I kväll har vi firat lucia

Det brukar gå lugnt till i Lovisa, och i Finland överlag.
Jag tror att luciakvällen firas på lite annat sätt i Sverige – mina svenska vänner får rätta mig om jag har fel.

En del av Alexandersgatan nära mitt hem.

Det är fint att vi fick snö och att ovädret hann dra förbi till luciakvällen. Det hade frusit på, vi har kanske en minusgrad, så det gällde att gå försiktigt.

Lucia Ina med följe på väg ut från rådhuset där hon kröntes.

Efter kröningen pilade jag i väg med ett par foton till platsen där tidningen layas. Sedan kom jag hem och gjorde en kort webbversion till Nya Östis hemsida, och så lade jag ut bilder i tidningens Facebookgrupp.

Nu ska jag ta det lugnt i tv-soffan 🙂

18 reaktioner på ”I kväll har vi firat lucia

 1. Det är många år sedan jag stötte på Lucia, eller Stjärngossar, måste vara före 1988, för då lämnade jag Stockholm, och efter det har jag inte sett någon fira Lucia.
  Svante

   1. Att blåsa liv i traditioner i Kårböle, är ingen mening. Kårböle är en ort med huvuddelen ensamstående pensionärer. Det finns två barn, som inte uppnått skolålder, inga i skolålder, sedan 2015, ingen skolbuss alltså. Sven Stolpe skrev en bok, med titeln I Dödens Väntrum, och det är lätt att jämföra.
    Svante

   2. Den personen bör ju inte vara förälder, då kommunerna inte längre kostar på skolskjutsar, till de små orterna. När man sedan tänker efter, bör det vara en ensamstående person, då arbetet med att sköta sommarbyn endast kräver en person. det skulle bli långt att åka till jobbet för en partner.
    Svante

 2. Ser att luciorna är väldigt påpälsade – smart!!!
  Å du, det finns broddar/Icebugs om man vill undvika att halka och bryta lårbenshalsen. Broddar är kanske inte det sexigaste hjälpmedlet, men en himla bra försäkring mot olika brott…

 3. Jag tillhörde Luciakören i Helsingfors i en massa år, ända tills jag emigrerade till Sverige så för mig är Lucia nostalgi o tradition. I år var jag för första gången på Luciakröningen i vår kyrka i byn )med sexhundra invånare= och det var såå fint. Stämingsfullt var bara förnamnet. Har du fått behålla vinterlandet hos dig?

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.