Det ska firas, men utan tårta

För det första har jag inga färska bilder från vardagen att sätta ut på bloggen. Så jag tog en bild av en mattidning där jag försökte hitta inspiration.

Det är det här med foton till bloggen jag avser ibland då jag säger att det känns trögt och att jag undrar vem som kan vara intresserad av att läsa det jag skriver. Det oaktat har jag dagligen mellan 200 och 300 läsare, så ett stort tack till er som tittar in här och ett särskilt tack till alla som lämnar kommentarer ❤

Den här veckan fyller Nya Östis sju år, närmare bestämt torsdagen den 28 april. De första åren bjöd tidningen på kaffe och kaka, till exempel vid en cafébuss på torget. Sedan kom pandemin, så fem- och sexårsdagen firades inte alls.

Nu firas inte sjuårsdagen heller mer än i arbetets tecken. Somliga medarbetare skålar kanske hemma och läsare likaså. Men vi hoppas kunna fira våra sju år med en läsarfest i början av juli. Sådana har vi inte heller kunnat ha, inte en enda gång under min tid som chefredaktör, på grund av pandemin.

Själv ska jag faktiskt fylla 60 år den här våren, och om inte något virus på ett eller annat sätt sätter stopp för det, ska jag ha en fest. Efter det får det vara slut med större fester, om jag skulle råka leva tills jag fyller 70, 80 och mer 😀

Som sagt, födelsedagen ska firas, men inte med kaffe och tårta.

I dag är det svårt att förutspå framtiden, ens så mycket att jag skulle våga lita på att en fest kan arrangeras. Jag kan ju bli sjuk. Och då man ser vad som hände i Ukraina… så vem vet hur livet här ser ut om några veckor?

Men jag väljer att känna tillit, det har jag lärt mig genom Natthikos bok ”Jag kan ha fel”. Jag försöker också leva med en öppen hand i stället för med knuten näve, och jag släpper allt jag kan släppa, för att finnas så mycket som möjligt i nuet.

Detta ”nuet” har bestått av hårt arbete för NÖ:s storspridningsnummer som kommer ut på torsdag. Ett jobb som fortfarande ger mer än det tar. Men vad vet vi om morgondagen? Ingenting. Så låt oss leva i nuet så mycket vi kan.

Att leva i nuet betyder ändå inte att man ingenting planerar. Såsom någon hade sagt till Björn Natthiko, ”barn ska till skolan, vi ska ha mat på bordet, ska vi iväg får vi inte missa bussen”. Och ja, tidningen gör att jag måste planera massor och hålla deadlines. Men mitt i allt detta måste jag också känna tillit, våga släppa oro och frågor som tumlar runt i huvet.

23 reaktioner på ”Det ska firas, men utan tårta

 1. Så sannt, det du skriver om nuet och framtidstron…. Jag fyllde 60 i fjol, och ville inte fira alls, men blev totalt överraskad av egna familjen, o det blev en sån underbar fin och minnesrik fest som jag lever på tills jag dör 😊

  1. Vad roligt att andra överraskade dig ❤ Jag får hjälp av min syster och vänner, annars skulle jag inte kunna arrangera festen – inte på nåt sätt klara det ensam 🙂

   1. Jo, det var riktigt fint (skrev nog ett inlägg om det, i Juni i fjol) Jag gillar festligheter, men inte att ställa till dem…. Hoppas du kommer att få en riktigt oförglömlig fest sen, när det blir av ❤️

 2. Ja du har så rätt vi måste tro på framtiden annars har vi inget. Att leva i nuet betyder inte att inte drömma och planera, det kan man göra i nuet och sedan släppa det.

  1. Ja, så är det – ofta tänker jag att ”oj, det krävde sextio år innan jag kom på det här”.
   Men då man är yngre är man ”odödlig”, det fanns mycket som jag inte funderade på då eller kände oro för.
   När man kommer in på ”livets andra planhalva, till andra halvleken så att säga”, då man har kortare tid kvar än framför sig, kommer andra tankar.
   Men det är nog säkert inte heller alls så för oss alla – jag filosoferar så mycket 🙂

 3. Det var mycket på en gång, inte minst din födelsedagsfest. Ska bli skoj att läsa hur du firade din dag utan kaffe och tårta. Trodde du var ett stort fan av goda tårtor.
  Sedan har du helt rätt – man ska inte planera så mycket. Tänker inte bara på pandemin och kriget i Ukraina utan över lag. Ju mera man planerar ju mera kan gå fel, och då blir man bara ledsen. Mera spontanitet, tack:-)

  1. Gillar tårtor i viss mån, men inte att baka själv. Och nu ska det bli mest mingel med skumpa och tilltugg, mest salt sånt 🙂
   Och håller med – mera spontanitet!

 4. Det är trevligt med fest när man fyller år och vid 60 är det viktigt. Hoppas det blir bra. Har för mej att det är i mitten på maj du fyller.
  Firade min dag i lugn och ro förra året.
  Kramar från oss

 5. Bra reflekterat. Man ska inte ta ut saker i förskott för det kanske ändå inte händer, men viss förberedelse behövs ju ändå.
  Grattis på 7 års dagen. Otroligt vad tiden rusar fort. och om nåt skrämmer så är det just det. 😀

  1. Ja, tiden går bara fortare ju äldre vi blir tycker jag.
   Men sedan säger ensamma äldre, som mest sitter hemma, att dagarna är långa.
   Nya Östis tackar för gratulationerna!

   1. Hur snabbt tiden går beror kanske på hur mycket saker som ska avhandlas. De gamla kanske bara sitter och har ingen hobbysar eller andra sysselsättningar att slå ihjäl tiden. Men det har vi.
    Jag skulle också tycka att det är långtråkig att bara sitta på soffan eller i en fåtölj hela dagen.

 6. Nämen det är klart att du skall fira 60 år! Vad roligt! Det är lite vi kan göra åt världsläget och jag tycker det är viktigt att fira milstolpar i livet. Trots krig och elände!

  1. Jag vill så gärna fira – samtidigt som jag är en lite grubblande själ. Hur ska jag klara allt, arrangemanget, om någon av dem som lovat hjälpa mig blir sjuka?
   Här får jag nu bara lov att känna tillit 🙏

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.