Inte YES! med så många GÄSS!

Det var ju nästan som en scen ur Alfred Hitchcocks film ”The Birds” (1963). Tusentals gäss lyfte från åkern i Skinnarby då vi närmade oss dem. Fåglarna för också ett hiskeligt väsen, men det mest mäktiga och kanske även skrämmande, var ljudet av deras vingar.

Fåglarna gör stor skada på åkrar och ängar, smutsar ner parker och stränder. Jag är en vän av djur och natur, men jag tycker att man borde få skjuta bort en del fåglar i viltvårdssyfte.

26 reaktioner på ”Inte YES! med så många GÄSS!

   1. Skarvarna har förstört hela Stockholms skärgård, som jag kommer ihåg den. Jag kommer tack, och lov inte att behöva se det, för jag behöver inte åka dit.
    Svante

   2. Jag vet inte, och vill inte veta allt, som händer i Stockholm, jag vill minnas den staden som den var fram till 1988, då jag lämnade den staden.
    Svante

   3. Man mår bäst av att minnas platser, som de var innan de blev förstörda. Jag körde buss först, och sedan Tunnelbana, men upplevde aldrig någon direkt hotfull situation. Nu läser jag att det hör till vanligheterna.
    Svante

  1. Problemet är att de inte sticker iväg söderut om det inte blir kallare. Och så länge som åkrarna inte har vänts (kultiverats?) så finns där mat, och varför flytta då?
   De kommer ju som till ett dukat bord.
   Innan jag såg mängden av gäss på mina vänners åkrar i dag förstod jag nog inte hur stora problem de ställer till med 😦

   1. Jo det har vi, men när de samlas i tusentals inför sin resa gör det ingen skillnad om man skulle skjuta några, men de skräms ju vidare då. Många av gässen, särskilt de Vitkindade gässen, de kommer från ryska tundran där de har häckat och nu är de på väg söderut. Till våren flyger de tillbaka igen för att få ungar.

   2. Om man ser tillbaka 10-20 år i tiden var gässen inte så här många hos oss. De skräpade inte ner på samma sätt som nu.
    Kanske även det här har med klimatändringen att göra, dvs att gässen stannar längre hos oss då det är varmt så länge på hösten? Jag är nog allt annat än expert i dessa frågor 😀

   3. Ja, jag håller med dig rätt långt. Borde vi bara lära oss leva med det att djuren smutsar ner och sprider sjukdomar, och själva flytta på oss, börja med nya näringar?
    Det verkar inte rättvist det heller 😀 Om planeten är till för oss alla.

 1. Vi har massor med gäss här i Mellanvästern med. Det har föreslagits att man skulle få börja jaga dem, men det blir inte av…. Skräpar ner gör de verkligen och stammarna borde få hållas under kontroll.
  Om du har problem på din gård med gäss, kan du lägga ner ett hopprep eller ett annat rep på gräset. ovanifrån ser repet ut som en orm och gässen landar oftast inte då.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.