Skyltsöndag, den 18 oktober 2020

Det här får bli ett lite annorlunda skyltsöndagsbidrag. Jag vill också ta ställning till det som många kallar corona-hysteri. Antalet smittade ökar också här som vi bor och det är klart att man ska vara mycket försiktig. Men jag anser att livet inte helt kan stanna upp. Jag vill inte lägga mig ner och dra ett täcke över huvudet. Jag kan inte heller ligga på det sättet overksam tills sommaren kommer.

Så här såg det ut på vårdcentralen i Lovisa den 13 mars 2020. Då visste vi inte ännu vad vi hade framför oss.

I går var jag på innebandymatch i Kuopio med fjorton andra supportrar. Vi hade en stor buss, alla hade således egna säten. Många hade ansiktsskydd på i bussen, men absolut senast då vi gick ut och åt och då vi var i den här jättestora hallen där publiken på Tors match uppgick till cirka 50 personer.

Kuopiohallen är enorm. Vår match spelades på planen längst borta på bilden.

Jag tog nyss bort en bild från Facebook, från min egen sida, där jag poserade med tre vänner, av vilka jag och en annan bar ansiktsskydd. De två andra hade nyss ätit och använde inte just då skydd. Vi stod intill varandra ungefär femton sekunder då bilden togs.

Vi var glada för att vi hade vunnit en tuff match, men det kom kommentarer på bilden. Man frågade ”hur är det med distansen” och även på tidningens FB-sida fick jag frågan hur jag kan åka på match och stå bredvid två personer som saknar ansiktsskydd.

Jag tog bort bilden mest för de tre andra personernas skull, fastän vi i går var överens om att bilden får publiceras på FB.

Lagets buss i förgrunden, supportrarnas i bakgrunden.

Jag har respekt för människors olika tankesätt och även förståelse för att många är rädda nu. Men vi kan inte isolera oss helt eller gräva oss ner i nåt slags skyddsgravar. Man kan bli smittad var som helst. Då man går till affären eller apoteket, till en kurs, till ett bibliotek, om man äter på restaurang, sitter på café osv.

Det viktigaste är att använda ansiktsskydd alltid då man kan. Även handskar om det känns tryggt. Att försöka hålla avstånd och att tvätta händerna, ibland räcker tvål och vatten men även handsprit finns nu så gott som överallt att tillgå. Dessutom ska man självklart hålla sig hemma om man har förkylningssymtom. Mer än det här kan vi inte göra.

Och jo, jag vet… det kan bli ett abrupt slut på matcher och träningar också. Den dagen när de besluten kommer måste vi acceptera de.

13 reaktioner på ”Skyltsöndag, den 18 oktober 2020

 1. Då har ju covid19 fört något gott med sig. Handskakningar har jag aldrig gillat det sprider massor med bakterier och virus.
  Svante

   1. Inte i Kårböle heller, och inte i de närliggande orterna. Jag har ju bara varit på andra orter då jag besökt olika sjukhus, och där var det ingen som tog i hand.
    Svante

 2. Nu har det gått så lång tid så man börjar bli desperat lite här och där. Mest synd om dom på äldrevården som inte fått träffa sina anhöriga på väldigt lång tid och inte fått ha några aktiviteter och nu blir det vinter och kallt ute också. Snöar gör det dessutom Fy sjutton. Nu är inte livet kul.

  1. Vi har inte fått snö än men kan nog komma någon natt då vi haft ett par minusgrader.
   Ja, det ÄR synd om många just nu, coronan gör människor ensamma, ledsna, rädda och kanske rentav desperata i vissa fall… 😦

 3. Må min barndomstid skakades inte så mycket hand och inte kramades man heller. Jag kan inte säga att jag saknar handskakningen, det borde man alltid hålla sig borta från, då det är rejäl smittspridare.
  Tvål och vatten räcker, men där inte det finns, så gäller handsprit.
  Jag tycker det är OK att ses ute bland folk, där jag kan hålla avstånd. Vi måste ha omväxling i tillvaron.
  Go skyltsöndag! 😀

  1. Så tycker även jag. Att man ska ha bondförnuftet med sig.
   Men nu har det gått så långt att en del av dem som reser inom vårt land, ser matcher osv. får ”veta hut”.
   Man ska stanna hemma, basta!
   Jag är mycket ensam och isolerad överlag, så jag tillåter mig faktiskt då och då att umgås med vänner.
   Söndagskram!

 4. Mycket bra skrivet om corona pandemin. Det går inte att isolera sig från all kontakt då mår man inte bra. Besöker butiker om jag behöver.
  Det gäller att vara försiktig.
  Kramar från Minton och mej

  1. Tack min vän ❤ Det är inte lätt för någon detta med corona.
   Men vi ska inte göra det svårare för varandra genom att ifrågasätta och stämpla människor.
   Vi gör alla så gott vi kan, hoppas jag – men ansiktsskydd, handsprit osv.
   Kramar till er!

 5. Håller helt med dig. Så din minst sagt annorlunda Skyltsöndag läses förhoppningsvis av många fler! Att du kände dig tvungen att ta bort bilden från FB är rätt trist tycker jag, då har det gått för långt. Visst skämtar jag och andra bloggare om det där med social distansering ganska ofta, men jag skulle knappast ta bort en bild från bloggen för sådana kommentarer.

  1. Det känns tyvärr så tudelat då jag är en offentlig person i Lovisa – blir därför troligen ”anfallen” rätt ofta.
   Tyckare och tänkare gör inte skillnad på min privata FB och på den där jag publicerar inlägg för Nya Östis. Jag är alltid Nya Östis.
   Verkar som att många tycker de har rätt att ifrågasätta det jag gör just för att jag är en offentlig person, att jag skulle få ha ett privat jag känns inte självklart.

 6. Människors beteende är precis likadant oberoende av språk och kultur har jag märkt under denna pandemi. Synd att du hamnade på ’ påhopp’ på FB av folk som tror sig veta bättre.
  Det är klart att vi inte skall sluta leva! Det går ju inte. Dock måste tanken finnas bakom de egna besluten. Om du och dina bekanta var bekväma med utflykten att åka buss och heja på ert lag, är det ju självklart ER sak och ingen annans. Men det ses ju inte så av många….
  denna pandemi blir vi inte kvitt på ett bra tag än, så det gäller att göra det bästa av situationen, men visst blir man trött på den!
  Sköt om dig! Sunt bondförnuft kommer man långt med! 😃

  1. Nä, det är trist när folk lägger sig i. Jag försöker att inte ha hårda åsikter om andras beteenden… fördömer förstås våld, misshandel, mord och sånt.
   Men det här med att vara på folk hela tiden ”hur är det med avstånden?!… varför använder hen inte munskydd!!?”… så onödigt och trist.
   Håller med dig – sunt bondförnuft kommer vi långt med.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.