Vårt dagliga bröd

… kan vara fullt av hål. Eller luft. Hur vi nu vill se det.

Detta är en bild i serien från min icke glamourösa vardag 🙂
Men en vardag jag är nöjd med ändå.

Ibland är vissa vardagar stressigare än andra. Det har varit full fräs under många dagar nu, så jag måste ta mig egentid fredag, lördag, söndag för att orka.

Skulle finnas mycket att skriva om sjukvården i Finland. Övervägande positivt, men en del frågor och ovisshet och oro uppstår också. Är man inte själv aktiv som anhörig kan man inte räkna med att hela tiden hållas uppdaterad. Sjukskötarna och läkarna gör ett fantastiskt jobb, deras tidtabell är troligen ofta pressad.

Tänker på de sjuka äldre personer som inte har anhöriga med möjlighet att göra sjukhusbesök varje dag 😦

18 reaktioner på ”Vårt dagliga bröd

 1. Det är tur att det inte går att väga luften inne i brödet, då skulle det bli förbaskat dyrt, fast nog blir bordet kladdigt av smöret. Det är tur att det finns sjukvård i Finland, och att det går att skriva i positiva ordalag om den. I Sverige är det inte många, som skriver i positiva ordalag, om sjukvård.
  Svante

  1. Visst finns det sorgliga vårdexempel hos oss också.
   Som anhörig får man stå på sig, fråga en massa – hittills har vi fått svar och även bra bemötande då det gäller olika önskemål.

 2. Ja, eller äldre och kanske sjuka människor, som inte har någon anhörig som kan föra deras talan. De är verkligen en utsatt grupp!
  Kram, Ingrid

 3. Det var stora hål i brödet då går det åt mindra smör😁. Jag tänker ofta på äldre som hamnar på sjukhus och äldreboende och inte får besök. Det är så sorligt och en del har anhöriga som inte bryr sej.
  Blev hastigt sjuk för några år sedan och låg på sjukhus i 9 dagar. Har inga anhöriga men är van men det var lite jobbigt.
  Kramar till dej och din mamma.💗

  1. Ja, nu tänker jag också på dem som är ensamma. Man är rätt utlämnad på ett sjukhus.
   Vi besöker mamma varje dag och hon har återfått krafterna.
   Kram och tack för din hälsning ❤

 4. Är än idag väldigt glad att jag kunde tala, agera och kräva för min döende man. Att jag har jobbat i sjukvården gör det ännu lättare. Man vet hur man får göra för att få gehör.
  Hoppas din mamma har blivit ännu bättre. Kram!

  1. Ja, nog är det vi närstående som måste agera. Sjukskötarna hinner omöjligt se allt, de är ju inte bredvid klienterna dygnet runt.
   Fint att du kunde tala och agera för din man ❤
   Kram!

 5. Det är enorma skillnader på sjukvården i USA jämfört med den som erbjuds i Finland. på gott och ont. Sjukvården är mycket aggressivare här och att dö anses inte som en del av livet. Man gör nästan vad som helst till vilket pris som helst, för att patienten skall hållas vid liv. OM INTE patienten har gett skrivna , klara direktiv över vad han/on önskar. Dock tycker jag att det är lättare att få information här. Det verkar som om läkarna och personalen i allmänhet är bättre på att informera om vad som pågår, ingrepp eller vård som skall göras och ges osv. Detta tror jag också har att göra med de kulturella skillnader som råder mellan Finland och staten som jag bor i, Minnesota. Här är folk mera krävande, medan finländarna verkar nöja sig med mindre och vara lite för snälla att vara krävande. Hoppas din mamma är på bättringsvägen och att ni får den information och vård som önskas.

  1. Ja, det ligger mycket sanning i det du skriver.
   Särskilt äldre personer i vår kultur är inte vana att be om hjälp och kräva saker. Därför var det vi som uttryckte önskemålet om att mamma skulle få ett annat rum då hon råkade hamna i ett där en förvirrad kvinna låg, en person som härjade på nätterna och sov på dagarna… Man lyssnade på oss direkt, det är jag tacksam för.
   Men det är väl också dyrt att bli sjuk i USA? Om man inte har försäkringar är man rätt skyddslös, eller har jag fel?

   1. Du har helt rätt. Sjukvården är dyr här, det är den i Finland också, men täcks där av skatterna för det mesta, om du inte då väljer privat vård. Här i USA är all vård privat och det kostar därefter. Sjukförsäkringarna är dyra och man undrar ibland vad de täcker för de skyhöga avgifterna och sedan kommer räkningarna från vården i alla fall. Dock får sjukhusen aldrig vägra vårda ngn oavsett om patienten kan betala eller inte. Dessa kostnader täcks då istället av patienter som har råd med sjukförsäkringar och så går avgifterna upp ytterligare. Dock, styr pengarna ( som allt annat) inom vården också och de kliniker/vårdcentraler/sjukhus som inte sköter sig får heller då inte patienter och ’business’. Både på gott och ont med olika system

   2. Intressant att få lite klarhet i ert system.
    Minsann, både på gott och på ont med olika system.
    Jag är jättenöjd för att mamma fick operationen nästan gratis (vårddygn och lite annat kostar ju), men jag är ganska säker på att neurokirurgiska ingrepp kostar massor.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.