kommer till, kan jag omöjligt få alla i hela nejden att begripa det 😀

Att skapa en tidning är inte bara detsamma som att någon sitter och knackar ner artiklar och sedan landar de på sidorna och efter det får alla sin tidning hemburen eller kan köpa den i en affär.

Tidningsutgivning handlar om allt från tryckeritekniska lösningar till distribution. Det behövs prenumerationsregister, annonsförsäljning och annonsproduktion, faktureringssystem, någon som läser varenda text innan den går ut till layouten, någon som planerar vad som ska sättas på vilka sidor och någon som göra layouten för sidorna (ombrytning kallades det förr), någon som läser korrektur osv. osv.

Som spindeln i nätet sitter jag och behöver vara insatt i det mesta.
Det blir långa dagar, och därför är det här jobbet en livsstil.

Så i början av veckan brukar jag sällan hinna läsa mina vänners bloggar, men det är något jag försöker satsa på mellan fredag och söndag istället.

12 reaktioner på ”Stilleben hemifrån

 1. Vilken tur att jag blev Buss, och Tunnelbaneförare, jag skulle aldrig klara att ge ut en tidning.
  Svante

   1. Kirurg, borde man ha blivit, snacka om att man fick skära i folk då. Snacka om häftiga löner.
    Svante

 2. En jätterolig idé att sätta blomkrukan i glaset – annorlunda. Gillas skarpt!

  Vad gäller Nya Östis så är det ju likadant för alla tidningsutgivare – alla olika arbetsmoment alltså. Ingen idé att förklara det för en lekman, h*n förstår ändå inte. Vad som försvårar ju för de flesta redaktioner just nu är distansarbetet. Okej, att layouta en tidning från hemmet är en sak, men jag vill nog gärna se ”helheten” på redaktionsväggen. Det går ju inte på en dator. Jag menar det har faktiskt hänt fler än en gång att jag monterat samma annons två gånger i tidningen till exempel. Lätt att upptäcka när sidorna hänger på väggen. Omöjligt att se på datorn.

  1. På gamla Östra Nyland, tidningen som fanns innan Nya Östis föddes, hade vi en riktig redaktion där vi alla var samlade.
   Då lät vi skriva ut sidor på papper, korrekturläste dem, upptäckte fel osv.
   Nu sitter vi alla hemma på olika håll i regionen. Men vissa av oss kommer åt ”redaktionssystemet” och ser pdf-sidor där. Vi är flera som längs produktionsprocessen kollar sidorna.
   Så det funkar med distansjobb för oss 🙂

 3. Förstår exakt!
  Jag har inte heller läst så mycket bloggar på sista tiden, knappt bloggat själv :-O
  Men tiden, det är tiden … och ibland så trött att jag inte orkar göra något.

  1. Visst suger coronan musten ur oss, även om vi INTE råkar höra till de insjuknade.
   Men det att allt är begränsat.
   Jag är tacksam för att ha mitt jobb som jag kan göra hemifrån. Men visst, vissa dagar tänker jag ”jag vill ut bland folk, låt det bli vår och sommar!”

 4. Ett jättefint stilleben du skapat verkligen snyggt 🤩.. Förstår att det ligger mycket arbete bakom en tidning du har säkerligen fullt upp.. Själv har jag gjort årsredovisningar den här veckan känner mig helt slut i huvudet.. Jag hinner inte heller med att gå runt och skriva i bloggar det finns helt enkelt inte tid för det.. Jag trycker snabbt in ett nytt inlägg då och då. Men kommenterande får bli när jag kan helt enkelt.. Var rädd om dig nu kram 🤗

  1. Jag brukar ägna nån timme då och då under helgen till att besöka och kommentera på vänners bloggar.
   De flesta som både jobbar och bloggar själva förstår att tiden inte finns att kommentera ofta och långt.
   Kramar till dig!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.