Vi har poststrejk i Finland…

… sedan fredags. Känns tomt utan tidningar. Nog för att man får hämta bland annat tidningen Östnyland på olika platser i staden, men att få den ”till morgonkaffet” genom brevinkastet hemma är ju något helt annat.

Strejken förutspås bli långvarig och kan till och med hota utdelningen av julkorten! Om jag inte är säker på att mina julkort går fram före jul skickar jag inte heller några. Då kan jag lika bra skicka nyårskort. Drar strejken väldigt långt ut på tiden får det väl bli kort till Alla hjärtans dag eller påsk…

En trevlig kalender kom med posten i går.
En trevlig kalender kom med posten i går.

Plötsligt uppskattar man posten och inser att inget kan tas för givet. Samtidigt som jag ogillar strejken förstår jag att det kan vara väldigt svårt att leva på så låg lön som arbetsgivaren föreslår. Månadslönen skulle sänkas från 1400 euro till 1000 euro och nattilläggen bli avsevärt sämre, om jag nu förstått allt rätt.

Men eftersom posten inte delar ut precis allt vi får genom brevlådan dimper det då och då ner en del grejer på hallmattan. Den här kalendern innehåller fina bilder och goda råd om återvinning med mera.

28 reaktioner på ”Vi har poststrejk i Finland…

 1. Nej, vad trist! Men jag kan verkligen förstå att det blir strejk med den löneskillnaden! *gulp* :-O

   1. Tycker är förbannat fruktansvärt! Förstår inte vad som tänks vid sådana beslut. 😠

 2. Förstår att de postanställda strejkar. Månadslönen är ju redan extremt låg och att sänka den ytterligare med ett så stort belopp, ja, då ber man liksom om en strejk.
  Läser aldrig papperstidningar längre – förutom lokaltidningarna. Läser på nätet i stället, men jag har inte kommit dit med böcker än…

  1. Vi låter trycka upp vår tidning och delar ut den själva i den mån vi kan – även läsare som inte prenumererar har kunnat plockat tidningen åt sig på vissa ställen. Hoppas de tyckt om den och börjar prenumerera.

 3. Jag vet vad du tycker om papperskort o papperstidningar men jag slutade skicka julkort med post för några år sen. Det får bli digitalt även om det inte är detsamma.

 4. Möjligen blir det mer och mer digitalt (läser själv tidningar den vägen) men kort och brev som ramlar in i brevinkastet är svår slagna! Det är något visst med det, kanske är det känslan av att någon inte bara tagit sig tid att skriva till mig utan också gjort sig besväret med att leta upp en brevlåda 😊 Svenskaposten hade som reklamslogan för läääääänge sedan ”Ett brev betyder så mycket” och det tycker jag stämmer.

 5. Största orsaken till strejken har ju nu varit lönen, – 30% (?) + natttilläggen bort som PALTA viljat ersätta med 0.65€/timme. Förbundet PAU kommer nog inte det att godkänna. Snabbt vad man själv räknat skulle min timlön falla med över 2€/timme. Nu idag så var det första natten tidningarna utkom efter strejeken, till näöst är det dagsposten som strejkar.

  1. Jag förstår bra att ni strejkar. Och folk har upptäckt digitala tidningen. Alla har inte saknat papperstidningen vid frukosten, fastän jag gjort det – men jag tog med den från jobbet och läste den på kvällen – alltid hittar man lösningar 🙂

   1. Nu kan man själv också säga att man saknat läsbart när man vaknat på dagen och sedan kokat morgonkaffe (på dagen 😉 ), när man själv får sedan efter distrikten välja vad man tar med sig hem av det som blivit kvar. Till näst far sedan dagsposten på strejk…

 6. Det är lustigt att vi så ofta inte saknar saker och ting förrän de är borta. man ska nog vara riktigt tacksam över mycket. Som tex att man får posten hem till sin brevlåda!
  Carita, ha en fin torsdag!
  kram

 7. Minns inte var jag läste men strejken kan ännu en gång till drabbas i Nyland efter 8 december i värsta fall…. Själv har man ingen lust att strejka mer. :/ Vill nog helst göra mitt bästa att prenumeranterna får sin papperstidning med sitt morgonkaffe/te att läsa. 🙂

   1. Juu, alltid skulle ju lönen kunna vara bättre, men så är det väl i brancher. 🙂 Med iver och vänta att vem är förlorare i denna kamp….

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.