Att du ORKAR vara positiv

… kan jag få höra ibland. Det finns människor som tycker att jag skulle vinna på att vara negativ. De talar om den hälsosamma effekt det lär ska ha att låta negativa känslor komma ut.

Och det är helt sant. Allt det svåra, negativa, arga och tunga man eventuellt bär inom sig – det SKA ut. Men man har ju rätten att välja i vilka forum man låter ilskan pysa ut.

Många häver ur sig ilska på sociala medier och tycker det är en bra plats där man kan kritisera andra. Man gör det för det mesta i sitt eget namn, men inte ansikte mot ansikte med dem man kritiserar.

Jag väljer, för min egen skull, att alltid åtminstone försöka se det positiva. Jag mår själv bättre då. Jag vill också uppmuntra andra, säga snälla saker, stötta och finnas till. Till och med fastän det i enstaka fall lett till att jag fått skit i nacken. Välmenande personer är lätta att utnyttja, att frysa ut och att förtala – det är sällan snälla personer ryter ifrån.

En gång skapade jag en grupp på Facebook. Då jag slutade med verksamheten inom gruppen bad andra personer mig om att ge över administrationsrättigheterna till dem. Jag tvekade men gick sedan ändå med på det. Så fort som jag hade gett rättigheterna ifrån mig blev jag blockerad och kunde inte längre delta i diskussioner eller gilla inlägg där. Flera år efter att det här hände fick jag en fråga, ”varför skriver du eller gillar du inte längre något där?”

Samma gällde några personers inlägg som jag förut hade gillat och uppmuntrat. Personerna hade blockerat mig för att de tyckte att jag var ”äckligt positiv” och nu skulle jag få stå där med mitt ”så kallade stora hjärta”. Jag skulle inte tro att jag hade några vänner…

Alla kommentarer, privata mejl och Messenger-meddelanden har jag förstås sparat, om jag någon gång skulle behöva bevisa att den här formen av trakasserier förekommit.
Men för det mesta försöker jag intala mig själv att ställa mig ovanför den här formen av utstuderad vuxenmobbning.

43 reaktioner på ”Att du ORKAR vara positiv

 1. Det är bäst att inte ha några vänner, fiender vet man alltid var man har.
  Svante

   1. Om man är, som man skulle vilja vara, blir man utnyttjad, och baktalad. Vänlighet lönar sig inte, man blir blåst för jämnan.
    Svante

   2. Det ligger säkert mycket sanning i det, men jag mår dåligt av att vara inåtvänd, jag är inte heller en utpräglad ensamvarg, och jag har svårt för negativa tankar, typ ”det där blir nu inte till nånting” 🙂

   3. Vänliga människor, blir ofta betraktade, som lite korkade, och så vågar man ge sig på dem, för man tror att man inte ska kunna råka illa ut.
    Svante

   4. De lär sig antagligen när de till slut står utan vänner.
    Svante

 2. Nåmen hej å håå..ganska fattigt tänkesätt,känner nog till det..”hur kan du alltid vara så glad?va ha du dragi i dej när du allti e på så bra humör?” Positiviteten ger nog mera,så e de bara!Keep it going!!!

  1. Tack Snede ❤ Vi kämpar vidare!
   Och int ha vi dragi i oss någo medel… vi är födda sådana här – och har utvecklats till dem vi är genom allt vi varit med om 🙂

 3. Det var verkligen intressant! Jag tycker att dina positiva egenskaper är värda en hyllning!! En sådan människa har lättare att undvika att bli deppig och negativ. Även om man krockat med bilen i vinterväglaget så finns det alltid något positivt att trösta sig med – så länge men inte ligger medvetslös och illa skadad. Är man positiv så ser man framåt – till då det negativa passerats.

  1. Tack för din reflektion – ger mig styrka att orka vidare då jag känner att jag inte är ensam om att se det fina i att orka vara positiv. Det finns en mening med allt, och det finns nåt positivt med allt (lika lätt kan man ju hitta nåt negativt i allt också om man vill, men det vill jag inte).
   Jag vill se framåt och jag försöker vara en god människa.

 4. Visst ska man låta negativa känslor komma fram ibland, men att positivitet ska ha det största utrymmet, inget fel alls i det.
  Nä, jag är nog hellre positiv och godhjärtad än se allt motsatt. Mår också bättre då, och blir mer driven. 🙂

  1. Ja, vi är ju alla olika, – finns nog de som drivs av det negativa också, om må så vara i så fall. Men själv satsar jag hellre på att tänka positivt i alla lägen… också fastän jag vet att det irriterar många.
   Kram!

 5. Jag ska glatt ge dig en komplimang för att du ser positivt och försöker hitta glädjen. Med vänlighet kommer man långt 😀
  De som klagar för jämnan orkar man till slut inte lyssna på.
  En del ser bara hindren, man kan välja att se möjligheterna! Det finns oftast en möjlighet, även om den tar längre tid. En rolig utmaning!
  Kram ❤

  1. Ja, det finns ju något positivt i allt – även negativt, om man så vill.
   Och visst stämmer det, vem orkar med dem som klagar för jämnan, lika lite som de orkar med oss som är positiva.
   Ändå väljer jag att vara uppmuntrande och snäll.
   Kram ❤

 6. Fortsätt med att vara positiv det mår man bra av. Visst får man ha negativa tankar ibland men låt dom försvinna snabbt. Att visa sej pigg och glad stör många och är man sjuk får man inte vara glad.
  Får ofta frågan hur kan du vara så pigg och glad när du har sådana problem. Brukar svara det blir inte bättre för att jag gnäller tvärtom.
  Krya på dej

  1. Jag försöker vara positiv och snäll – men klart att jag tappar modet ibland. Då försöker jag i första hand öppna mig till några riktigt nära vänner.
   Samtidigt som jag berättar hur en del personer beter sig mot mig är jag noga med att understryka att det bara är MIN uppfattning, jag vill att folk överlag ska bilda sig egna uppfattningar om andra. De som känner mig väl vet ändå att jag inte ljuger, de kan min bakgrund (som omfattar mobbning i arbetslivet under många år, för länge sedan) och en massa avundsjuka som jag av olika anledningar ofta råkar ut för.
   Kram till dig och tack för krya-hälsningarna!

 7. Negativa människor tar så mycket energi från mig. Jag kan liksom inte låta bli att bry mig och försöker alltid motbevisa det negativa men det tar så mycket kraft av mig att jag blir nervös av det. Jag har en nära dom är så otroligt negativ att jag numer hoppar högt bara telefonen ringer, för hon ringer flera gånger om dagen för att berätta om allt elände. Jag orkar snart i te mer. Men eftersom det är min mamma måste jag orka.

  1. Visst stjäl de negativa, avundsjuka och missunnsamma människorna energi!
   Dessvärre kan vi inte helt undvika dem, men man gör så gott man kan.
   Särskilt svårt är det förstås just då som det är någon nära anhörig som är negativ … 😦

 8. Alltså … hur är vissa människor funtade? Blockera dig från den grupp du skapat och blockera dig för att du är ”äckligt positiv”! Jag vet inte om jag ska bli ledsen eller bara arg på sådana människor! Kan ju säga att DE är då inte några vänner!
  Jag tänker som du – vänlighet och positivitet är bra! Visst är det bra att vädra ut oförrätter och tråkigheter, men kanske inför hela världen!
  Heja dig Carita! Du är en fantastisk person!
  Kram

  1. Tack Anki ❤ Mycket tack vare bloggen har jag orkat vidare, för att folk peppar mig här, och för att jag kan skriva av mig det som gör mig ledsen.
   Men även då … då jag skriver om sånt som gör mig ledsen, försöker jag ha en korrekt ton där jag inte lämnar ut personer så att man kan känna igen dem.

   Mest och helst skriver jag ju om glada och helt vanliga saker här.
   Fastän jag vet att de som inte gillar mig själva har det svårt, är det inte lätt alla gånger att bemötas illa.

   1. Nej,klokt är de faktist inte! Men det är mycket folk säger som man int fattar att dom täcks säga så….

 9. Var glad, alltid retar det någon – de orden hörde eller såg jag någonstanns för en massa år sedan. Ligger mycket i dem. Nu har jag sett en ny variant på dem som tyvärr säger mycket om dagens samhälle: Var rebell, var snäll.
  Kram Carita ❤

 10. Helt otroligt! Är än en gång glad att jag vågar vägra Facebook bland annat. ”Riktiga” vänner hittar man liksom inte på Facebook.

  1. De riktiga vännerna FINNS också på FB, men man kanske inte HITTAR dem där.
   Och det finns många fler mobbningsportaler än Facebook – tyvärr.
   Gäller bara att synliggöra dem.
   Och jag har tänkt att jag kanske, någon gång i framtiden, skriver en bok om det här.
   Därför sparar jag alla bevis, och mina dagböcker 🙂 De kan ju inte rekonstrueras, i dem finns alla mina tankar från över fyrtio år tillbaka 🙂

 11. Mycket intressant inlägg och intressanta kommentarer. Jag räknas nog också till de onormalt positiva 😉 Vi har ju ett val, hur vi vill se på saker och ting och även om vi ibland måste göra valet flera gånger per dag, så tror jag vi mår så mycket bättre om vi försöker se positivt på livet. Själva händelserna rår vi ju inte alltid över. Sorg och andra negativa känslor måste vi ju också bejaka när de kommer men gärna söka stöd av andra som vi känner förtroende för.
  Många kramar till dig ❤

  1. Tack för kramarna – de värmer ❤
   Jag håller med om att sorg och ilska och annat negativt ska ut, och att vi själva väljer vilka kanaler vi använder för det.
   Men att folk säger högt eller skriver rakt ut att de tycker det är hemskt att nån är positiv… det känns svårt att förstå.

 12. Nog är dte konstigt ändå. Att vi människor måste vara så grymma mot varandra. Hur skall vi uppfostra våra barn til att bli trevliga individer om vi som vuxna uppför oss som monster? Nej, ställ dig positiv till så mycket som möjligt du. Det gör jag med och trivs bra med det! Glaset är alltid halvfullt om du frågar mig!

  1. Ja, glaset är halvfullt!
   Jag ställer mig samma frågor som du, men ofta finns det ju massor med frågor som aldrig får svar…
   Positiv tänker jag fortsätta vara – när jag blir ledsen öppnar jag mig till nära och kära och skriver i min dagbok.
   Kram!

  1. Jag tror att jag skulle klara mig ganska bra utan FB om jag inte jobbade som journalist. Vi länkar nyheter via FB och får nyhetstips där.
   Det finns både goda och mindre goda sidor med FB såsom med så mycket annat 🙂

 13. Jag tror som du att det positiva gör tillvaron så mycket trevligare och enklare. Men visst kan man bli både arg och ledsen – tror inte på att blockera de känslorna. Jag har vägrat FB och har inget behov av den, men har sett andra som blivit väldigt uthängda där. Verkligen trist med det som drabbade dig. Men några vänner var det ju inte.
  Jag tror att det positiva tänkandet är läkande på många sätt och jag har numer bara vänner som är riktiga vänner. (För mig är en riktig vän en person jag kan ringa till när som, även nattetid om jag skulle behöva.)
  Mne jag har också många bekanta jag träffar och har trevligt med. Men för ig är bekant och vän lite olika.
  Trevlig helg

  1. Nej, precis – känslor ska INTE blockeras, men det behöver man inte heller göra fastän man innerst inne är positiv.
   Skulle klara mig med mindre FB om det inte vore för jobbets skull. Vi får nyhetstips där, länkar våra egna artiklar där osv.
   Ja, det riktiga, sanna vännerna är få. Det ställer upp i tid och otid, och är alltid lojala. De får samma tillbaka av mig ❤

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.