Lärde mig i dag…

… att alla inte tycker om att man säger GLAD PÅSK redan nu, eller i början av veckan. Vi har ju blåmåndag och vit tisdag och vad alla de här dagarna kallas, och det är kanske stilla veckan… jag är inte så insatt i det där.

I alla fall berättade två kolleger att en del människor tar illa upp då man säger glad påsk innan långfredagen är över. Det är liksom lidandets och fastans tid nu.

Men på redaktionsmötet bjöd en annan kollega oss på dom är i alla bemärkelser söta kycklingar (inuti finns chokladkyssar). Hon är helt fenomenal på att pyssla och kläcka idéer av alla de slag.
Och dom här kan man ju bara bli glad av!

När godiset var borta och endast omslaget kvar förvandlades kycklingen till ett glatt spöke 🙂

Av den här kollegan fick jag en bok som hon fyndat på en loppis. Passande med gul anka inför påsk och med tidningsankor åt en som jobbar på en tidning. Tidningsankorna, de roliga rubrikerna och andra formuleringar, är ändå från svenska tidningar – inte från våra 😀 , fastän det minsann nog skulle finnas av dem också så att det räckte till ytterligare en bok.

Nu ska jag fortsätta städa på balkongen så att jag sedan kan sätta mig i solen med ett glas vin och en tidning, i den nya stolen som fått nya dynor. Av affären där jag köpte stolen fick jag tipset om att köpa antistatiskt spray för att kunna använda den ursprungliga dynan, men det vill jag inte göra.

Och även om det ännu inte är långfredag önskar jag alla en glad påsk. Jag tycker vi lever i en tillräckligt hård värld ändå och att vi ofta påminns om att vi lever i synd, vilket vi säkert gör… men om livet kan bjuda på färger och glädje, empati, skratt och samvaro… om det kan vara lustfyllt på rätt sätt så tror jag inte att Gubben Gud har något att invända mot det.

 

36 reaktioner på ”Lärde mig i dag…

 1. Egentligen får man inte säga Glad Påsk förrän på påskdagen, men det bryr jag mig inte om.
  Glad Påsk på dig Carita!
  Kram

 2. OJdå! Det var då att ta i! Att bli ”sur” för att man säger Glad Påsk för tidigt… Och då sägs ju God Jul nästan i början av advent… Religionsläraren har alltid ”predikat” att det handlar om två högtider nära varandra: högtidlighållandet av Jesu död och glädjefesten för Jesu uppståndelse. Långfredag och Påskdag. Bara man vet det så får man väl bete sig som man vill? Ordet påsk kommer ju från hebreiskans (?) pesach, som betyder gå förbi – dödsängeln gick förbi judarnas hus i Egypten och tog inte livet av det förstfödda. Lång historia, utvecklar inte mera här. Men bli sur… Och de kyssarna har jag smakat på, men kom inte på att göra dem till påskkycklingar… Hälsa den kreativa personen! Och – Glad och avkopplande Påsk!

  1. Tack för upplysande och underhållande text 😀
   Ja, det finns så många tankar och historier. Påsken är både lidande och glädje.
   Kyssarna är ju en annan historia – vi får inte längre använda namnet det ursprungliga namnet på dem 🙂

 3. Är väl religiösa fanatiker som tycker så! Minns en grannfamilj då jag var barn. Deras barn fick inte leka, inte lyssna på radion, inte skratta eller ens le på hela långfredagen!!!

  1. Minns också från barndomen i slutet av 1960-talet en del stränga regler som hade med kortspel och annat att göra.
   Min familj var inte fanatiskt religiös, men på nåt sätt tror jag att det handlade om att man tänkte på vad andra eventuellt kunde tänka, alla skulle hålla sig lugna.
   I dag, så social media finns, är allt SÅ annorlunda 🙂

   1. Så var det inte alls hos mig. Vi som inte växte upp i tokreligiösa hem lekta på som vanligt. Så ville man ju höra någon popmusik på radion. Men där var ju tråkmusik hela långfredagen. Vilket även irriterade mina föräldrar. Det fanns ju tre kanaler. Måste det då var skit på alla tre? Då brukade mamma och pappa spela kort med oss barn för att det skulle vara lite roligt i alla fall.😂

   2. Ja-a, man kan fråga sig – kunde inte EN kanal spela glad musik?
    Jag tycker att vi har rätt till glädje då den erbjuds oss i en annars numera så hård och kall värld.
    Spela kort fick man inte alls då jag var barn, och vi gjorde det inte heller, men bra att ni trotsade 😀

   3. Har aldrig förstått varför det skulle vara fel att spela kort! Dottern sa idag att hon läst att det var först 1969 som det blev tillåtet med vanliga radio- och tv-program på långfredagen.
    🤔🙂🤗

  1. Jo, jag vet att många började säga och skriva Glad påsk redan i måndags, vilket jag tycker är lite väl tidigt.
   Men var och en gör som hen vill – för mig infaller helgen från skärtorsdag till Annandag påsk.
   Och glad önskar jag att den är för så många som möjligt ❤
   Glad påsk!

   1. För mig berodde det på att jag inte tänkte göra något mer inlägg före påsk. Jag håller med, påsken börjar med skärtorsdagen, då brukar påskkärringarna infinna sig.

 4. Sååååå söta dina kycklingar är! Har också uppmärksammat att man börjar önska en Glad Påsk redan onsdagen innan Påsk. Det är en trend som är ganska ny här. Den gamla generationen låter långfredagen passera, för det var ju ingen glad dag om jag kommer ihåg rätt. Har faktiskt ingen koll på de religiösa fakta heller måste jag medge.

  1. Precis, långfredagen var aldrig glad förr.
   Och det är väl sedan då Kristus är uppstånden som vi får vara glada.
   Här sade man Glad påsk redan i måndags, och det var lite väl tidigt tycker jag 🙂

 5. Det pratades om i radion igår att man säger det först påskdagen. Men sanningen är att jag hörde detta först nu. Och aldrig tidigare. Ändå är märkligt att man har levt mer än 60 år och missat en sån ”viktig” info.
  Nu är jag inte inte religös alls, men borde hajat till om det någon har sagt det.
  Jag har alltid varit lite trött att säga båda glad påsk och god jul så många gånger så jag säger Ha en skön helg i påskens tecken.
  Kram! 🐣

  1. Många började önska glad påsk redan förra veckan 😀
   Jag tycker man kan göra det från skärtorsdag till Annandag påsk.
   Men vi tycker och tänker olika – jag hör till dem som vill att påsken vara färgrik och glad och såsom nu är det ju toppen med sol och värme!
   Påsken är ju ibland tidig, i mars, och då är chansen för vårvärme inte lika stor.
   Kram!

 6. Det är väldigt intressant med när och hur människor tycket man får säga vad, påsk grejen var helt ny för mej.
  Roligt att se tipporna vara så populära och alla tog väl en iallafall🐤🤗

 7. Det här med att önska varandra en glad påsk var och när har nog mycket med tradition och kultur att göra också. Påsk, enligt Bibeln, är det ju inte förrän på söndagsmorgonen, då påsken firas till minne av Jesu uppståndelse. Då önskar man väl knappast ngn Glad Påsk på Långfredagen. Nu vet jag ju inte hur Långfredagen uppmärksammas där hemma längre. Då jag var liten var det en evighetslång dag utan lek och musik, trots att mina föräldrar inte var kyrkliga av sig. Hade nog med tradition att göra. Här på andra sidan Potten är den här dagen en helt vanlig skoldag till och med och snart skall jag åka iväg och handla mat- precis som vilken annan fredag som helst. Långfredagen uppmärksammas endast i kyrkorna ikväll. Det är lite synd att samhället inte längre ’har tid’ för denna viktiga högtid…
  Hur som haver, ha en riktigt skön helg och en glad påsk! 😃

  1. Samhället har förändrats, ja.
   När jag var barn var också långfredagen den låååång dag då man inte fick göra något roligt.
   Vi var heller inte särskilt kyrkliga av oss, men föräldrarna tänkte väl på vad andra tänkte osv.
   En skön påskhelg önskar jag även dig och din familj!

 8. För djupt troende är det säkert viktigt när man får önska glad påsk. Annars ser man det inte så trångt längre. Gillar kycklingen som förvandlas till spöke. Om inte det är innovativ (ha..ha..) vet jag inte vad.
  Ha en riktigt trevlig och glad påsk. Kram!

 9. Fniss, ja det är det😀. Men det känns som det borde ha varit för flera århundranden sen. När jag började skolan var kristendomsundervisning ett obligatoriskt skolämne!!! Minns inte riktigt när det blev förbjudet, men jag är säker på att det inte fanns då jag gick i mellanstadiet.
  Kram

  1. Religion hette ämnet då jag gick i skolan, alltså här i Finland.
   Jag tror att det är bättre med livsåskådning eller vad det nu kallas i dag. Fler religioner beaktas, och flera olika sätt att se på livet.
   Kram!

   1. Religionsundervisning heter skolämnet då kristendomsundervisningen förbjöds. Den har jag inget emot. Tvärtom. Den gör ju att man har en liten inblick i alla möjliga religioner, så det ämnen tillhör folkbildningen.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.