Det gick som på Strömsö!

Det finns ett finlandssvenskt program som heter ”Strömsö”. Där pysslar man och tillreder mat, skapar hantverk och slöjdar så det härliga står till. Det är mys och pys och trevligt på alla sätt. Lite så där som med Ernst i Sverige. Ibland visas program som berättar hur det gått till i kulisserna, då något misslyckats. För det gör det ju alltid.

Så i Finland har man myntat uttrycket ”Det gick inte riktigt som på Strömsö” eller på finska ”Ei mennyt niin kun Strömsössä”. Det finns till och med en grupp på Facebook där människor visar bilder av misslyckade bakverk, hantverk och annat de försökt skapa 🙂

Jag är inte speciellt händig. Inte utrustad med tålamod heller. Kanske då det gäller texter och pussel, men inte då jag ska följa bruksanvisningar och ta mått på saker och ting. Kort sagt – jag är inte lagd för att vara noggrann. Jag gör mycket på fri hand, till exempel då jag klipper till och ritar julkort 😀

Här följer en bildserie på vad jag pysslat med i dag.

Du behöver åtta papperspåsar, avsedda till exempel för matportioner, så kallade picknick-påsar.

Du behöver också ett limstift och en sax.
Dra med limstiftet en vågrät linje längs bottnen på varje påse och sedan en lodrät uppifrån påsens mitt ned mot botten. Klistra de åtta påsarna på varandra.

Klipp sedan påsarna såsom på bilden visas. Jag kan inte förklara det bättre, men det lär finnas videoklipp på Youtube som visar steg för steg hur man tillverkar stjärnan.

Sedan viker man bara ut stjärnan och så ser den ut så här 🙂

Toppen tejpar man ihop eller fäster med ett gem. Sedan gör man hål med en stansmaskin för att kunna fästa ett snöre i stjärnan.

Ett stort tack till min syster som trodde på min förmåga att skapa detta mästerverk och tillsammans fick vi även upp den i taket.

Det känns som om jag kunde trolla – hur gick detta till?

Under dagen har jag också pysslat med julkort. De blir inte så vackra, egentligen blir de rentav barnsliga. Men jag brukar tänka att om det är Carita fem år som gör korten så tycker jag att mottagarna kan tänka att det är så och känna sig ärade av det 😀 Jag har satt ner min själ och hjärta och min tid i dessa kort ❤

18 reaktioner på ”Det gick som på Strömsö!

 1. Jätte fin stjärna du fixat. Jag gillar att pyssla men inte med papper det är för ömtåligt.
  Julkorten tycker jag om de är enkla
  Strömsö tittar jag på ibland.
  Kram Anki o Minton

 2. Ojojoj, jag är mycket stolt över ditt hantverk, de blev ändå mycket vackert. Den skall du behålla från till år och kanske utvidga med fler😊
  Härligt!!

   1. Mästare är väl att ta i…försökte häromdagen göra en origami stjärna och den blev nog allt annat än ett verk av en pyssel mästare 😄

 3. Här är jag verkligen impad! Rejält imponerad alltså. Julstjärnan är ju helt suverän och dina handritade julkort så himla söta. Nästan i klass med Herregud & Co. Bra jobbat där!

  1. Vad roligt att höra! En gång sa jag till ex-maken att det där kan jag nog inte skicka nånstans, det är ju rentav fult (handlade om ETT kort).
   Han sa ”det är ju jättefint” och jag blev glad. Nu blir jag glad för det du skriver också 🙂

 4. Väldigt fint! Både stjärnan och julkorten! Korten är ju riktigt gulliga, tycker inte alls att de är barnsliga! 😍
  Finländare borde sluta vara så väldigt försiktiga och säga som amerikanerna när de tycker att de är bra på ngt eller att ngt som de gjort blev bra! Det är inte skryt. Det är självförtroende! 😉

 5. Det är bra att pyssla med något man verkligen gillar. Jättefin stjärna och jag förstår precis hur du gjorde. Tror helt säkert att folk uppskattar egentillverkade kort. Det finns inte många som gör det längre. De köper inte ens kort. Det blir ett mejl istället….. i bästa fall.

  1. Mejl som julhälsning är ju inte direkt personligt.
   Köpta julkort är helt okay, det blir nog en del sådana för mig också då jag troligen inte kommer att hinna pyssla ihop det 30-40 jag tänker skicka 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.