Jag höll ett löfte…

… jag gav till mig själv, efter att jag hade läst den här artikeln i Hufvudstadsbladet.

Jag lovade mig själv att om jag ser någon som säljer tidningen Iso Numero nästa gång då jag besöker Helsingfors, då köper jag den.

Jag tog ställning genom att köpa tidningen.
Jag tog ställning genom att köpa tidningen.

Jag vet, det finns många som säger att tiggeri borde förbjudas. Att pengarna går till brottsliga ligor osv.
Men då någon säljer en tidning, ungefär lik Situation Stockholm i Sveriges huvudstad, är det något jag vill tro på. Särskilt efter att ha läst artikeln jag länkade till.
I en värld av främlingshat, avståndstagande, ovilja att se och förstå andras nöd… ja, jag vet inte hur jag ska beskriva det här att vi bara går förbi människor som sitter och ber om vår hjälp om den bara var så liten som femtio cent eller två euro… vill jag göra något konkret.

Nej, vi kan inte hjälpa alla… och ja, det finns säkert ligor bakom tiggarna… och okay, jag kanske bara dövade mitt samvete för en kort stund. Men jag höll mitt löfte som jag hade gett mig själv. Jag köpte tidningen.

Och nu ser jag fram emot att läsa uppföljningen på artikeln. Den kommer i maj då min kollega Jeanette Björkqvist med fotograf besökt Rumänien.

10 reaktioner på ”Jag höll ett löfte…

 1. Situation Stockholm köper jag alltid när jag är på besök i storstan, men jag ger ALDRIG pengar till tiggare. Även om jag kan känna sorg och medkänsla för enstaka individer anser jag att det är helt fel väg att hjälpa!
  KRAM
  Susie

  1. Jag ger ibland slantar åt tiggare. Kan inte bedöma vad som är rätt och vad som är fel utan att stanna upp och intervjua dem, få deras livshistoria. ”Nå, de kan ju ljuga” kanske nån säger – ja, visst kan de det, men på något sätt verkar det otroligt att någon skulle vara så genomfalsk och orka sitta där dag ut och dag in på hårt underlag i väder som väder… Men nej, jag sätter inte heller alltid pengar i burkarna, köper hellre de här tidningarna – verkar som ett mer seriöst projekt.
   Kram! Och fortsätt köpa Situation Stockholm ❤

  2. Att hjälpa en människa som svälter och fryser och behöver pengar för att försörja barnen i hemlandet är en medmänsklig plikt inte fel! Varje krona hjälper. NATURLIGTVIS!

   1. Ja, jag ger inte ofta pengar men då och då – och vill inte tänka på eventuell kriminalitet bakom utan hoppas att min slant hittar vägen till rätt ficka.

 2. Vi har köpt en liknande tidning i Stockholm . Här i Karlstad tror jag inte att den finns. Vi ger sporadiskt till tiggarna som sitter framför köpcentra och dylikt. Balanserar mellan att vara empatisk och att tycka det hela är ganska absurt. Att ha som jobb att tigga känns inte bra.

  1. Tycker att du har en sund och empatisk inställning. Jag ger då och då till tiggare, men att köpa en tidning känns bättre. Och att delta i olika insamlingar, till exempel ge pengar till Unicef, Röda Korset osv.

 3. Jag gör som dag och i Sverige har många undersökningar visat att det finns ”hallickar” bakom tiggarna i enstaka fall, men i regel inte. Romer har alltid behandlats dåligt av omvärlden. Strax efter krigsslutet fick de inte ens vistas i Sverige… fram till någon gång på 60-talet (tror jag det var) fick de vistas högst 3 dygn i samma kommun i Sverige.

  Det behövs andra krafter till att ge dem en chans i sina hemländer…samtidigt så måste de överleva just nu. Jag har ett par gånger försökt samtala med tiggare, men båda dessa kvinnor har varken kunnat svenska eller engelska.

  1. Visst är det är svårt problem som det inte finns lätta lösningar på.
   Tror ändå väldigt få kommer hit frivilligt för att tigga i vår ofta rätt kalla Nord.
   Och det är som du säger, de borde få hjälp i hemlandet men hur?

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.