Kwum – betyder dröm på koreanska

Karin Widnäs berättar varför hon ville skapa detta museum.

I Fiskars Village finns ett museum med keramik, och där arrangeras också utställningar. De byts ut efterhand. Här kan du läsa mer om Karin Widnäs museum Kwum.

En fundersam flicka vid trappan som leder upp till andra våningen.

Hon är bekymrad för att keramikkonsten, det vill säga det riktiga sättet att framställa keramik, håller på att dö ut. Alla möjliga kortkurser arrangeras i keramik och bra så, men efter att ha tagit del av en sådan kan man inte nödvändigtvis kalla sig keramiker.

I  trappan som syns i bakgrunden finns keramikplattor med namnen på alla dem som gett donationer som möjliggjort förverkligandet av museet.

Utifrån sett är Kwum inte direkt en vacker byggnad, om du frågar vad jag tycker. Den bilden förstördes dock i min kamera. Men då man väl kommer in i huset är det öppna och luftiga ytor som gäller. Trä och glas, stora fönster som låter ljuset sila in från närliggande skogsområde.

En av de ambullerande konstnärerna, vars utställning tar slut efter oktober om jag minns rätt, är den japanske keramikern Yoo Kyung Ok som bland annat gjort konstverken på bilden här under.

14 reaktioner på ”Kwum – betyder dröm på koreanska

 1. Vilket udda museum! Sånt gillar jag. Sådana installationer ser man inte varje dag.Tänker med på den läckra trappan med tjejen och ”hattarna” i näst sista bilden.
  Håller förresten helt med om keramiken. Är inget fan av keramik, men jag kan se skillnad mellan konst och skräp. Karin har absolutanledning att vara bekymrad över keramikernas utbildning.

  1. Ja, jag tror att hon har rätt. Tusenåriga traditioner håller på att dö ut.
   Men hoppas att de som finns kvar och kan keramik från grunden lyckas få konsten att leva vidare.

  1. Ja, kurser finns det massvis av och många lär sig tillverka keramikföremål.
   Men det är liksom bara att skrapa på ytan lite, man lär sig inte hur det gick till för tusen år sedan – om jag ska förklara det kort 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.