Vem är finlandssvensk?

Det är en komplex fråga, och jag har fått den ibland. Till exempel har svenskar från Sverige bett mig förklara närmare, definiera, kanske argumentera.

Därför var den här essän i dagens Hufvudstadsbladet extra intressant.
Rubriken är fyndig och texten bjöd på tuggmotstånd.

Jag är faktiskt inte så insatt i allt det man behöver veta om Finlands historia för att kunna slå fast vem som verkligen är en äkta finlandssvensk. Jag har inte heller sysslat med släktforskning mer än att jag vet att i min släkt finns många finlandssvenskar i rakt nedstigande led.

Att jag föddes i Finland och bara talade svenska som barn ser jag också som en definition på att jag är finlandssvensk. Finska lärde jag mig först som 15-åring då det var ett måste i skolan och då jag hade min första finskspråkiga pojkvän.

Sedan gifte jag mig med en ”purfinne” då jag var 25. Vi fick inga barn och vi skilde oss ett år senare. Då jag var 35 gifte jag mig med en man som var född i Sverige, men som hade finlandssvenska föräldrar. Vi fick inte heller barn.

Men om jag hade fått barn med någon av mina ex-män vet jag inte ”vad det skulle ha blivit av dem” 😀

22 reaktioner på ”Vem är finlandssvensk?

 1. Tur att jag inte ställts inför problemet, för jag skulle med all säkerhet, gå bet på att lösa problemet Finlandssvenskhet.
  Svante

 2. Jag tror för min del att barndom ungdomstid och vuxenliv kan påverka ens eget sätt även när det gäller identitet. Vem är vem har blivit mindre viktigt genom all globalisering , flyttning mellan länder … nuvarande bosättning sätter också sin prägel på oss som bytt miljö några gånger… I ALLA fall är det upp till varje person att acceptera sin tillvaro , sin identitet och vara flexibel och kunna ANPASSA SIG ….DÅ BEHÖVER INTE vårt medborgarskap eller vår bosättning eller vårt ursprung bli det viktigaste i livet , Det lutar idag åt att tolerans är det viktigaste om vi skall orka med förändringar om de är till vår nytta eller till obehag för oss …. så Håll huvudet högt , ALLA DUGER och ALLA är VIKTIGA…. Kram från Grannen

  1. Ja, tolerans behövs absolut i dagens samhälle och empati likaså.
   Jag är stolt över att vara finlandssvensk. Att förklara vad finlandssvensk är, är dock ibland lite komplicerat 🙂
   Kram till dig min fina granne!

 3. Det där med finlandssvensk är då verkligen inte så lätt att bena ur. Har aldrig forskat i ämnet heller, men har alltid antagit att det är en person som är född i Finland och sedan flyttat till Sverige. Samt att finlandssvenskar har en säregen mycket charmig ”dialekt”.
  Tänk så fel jag hade…

  1. Nej, det har inget med det att göra att man flyttat till Sverige.
   Det finns finlandssvenskar som aldrig bott, eller ens varit i Sverige. Det att vi har svenska som modersmål,är födda och bosatta i Finland, gör oss till finlandssvenskar. Jag var finlandssvensk redan då jag flyttade till Sverige.
   Om du googlar finlandssvensk kommer det kanske fram lite info om minoriteten jag tillhör.
   Sverigefinländare är sedan ytterligare en annan sak. En person med finska som modersmål som flyttat till Sverige.

 4. Född och uppvuxen i Fnland med svenska som modersmål och numera bosatt i USA. Helt klart finlandssvensk, med engelska som andra språk…! 😉

  1. Nä, det är nog inte lätt att definiera detta. Lika svårt kanske att säga när man är helfinsk eller helsvensk, eller helrysk osv.
   Så mycket som människor i dag gifter sig och får barn med människor från olika länder 🙂
   Kram!

 5. Helt nytt för mig. Visste inte att det är så komplicerat. Tyckte om vad Ritva skrev om det. Funderar själv ganska ofta vad jag är för något? Uppvuxen i Tyskland men har bott halva livet i Sverige. Svenska som andra språk.
  Sa till en vän en gång: ”Jag är varken svensk eller tysk”. Hans svar: ”Du är både och”. Jag tror han har rätt. Det känns så i alla fall.
  Rent logiskt tänkt tycker jag du är finlandssvensk och inget annat. Då har man lärt sig nåt igen.

  1. Ja, det är inte så lätt att precisera och definiera… Man föds ju i ett land, men vad händer efter det?
   Du är väl på det sättet mer tysk, men nu har du bott länge i Sverige.
   Börjar man sedan se till blodsband osv är det ju lite annat än att bara tala om var man bott.
   Alltså, inte så lätt 😀

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.