Drömmer du mycket?

Och framförallt? Minns du när du vaknar det som du har drömt?

Jag drömmer otroligt mycket. De flesta drömmarna är knasiga och då jag berättar dem för någon vän hör jag hur konstiga de låter 😀
Jag har sällan mardrömmar, men de få gånger per år som de kommer har de bland annat handlat om att jag blivit levande begravd eller att någon håller fast mig och pinar mig på olika sätt.

Då jag vaknar minns jag det mesta som jag har drömt. Klart att det kan finnas sånt som jag har drömt, men som jag inte alls minns 🙂 Ibland antecknar jag drömmarna, eller som sagt – berättar dem för någon och då stannar de på ett annat sätt i minnet. Annars bleknar ju drömmarna rätt fort.

Det här är ett postcrossingkort som jag fick från Ryssland. Det är charmigt, tycker jag. På något sätt lite drömskt. Får igång fantasin. Väcker minnen från förr.

Och det är lite så som min hjärna funkar. Där virvlar en massa saker, i synnerhet innan jag ska somna. Jag tänker på allt möjligt och lite till. Nutid, dåtid, framtid. Ibland är det grubblerier, ibland bara olika minnen.

Kan man stänga av sånt? För ibland är det lite irriterande med alla tankar som flyger runt då jag helst av allt skulle vilja finna ro och somna och sedan sova ostört hela natten 😴

25 reaktioner på ”Drömmer du mycket?

 1. Nej, jag drömmer aldrig. Enda gången jag drömde en mardröm var när vi flyttade till Egypten och jag var rädd om mina barn. Det är den enda drömmen jag minns.
  Ditt problem med dina tankar. Läs boken ”Jag kan ha fel” av Björn Natthiko Lindeblad. Han avslutade sitt liv för 2 dagar sedan. Var en framgångsrik ekonom, lämnade Sverige, blev skogsmunk i Thailand och återvände efter 17 år. Fick senare ALS. Jag har precis läst boken och kommer läsa den en gång till, sakta…… Den har bara 200 sidor (pocketbok).
  Kram!

 2. Ja inte är det lätt att få bort tankar och grubblerier när man ligger och ska sova. Jag brukar säga, tyst alltså men ändå rakt ut att hjälp mig att få sova i natt och låt mig skippa alla tankar nu. Det hjälper ibland, men aldrig runt fullmåne. Haha, då har väl mina änglar annat för sig, haha.

  1. Det var precis under fullmånetiden jag hade största problemen att somna.
   Annars brukar jag säga som du, be mina små böner. Ge mig sinnesfrid, låt mig somna och få sova gott.

 3. Ibland kommer jag ihåg drömmar. Dom där tankarna som snurrar i huvudet är jobbiga men vet inte hur man blir av med dom.
  Kramar från oss

  1. Jag ska försöka lära mig att bli av med de malande tankarna. De är ju så onödiga.
   Sällan kan man göra något åt det man tänker på, oroar sig för, när man ligger där i nattens timme.
   Kram!

 4. Vykortet är otroligt charmigt!
  Alla drömmar (och snarkar) vi. Drömmer så gott som aldrig mardrömmar, men väl äventyrsdrömmar. Ja, drömvärlden och det undermedvetna kompenserar uteblivna upplevelser på grund av pandemin antar jag… Inte mig emot. Kommer dock sällan ihåg drömmarna, vilket är lite synd.
  Det finns ju olika knep att få somna in utan att hjärnan går på högvarv. Vissa läser böcker, tittar på tv, tar insomningstabletter, lyckas stänga av hjärnverksamheten, dricker mjöl, vin, öl, cognac med mera. Gissar att du har testat lite olika ”hjälpmedel”.

  1. Jag får ibland höra då jag sover över hos nån, eller har gäst här, att jag snarkat 😴😂 Lite pinsamt känns det, men vad kan man göra?
   Jag lär ändå inte snarka alla nätter, men mest sover jag ju ensam, så då vet jag inte hur jag låter.
   Insomningstabletter tog jag en tid, men sedan fick jag för mig att de inte passade ihop med min blodtrycksmedicin, borde säkert rådgöra med en läkare.

 5. Ibland kan jag drömma om en person jag inte sett på jättelänge mer än 30-40 år sen o i drömmen ser de ut precis som de gjorde då…och att jag ska på resa men dendär bussen jag väntar på kommer aldrig, eller kör bara förbi… Mardrömmar har jag oerhört sällan men en natt drömde jag att jag blev arg på mannen så arg så jag inte fick ett ljud ur mej o när jag till slut fick det, så skrek jag så både han o jag vaknade upp… Han trodde jag hade fått nå värre fel o på morgonen när jag betättade om drömmen bara skakade han på huvudet..hohojaja fick jag till svar…Jag hade blivit arg för att han tömt ut ett glad vatten som jag skulle dricka 😂 (i drömmen) stundom kan jag drömma så knasiga drömmar så man knappt kan berätta åt någon 🤭
  Annars varje kväll innan läggdags så sitter jag i all sköns lugn o ro o riktigt varvar ner släcker alla lampor o tömmer huvudet för att kunna sova gott. Tänker på ngt roligt/trevligt när jag lägger huvudet på dynan o vips bär det i väg till fjäderholmarna… Zzzzz….

  1. Ja, många drömmar handlar för mig också om att missa tider – aldrig hinna fram 🙂
   Hahaa – stackars mannen som fick en utskällning / ett skrik, som han inte visste orsaken till 😀
   Jag försöker också tänka på trevliga saker, eller på nåt sätt tömma huvet – men ofta virvlar tankarna runt och jag ligger vaken två timmar…

 6. Tiden just innan jag skall somna är en favorit under dygnet. Tankarna mal på om dagen, om livet. Oftast, om jag inte är för trött och inte orkar koncentrera mig, ber jag min godnatt bön och sedan sommar jag. Låter kroppen ta sin lilla tid att varva ner. En skön stund på dygnet helt enkelt…
  Drömmar har jag verkligen. ibland helt knasiga och ibland kommer jag inte ihåg dem. Mardrömmar nu som då, men sällan.

  1. Jag har också min kvällsbön. Sedan brukar jag säga ”mina tankar är mina böner” eftersom de flaxar hejvilt ändå, och jag tänker på många av mina nära och kära.
   Ibland är jag orolig för något som berör dem, ibland glad och tacksam.
   Känner att jag blir bönhörd rätt ofta 🙏

 7. Det säjs att alla drömmer mycket, fast inte alla kommer ihåg sina drömmar.
  Jag minns väldigt sällan vad jag drömt, om det inte är en mardröm jag vaknar till i.
  Det säjs att drömmar är bra för att rensa hjärnan.

 8. Jag drömde mycket förr och jag saknar detta extra liv med tokigheter. Jag välkomnade även dåliga drömmar, vilket hade jag när jag fick problem med hjärtat efter den första influensan vid 20-års åldern. Då var det mycket dramatiska drömmar när folk försökte ta livet av mig på olika sätt. Många år senare hör det jag i nån program att det är inte ovanliga drömmar när man har hjärtproblem.
  Oavsett vad, så saknar jag drömvärlden. Det är som att ha två liv.
  Klart att man kan stoppa tankekarusellen innan man somnar. Men kanske kan ta upp upp till ett halvt år innan man har lärt hur.
  Jag lärde mig detta när jag var runt 16-18 år gammal.
  När jag utövade yoga . Man bara skjuter ifrån sina tankar, stoppar den. I början är ju jättesvårt och tanken kommer tillbaka snabbt, men om man över varje dag så får man längre och längre tider med stillhet i hjärnan. Man noll ställer helt enkelt. Lyckas med det så somnar man också inom ett-par minuter.

   1. Kanske. Den här övningen har inget hört, men jag kan kolla texten i min gamla yoga bok och översätta och lägga ut på bloggen. Om jag nu hittar just den biten.

   2. Tycker att det gått hyfsat ett par kvällar, inte så att jag somnar så fort som jag vill.
    Men jag jobbar hårt på att tränga undan jobbiga tankar, malande tankar, oro och sånt – och försöker välja annat att tänka på eller att, bäst av allt, ha ”tomt huvud”.

   3. Du gör bra framsteg. Målet är ju att varken ha jobbiga tankar eller heller trevliga tankar. Om det inte finns tankar där undrar hjärnan…hmmm vad ska jag göra nu. Bäst att somna 🥱😴😴😴
    Du är duktig. För mig tog det långt tid, men kanske för att jag var så ung då. Men det gick till slut och det är jag glad för idag.
    Fortsätt så som du gör, övning ger färdighet. 🎁🤗

   4. Tack för dina råd Antonia – de hjälpte mig att få en start på ”mindre grubblande”.
    Jag har ju inte kommit i mål med det än, och kanske aldrig gör det.
    Men redan FÄRRE grubblerier känns skönt 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.