Gammaldags kafferep

Det är trevligt då någon bullar upp med sju sorters kakor så att man kan fira ett så kallat gammaldags kafferep. Min kollega Nette och hennes familj har mycket som är inspirerat av 1940- och 1950-talet i sitt hem. Jag visar inte bilder på de möblerna nu, men kafferep firas ju inte lika ofta i dag som förr.

Och jag hade ju inte tänkt på sådant som att många kakor var ljusa på den tiden eftersom alla inte hade tillgång till exempel till kakao. Gräddtårtor var inte heller jättevanliga, men mackor kunde man svänga till.

Tack för det fina kalaset ❤

Välkomnande trappa.

20 reaktioner på ”Gammaldags kafferep

 1. Ibland blir jag bara så sugen på en ”enkel” skinksmörgås med saltgurka! Och sen något litet sött efteråt. Härligt med såna kalas! Hoppas nån skulle starta en sån tradition i min bekantskapskrets också!

   1. Jag har ju redan försökt få folk att förstå att det räcker med våfflor med salt och sött tilltugg på ett ”födelsedagskalas”. När jag blev 65 hade jag Afternoon tea enligt Märtha, alla skulle vara iklädda hatt. En och annan avböjde för att de inte kan tänka sig en sådan huvudbonad, ”har inte”, ”löjligt”… Men ingen sa nej för ”bara våfflor”, i varje fall inte rakt ut. Det kan ju ha varit orsaken till att de meddelade ”har annat program den dagen”… Har dock en bekant som bjuder på bröd, smör och skinka och saltgurkor när hon besöks med en blomma och en sång inför jul… Trivs bättre där än hos grannen där det bjuds på rödvin och snittar och chokladbitar och annat lite tillkrånglat…

   2. Ja, men en hatt eller nåt slags huvudbonad har man väl ändå, eller kan låna?
    Våfflor lockas de flesta av 🙂
    Alla har vi favoriter vi har lätt att bjuda på. Jag svänger snabbt till en enkel macka, men kan nog också gärna köpa skagenröra och skeda ner dem i färdiga skal, som blir små drinktilltugg. Att rosta bröd och sätta skagenröra på dem går lätt och snabbt också 🙂

 2. Det var verkligen ett gammalt och hederligt kafferep! Så duktigt gjort av Nette. Det ligger ju lite jobb bakom att baka de olika kakorna. Kul att mackor också fick vara med:-)

 3. Det var många år sedan jag var på kafferep. Det ser väldigt gott ut och vackert dukat. Trappan är väldigt vacker.
  Kramar från Minton och mej

 4. Vi ska ha kafferep i morgon och fira äldsta barnbarnet som fyller 31 år på måndag. Eva bakar det mesta och jag bidrar med mazariner och kärleksmums, eller amorer som vi kallar dem.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 5. Kafferep och ’dopp’ ( som vi säger i Österbotten) är inget som existerar i USA. Middagsbjudningar är dock vanligare, men om man hälsar på ngn mitt på eftermiddagen väntas ingen mera än kanske ett glas vatten eller en slät kaffekopp.
  Ser väldigt fint och gott ut! 😋

  1. Inte så vanligt med sådana här kaffekalas hos oss heller, tror jag.
   Jag kan bjuda på kaffe men har då oftast bara Domino-kex eller nån chokladtopp, eller Brunbergs kyss osv som tilltugg.
   Salta mackor går ju alltid hem 🙂
   Men fint och gott var det hos kollegan!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.