Lovisabyggnader, Generalshagens skola

I den här skolan gick jag som barn. Den var en folkskola då. Efter det blev det för min del mellanskola och sedan tre år i gymnasiet.

Skolreformerna har varit många genom åren. Faktiskt så många att jag inte riktigt minns hur det var… jag tycker att jag gick fyra år i folkskolan och sedan fem år mellanskolan. Men folkskolan hade sex klasser, så man kunde också välja 6+3 i stället för 4+5. Det fanns något som kallades ”Meddis” då jag var ung, det var väl medborgarskola man valde om man tog 6+3 alternativet?

Senare började skolorna kallas lågstadium och högstadium. Kombinationen kanske heter grundskola fortfarande? Nä, nu börjar jag känna mig helt råddig 😀

Hur som helst. Jag tror att många av oss som är i medelåldern i dag har massor av minnen från den här skolan. Och nya minnen skapas varje dag eftersom skolan, som numera heter Generalshagens skola, har funnits i många årtionden. Jag har försökt luska ut när skolan byggdes men inte hittat den informationen.

13 reaktioner på ”Lovisabyggnader, Generalshagens skola

 1. Jag gick 3 år i Folkskola, 3 år i Enhetsskola, 2 år i Grundskola, därefter 3 år i Yrkesskola, och ändå blev det inget av mig. Jag körde bara buss, och tunnelbana i Stockholm.
  Svante

   1. Föräldrarna hade nog förhoppningar om att jag, åtminstone skulle bli Ingenjör.
    Svante

 2. Intressant att läsa. Trodde att skolgången och beteckningen på den var likadan i våra länder. Jag är född -59 och gick nioårig grundskola och därefter gymnasiet. Nuförtiden går barnen tio år i grundskolan eftersom de börjar som sexåringar. När börjar barnen hos er? De som är några år äldre har haft det på annat sätt och jag har aldrig blivit klok på vad det hette.

  1. Hos oss i Finland börjar man vanligtvis som sjuåring i skolan, men vissa 6-åringar får börja tror jag, och de fyller ofta sju under läsåret.
   Jag vet inte, men jag tror man kan utföra lämplighetstest, – test som visar hur moget barnet är.

 3. Det fanns lite olika namn på skolorna förr. 1-3 småskolan 4-6 folkskolan och 7-9 enhetsskola. Sen började jag jobba och lyckades få bra jobb trots att jag inte läste vidare efter nionde klass.
  Ibland tänker jag på hur annorlunda det är idag och hur allt har utvecklats.
  😄😃

  1. Ja, dessutom går skolorna i Finland och i Sverige under olika benämningar.
   Vi vet vad småskola är, men använder inte det namnet särskilt ofta och inte officiellt, inte enhetsskola heller.
   Visst har allting förändrats mycket!

 4. Googlade och läste att det funnits ett badhus på platsen där skolan står idag. Badhuset brann ner 1936, så efter det är det byggt i alla fall. Intressant med hus!

 5. Jag är så glad att se att dom fortfarande öppnar fönstren där för att vädra, tror ingenting kan vara bättre än en ordenligt förnster vädring per dag. Min mamma har gått där i barndomen och hon sa att alltid efter lektion togs fönstren upp för att vädra klassrummen under rasten.

  1. Jag minns också den tiden, till och med då jag gick i det som är gymnasiet i dag.
   På alla raster öppnades fönstren! Frisk luft kom in. Kan aldrig ersättas av maskinell luftkonditionering.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.