Känns ibland icke-östnyländskt…

… att framhäva sig själv. Här i våra bygder ska man vara anspråkslös. Här fanns förr torpare som levde under adelns förtryck. Vi ska buga och bocka, inte tro att vi är nåt 😀

Med anledning av mitt nya jobb gjorde finska lokaltidningen Loviisan Sanomat en intervju med mig (jag tillträder ju som chefredaktör den första augusti). Jag tyckte att bilden blev fin och intervjun var trevligt skriven. Jag tror inte att det finns en webbartikel med texten men här kommer ett litet smakprov.

Skrivandet som livsstil.

15 reaktioner på ”Känns ibland icke-östnyländskt…

 1. … och det är just en av de saker som irriterar mig här, att jante-lagen är så oerhört stark. ”Du ska int tro att du e någå”. Inte för att jag har råkat ut för det alltför mycket, men hela inställningen. Minns att när ”Lovisa gamla hus” började, då förutspådde många evenemangets mycket snabba död. Likaså med Saltbodan, skutan som byggdes, med mera. Nu är det populärt i vissa kretsar att fly Lovisa sista veckoslutet i augusti, ”det är för mycket folk här”. Jag tycker man kunde bygga upp något i stil med Langradin i Vörå också, men det berättar jag mera om först när någon vill veta, hähä… Hakan upp bara, Carita, du skriver bra och klarar det andra tidningsarbetet också, du får Nya Östis att leva flera, flera år – – men du håller kanske inte på till 75… 🙂

  1. Att hålla på till 75 har jag inte tänkt 😀
   Jag vill också ge över åt yngre krafter, tids nog.
   Men du har så rätt, här finns så mycket av det där med ”int blir de ti någo”…
   Men sedan om det blir bra, säger man inget, eller flyr LHH för att det är för mycket folk.
   Blir det inte till nåt, säger man skadeglatt ”va var de ja sa” 😀
   Tack för all support!

 2. Härligt ju…min finska är ju ringrostig minst sagt…men en fin artikel blev det väl.
  Är man bra på nåt kan man ju nämna det tycker jag allt…aldrig fel i min värld men tydligen i många andras.
  Surt tycker jag.

  Ha det fint nu.

  1. Jag tycker lika som du – och hoppas tankesättet luckras upp.
   Många ungdomar tänker nog annorlunda i dag, är inte lika blyga att framhålla sig själva – men å andra sidan kan där bli lite press med utseendefrågor o dyl i dag.

 3. Stort GRATTIS till artikeln. Måste ha varit en stor ära måste jag säga, då tidningen ju är en konkurrent till din tidning. Så du har uppenbarligen gjort både in- och avtryck!!!
  Jantelagen kallas det i Sverige: man ska inte sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Det är mest 60 plussare som tänker så enligt min erfarenhet.

  1. Jag tror också att yngre är bättre på att berömma sig själva, samtidigt som de har större press på sig att lyckas och att vara vackra, än vad vi hade då vi var unga.
   Jantelagen talar man ibland om också hos oss.

 4. Min mormor, som var finsk, sa ofta ”Eget beröm luktar illa”. Jag har aldrig hört någon i Sverige säga det så det kanske är en kulturgrej?
  Jag tycker att det är trist om man inte får klappa sig själv på axeln och tänka ”jäklar, det där gjorde jag bra”

  1. Visst är det trist om man inte får berömma sig själv lite.
   Klart det ska finnas balans, att man inte blir uppblåst 😀
   Men visst får man säga ”det där gjorde jag bra”, ”jag kan” och ”jag är fin”.

 5. Åh, Carita, eftersom det idag är din första dag på nya fina jobbet- skickar jag en extra stor å lång kram! Du är verkligen duktig och ska titta dig i spegeln varje dag o vara stolt och jävligt nöjd med att du är du och det du åstakommer- helt på egen hand!🙏🏻🙏🏻🥰❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  1. Tack ❤ Jag blir extra rörd av din hälsning då du finns på avstånd, vi har aldrig träffats men det känns som om vi var systrar på nåt sätt ändå.
   Du har gett mig så enormt mycket stöd genom alla år – så jag tackar dig – och många andra stöttande vänner – för att jag är på benen igen och har ett jobb jag tycker mycket om!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.