Glad påsk! Låååång fredag!

När jag var barn fick man inte göra något extra alls på långfredagen. Man skulle vara stilla och tyst, kanske helst inomhus – minns inte i detalj hur det var. Men viktigt var att inga grannar såg att man rumlade runt på något sätt och hade roligt. Ville man spela kort fick man väl göra det bakom fördragna gardiner?

Jag har nu på äldre dar lite satt mig in i de kristna traditionerna kring påsken och fastan, men jag lever inte fullt ut enligt dem. Jag har försökt avstå från vissa saker under korta perioder. Enligt devisen: Var inte för sträng mot dig själv. Du är älskad sådan som du är.

Fick ett påskkort och en liten påskfigur av min syster – varmt tack ❤ !
Arrangemanget köpte jag till mig själv från affären Kaivokukka. En del av affärens utbud syns på nedre bilden.
Har tagit bort en barrväxt som torkat på balkongen. Snart är det dags att köpa lite nya blommor och inreda på nytt där. Men jag väntar tills det blir lite varmare.

Har läst tidningar och lagt pussel. Lite senare i dag tar jag en promenad med ryggsäck på ryggen. Det är LYX med en ledig dag, utan mejl och arbetsrelaterade samtal. Jag tror att många vill varva ner denna helg, samla krafter efter en lång och på många sätt kall, mörk och tung vinter.

Våren och sommaren är SÅ välkomna!

28 reaktioner på ”Glad påsk! Låååång fredag!

 1. Jo, hösten och vintern som varit har väl inte varit den muntraste i historien, den kunde med andra ord varit bättre.
  En helg att varva ner på är ganska välbehövligt för många i denna tid, så även här.
  Nu ser vi fram emot sommaren och hoppas allt blir som det ska, mao ingen covid.

  Ha en fin långfredag.

  1. Om covid inte ger mig sig helt så hoppas jag att sommaren ändå blir lättare än hösten och vintern. Och att vi nästa sommar är covidfria, det kan kännas rimligt, då vaccineringen går långsamt och nya mutationer av viruset hela tiden dyker upp.
   Önskar dig en skön lördag och fortsatt trevlig påskhelg!

 2. Sedan jag flyttade hemifrån, har jag gjort precis, som jag vill. Jag firar inga religiösa helgdagar.
  Svante

   1. Jag gissar att det finns de, som anser att jag gjort fel, och att jag inte skulle släppa allt vad religion heter. Syrran försöker hela tiden omvända mig.
    Svante

   2. Jag vill inte omvända nån – jag har min egen tro, min barnatro – ja, man må kalla den vad man vill.
    Men jag tycker inte det är nån idé att pracka något på någon, då får många taggarna ännu mer utåt.

   3. Ja jag blir som en Igelkott när någon inte kan låta mig ha mitt för mig. Ingen kan ändra på mitt sätt att se på religioner.
    Svante

 3. Jag minns att kiosken var stängd, så himla trist. Förstår att du behöver varva ner och vila, njut av påskledigheten! Glad påsk Carita!

  1. Å andra sidan är affärerna nu öppna under alla helger, åtminstone de större kioskerna och mataffärer och sånt.
   Bra att små affärer kan ha stängt, vi behöver vila ibland.
   Glad påsk till dig!

 4. Glad Påsk! Det är bra att du tar två lediga dagar och gör vad du har lust till. Ända sättet att ladda batterierna igen. Söta påskharar!

  1. Två dagar utan måsten är verkligen guld värda och jag känner hur batterierna laddas.
   I sommar ska jag försöka få tio dagar ledigt, så har vi planerat med mina vikarier – och det känns skönt.

 5. Tack och lov att Långfredagen har blivit ”mera tolerant”. Har ungefär samma minnen som du av årets längsta och tråkigaste dag när jag var liten. Inte allt var bättre förr;-)

 6. Jag tror att många firar inte påsk utan ser det mer som lediga dagar för återhämtning, så verkar det när jag hör vad andra runt mig säger och jag ser på det så jag med. Lediga dagar för att andas och med vår i sikte och just nu i skrivande stund solen som skiner!
  Jag önskar dig en Glad Påsk, med fina dagar och härliga promenader!
  🙂

  1. Ja, jag firar inte direkt påsk heller.
   Var hos en väninna en stund i går, vi åt blinier. I dag ska jag till min syster.
   Men jag träffar aldrig mer än 1-2 personer på en gång. Någon påskmat i mängder blir det inte heller.
   Jag gillar inte memma. Ägg äter jag året om, men bara då och då.
   Glad påsk till dig Corleonia!

 7. Långfredagen var en pina för mig som barn. Fick inte leka ute, bara inne själv där ingen såg mig. Hemskt!
  Fint blomsterarrangemang och kort.
  Njut av din ledighet! Det behöver du.

 8. Vi är många som hade tråkigt som barn på Långferdagen, även jag.
  Här i USA är Långfredagen en helt vanlig dag. Folk arbetar, affärer är öppna, skolor är igång om det inte råkar vara vårlov, som i år etc. Detta tycker jag faktiskt är helt OK. Många firar inte påsk, och Långferdagen firas i kyrkorna. Skulle vara bra märkligt om vi hade ledigt från kola och jobb under nästa veckas Ramadan….🤔
  Däremot tycker jag att om man bekänner sig som ateist, inte skall fira de kristna högtiderna. kanske det är lite hårt tänkt, men det kan ju vara skönt att vara ledig under påskhelgen utan att vidare uppmärksamma varför man är ledig…. Önskar dig en fin fortsättning på påskhelgen hur som helst! 😀

  1. Oj då, nu lärde man sig åter något nytt. Att långfredagen är en vanlig dag med jobb och skola i USA.
   Intressanta tankegångar även annars, om man börjar spinna vidare på att det borde vara ledigt under Ramadan också.
   Man kunde ju säga att de som är ateister inte borde vara lediga under påsken, men tror att de själva tänker annorlunda 😀
   Alla har ju inte Jesu lidande i åtanke under fastetiden, eller vet kanske inte ens vad fastetid är. Månne inte påsken för många barn, och kanske även för vuxna, är samma som påskhäxor, ägg, choklad och memma? 😀

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.