Första Runebergstårtan!

Runebergsdagen firas den femte februari i Finland, men så länge väntade inte jag på tårtan. Följande som jag äter ska vara bakad på ett av våra lokala bagerier, eller säljas på ett lokalt café. Den här köpte jag i stora livsmedelsaffären. Hembakt lär den vara, men från Lovisa var den inte.

Hade gjort en halvtimmes snöarbete på mammas gård, så en liten tårtbit behövdes 🙂

Då det varje dag kommer ny snö plogas portarna igen. Åtminstone via den ena vill vi komma in med bil, och hemhjälpen likaså. Små gångar håller vi uppe till vedlidret och till fågelmaten. Mamma putsar själv ibland framför postlådan och trappan.

Orsakullan Madeleine har i sin januariutmaning på den 22 januari följande ord ”Konstiga saker barn gör…”
Jag kommer inte på något direkt konstigt som barn gör. Att vara spontan, att leva i nuet och att ha fantasi. Att säga sånt som vi vuxna tycker är tokigt eller roligt, betyder inte att barn är konstiga. Så nä… kommer inte på nåt konstigt barn gör 😀

Dagens fråga i ”En fråga om dagen”-boken är: Söker du äventyr eller trygghet?
Svar: Definitivt trygghet. Såväl med tanke på min vardag som på eventuellt förhållande med en partner. Äventyrens tid är förbi 😂 Kanske inte helt vad gäller framtida resor, men så som läget ser ut i dag reser jag heller ingenstans.

14 reaktioner på ”Första Runebergstårtan!

 1. Runebergs bakelsen ser riktigt söt ut (i dubbel bemärkelse).
  Gissar att den dagen motsvarar den svenska semmeldagen som infaller den 1 mars i år. Men semlor har sålts här sedan annandag jul.

  Precis som du har jag inga erfarenheter av barn, så där hade jag heller inte kunnat ge ett vettigt svar.

  Har man passerat 50 så är trygghet högre prioriterad än äventyr. Sedan kan man ju hoppas att man haft några roliga och spännande äventyr innan man blev ”gammal”, så att man minnas dom när man sitter på hemmet;-)

  1. Semlor har sålts här också under några veckors tid, annars äter vi dem då skolorna har sportlov och på fastlagstisdagen som faktiskt är den första mars hos oss också 🙂

   Och tycker samma angående äventyren, vi har haft dem i yngre år, både vad gäller att träffa olika människor, men också via resor osv.

 2. Den tårtan har du förtjänat efter snöarbetet.
  Håller med dig om trygghet man helst vill ha och känna. Tokiga saker tycker jag barn kan göra. Konstiga vet jag inte heller.
  Ha en lugn söndag, kram!

 3. Det konstiga som dagens ungdomar gör: Sitter bredvid varandra på soffan och skickar varandra text meddelanden via mobilen! Mycket märkligt uppförande där! 😂
  Vad har Runebergstårtan för historia/ursprung? Bakade mamma Runeberg faktiskt dessa??

  1. Jag kan hålla med om det där att det är konstigt att de skickar sms till en som sitter bredvid 😂
   Kan man inte längre prata med varandra? Men de har väl hemligheter då, som ingen annan ska får höra!
   Jag vet inte om Fredrika Runeberg på riktigt bakade dem, men så sägs det att det var och att hon samlade smulor från golvet 🙂
   Hittas säkert ett och annat om du googlar.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.