I dag är det två år sedan

… jag officiellt blev chefredaktör för Nya Östis. Tiden har gått väldigt fort!
På många sätt har det varit märkliga år, men också givande, roliga, krävande år, fulla av allehanda utmaningar som fått mig att växa i min uppgift.

Nya Östis är en tidning som görs enligt ett helt unikt koncept. Vi kan inte, och ska inte heller om man frågar mig, tävla med andra medier. De kör sina race, vi kör vårt. Och i det racet gör vi något unikt, helt på vårt eget sätt.

Numera känns det allt viktigare att vi undviker stress och press. Vi gör vårt bästa med de resurser vi har för tillfället, och det räcker så långt det räcker. Tillsvidare går det bra för tidningen ❤

Jobbet är för det mesta roligt. Till exempel då som det bjuder på nya upplevelser, såsom kartingen inomhus. Det här reportaget ingick i NÖ den 29 juli.

Men såsom jag skrev här i början – det har varit två ganska märkliga år. Jag började som chef den första augusti 2019. Den hösten valde vi tidningens lucia till december 2019. Efter det har vi inte ordnat luciaval. Vi har inte heller firat någon födelsedagsfest för Nya Östis som fyllde fem år våren 2020 och sex år våren 2021. Allt på grund av pandemin.

Då jag blev intervjuad på läsarfesten i juni 2019, för att jag skulle tillträda som chef i augusti, kunde jag inte ana att det inte skulle bli några läsarfester somrarna 2020 och 2021. Jag har med andra ord inte haft särskilt stora chanser att umgås med läsarkretsen under roliga tillställningar.

En annan utmaning var den flera veckor långa poststrejken under hösten/vintern 2019.
Sedan kom coronapandemin i mars 2020.

Sedan mars 2019 har vi haft bara några få redaktionsmöten, så att vi träffats öga mot öga. Digitala möten blev sedan en del av vardagen och är troligen även framtidens melodi, åtminstone hösten 2021 eftersom pandemin inte verkar ge med sig. Men digitala möten sparar både tid och miljö, då många av medarbetarna bort ganska långt borta från Lovisa centrum där vi har vår mötesplats.

Det här var några av mina tankar på två-årsdagen.
Hoppas vi kan fira läsarfest sommaren 2022!

Här firade jag utnämningen med några vänner på Kapellet i augusti 2019. Foto: Minerva Martinoff

16 reaktioner på ”I dag är det två år sedan

 1. Trevligt att läsa om ditt jobb. Läsarfest – nytt för mig, sådana anordnar minsann inte Åbo Underrättelser.
  Och tack för inspiration till en utmärkt söndagsmiddag! Din bild på den maffiga schnitzeln för några dagar sedan fick mig att inhandla kött, som jag idag trippelpanerade och stekte. . Pepparsås gjorde jag också, den blev god men inte i restaurangklass förstås. Inga franskisar och inte potatismos heller (det går inte att laga mos av nypotatis) utan helt regelvidrigt ris, men det gick bra, det också.
  Bra att du är dubbelvaccinerad nu. Förärades du en pins också? Jag fick en där det står Otin rokotuksen – ota sinäkin (Jag tog vaccinet – gör det du ckså).
  Må väl.

  1. Så roligt att jag kunde inspirera med nåt i dessa tider!
   Vi hade läsarfest med Östra Nyland och Nya Östis fortsatte 2015-2019, men sedan kom coronan…
   Någon pins fick jag inte för mitt andra vaccin. I kväll har armen fått en rodnad…

 2. Kan bara instämma – det har verkligen gått fort. Minns när du tillträdde.
  Nu hoppas vi på en slags återgång till det normala.
  Fast ibland undrar jag om de här återkommande Covid-vågorna någonsin ska ebba ut, för alltid.

 3. Ja, dina tankar om de här två åren stämmer en del överens med de tankar jag har från mars 2020 och fortfarande. Det har ju lättat lite nu med pandemin men hotet om deltavarianten lyser stort som den fjärde vågen och kan bli illa.
  Nu vill jag vara optimist 😀 Hoppas verkligen vi går bättre tider till mötes, annars blundar jag, haha 😀

  1. Fjärde vågen på gång här. Inte för att vi har fler än 60 på sjukhus i 7-8 på intensiven… löjliga siffror om man jämför med Sverige?
   Men vi ser allvarligt på detta. Vet inte sedan vem som gör rätt, att ha restriktioner eller att leva fritt utan hårdare regler?
   Kram och styrka!

 4. Önskar Nya Östis och dig många år till och möjlighet till en läsarfest. Fast det ser inte bra ut med nya varianter och prat om en 3. vaccination t.ex. Känns som en evighetspandemi.

 5. Stort GRATTIS till tvååringen. Visst var det två märkliga år, och som du säger, vi lär nog inte återgå till det normala ens i år. Tror nog att de flesta vant sig vid digitala möten med mera. Vissa företag överväger att återgå till jobba på kontoret från och med 15 september, men Covid-fallen ökar igen här med, så jag gissar att det stannar vid tanken…

 6. Grattis till 2 åringen! Kommer ihåg när du tillträdde. Jag har följt dig några år nu. Kul! Fjärde vågen på gång i USA också. Bara att gilla läget. Covid har kommit för att stanna… så länge vi inte får flera som vaccinerar sig. Här i USA åtminstone. God fortsättning för NÖ och dess hängivna medarbetare! 🌷

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.